Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης για τις υπερδυνάμεις – Καταιγίδα πυραύλων cruise εναντίον του ISIS στη Λιβύη – Έκλεισε ο ελληνικός εναέριος χώρος για τα αεροσκάφη από Λιβύη

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Νέα δεδομένα στην περιοχή μας από τον ρωσικό παράγοντα προμηνύουν εξελίξεις  επικίνδυνα  συγκρουσιακού χαρακτήρα με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της πιο σημαντικής θάλασσας του πλανήτη.    

Ο ρωσικός στόλος Μεσογείου ετοιμάζεται σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ρωσικού τύπου να εκτοξεύσει νέα « καταιγίδα» πυραύλων Cruise «Calibr» στο λιβυκό έδαφος εναντίον των δυνάμεων του ISIS, με σκοπό να υποστηρίξουν το «φιλορωσικό » καθεστώς του στρατηγού Χαφτάρ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Αθήνα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ η οποία απαγορεύει την υπέρπτηση και προσγείωση σε ελληνικό έδαφος για όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη.

Πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν μια επίθεση σε στόχους στο εσωτερικό της Συρίας από το πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Essen» και το υποβρύχιο «Κρασνοντάρ» με βλήματα cruise «Calibr».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν στόχο και κατέστρεψαν βάση ισλαμιστών μαχητών στη Συρία στα ανατολικά της Παλμύρας.

Πρόκειται  σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς για «μήνυμα» του Κρεμλίνου στο ΝΑΤΟ ότι η Μεσόγειο Θάλασσα απέκτησε νέο « συγκάτοικο» που κάνει αισθητή πλέον την παρουσία του.

Ωστόσο, αξίζει να δοθεί  προσοχή σε δύο πολύ σημαντικές περιστάσεις από την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων, τονίζουν ειδικοί αναλυτές .

Πρώτον, υπήρξαν εκτοξεύσεις πυραύλων από πλοίο και από υποβρύχιο στην περιοχή της Μεσογείου Θαλάσσης . Πιο πριν είχαμε εκτοξεύσεις από την Κασπία Θάλασσα, τώρα όμως « το πυρ» δόθηκε μέσα από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Και το δεύτερο σημείο: Η Δύση έσπευσε αμέσως να μειώσει αυτήν την επιτυχία της ρωσικής αρμάδας , ανακοινώνοντας ότι η επιχειρησιακή στρατιωτική αναγκαιότητα τέτοιων όπλων έχει μικρή επίδραση στην πορεία των εχθροπραξιών με τη χρήση των πυραύλων Κρουζ, από πλοία και υποβρύχια στην Μεσόγειο .

Σε κάποιο βαθμό η θέση αυτή της δύσης είναι αποδεκτή. Οι ενέργειες αυτού του είδους δεν είναι ποτέ «μονής κατεύθυνσης». Έχουν στρατιωτικούς στόχους αλλά και ψυχολογικούς στόχους.

Η Ρωσία με την κίνηση αυτή θέλησε να δείξει  στην Δύση και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το πολεμικό ναυτικό της είναι στην περιοχή της Μεσογείου, με πλοία επιφανείας και υποβρύχια που έχουν τα κατάλληλα οπλικά συστήματα η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει επανειλημμένα δοκιμαστεί και αποδειχθεί στις μάχες στη Συρία.

Επιπλέον, δεδομένου ότι υπάρχουν και υποβρύχια, ως εκ τούτου, υπάρχει και βάση, όπου αυτά μπορούν να ελλιμενιστούν και να αναπληρώσουν τα απαραίτητα εφόδια.

«Η επικείμενη επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στην Λιβύη θα σημάνει την δυνατότητα ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης σε όλο το μήκος της Μεσογείου , κάνοντας πραγματικά αισθητή την παρουσία της Μόσχας , και αναβαθμίζοντας την παρουσία της προσομοιάζοντας με την περίοδο της ΕΣΣΔ» αναφέρει το άρθρο.

Τι σημαίνει αυτό επίσης ; Δύση και τρομοκράτες όλων των αποχρώσεων θα είναι στο στόχαστρο των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας οπουδήποτε στον κόσμο και σε όλους τους ωκεανούς, καταλήγει το ίδιο .

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το πρόβλημα στην Λιβύη κλιμακώνεται και πάλι. Όχι πολύ καιρό πριν έχουν διαπράχθηκαν  τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος αναγκάστηκε να απαντήσει βομβιστικές επιθέσεις στις τρομοκρατικές βάσεις στην Λιβύη.

Τώρα, όμως, η Ρωσία ετοιμάζεται να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στο έδαφος της Λιβύης, με  μια «καταιγίδα» πυραύλων στο απομονωμένο εσωτερικό της λιβυκής ερήμου το οποίο «χτενίζουν» οι δορυφόροι που πρόσφατα εκτοξεύθηκαν από το κοσμοδρόμιο του Πλετσέκ στην Ρωσία .

«Η ρωσική δύναμη είναι σε πολεμική ετοιμότητα με απόλυτη συνάφεια στους όρους της αύξησης της έντασης στην περιοχή των Βαλκανίων. Η κατάσταση γύρω από τη Σερβία, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ , η «βίαιη» ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, από την Δύση, θα βρουν αντίπαλο πλέον  τα ρωσικά πολεμικά πλοία και τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις», τονίζει το ρωσικό άρθρο  .

«Αυτό βέβαια είναι ανησυχητικό. Ως εκ τούτου όμως , αυτού του είδους η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας «πρέπει να γίνει κατανοητή και να φτάσει στα μυαλά εκείνων των Αμερικανών  στρατηγών οι οποίοι θα ήθελαν να επαναλάβουν το σενάριο ενός τρίτου Βαλκανικού Πολέμου, δηλαδή τον πόλεμο όλων εναντίον όλων», αναφέρει Ρώσος ειδικός αναλυτής με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο .

Η Ρωσική Ομοσπονδία, χρησιμοποιώντας πυραύλους εναντίον στόχων στη Συρία , στην ουσία έκανε μια επίδειξη της πολεμικής κινητικότητας του ρωσικού ναυτικού, δείχνοντας ήρεμα και ομαλά ότι αυτό μπορεί να κινηθεί πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα για την επίλυση «λειτουργικών» προβλημάτων στη Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια.

«Το πρόβλημα των στενών προς το παρόν είναι υπό έλεγχο και θα κριθεί από τις ενέργειες των ρωσικών πλοίων. Η Τουρκία, η οποία ελέγχει το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, τηρεί τους διεθνείς κανόνες παρά το γεγονός ότι αυτή η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο ίδιος.

Όλα όμως συντείνουν στο γεγονός ότι η Μεσόγειος Θάλασσα και ο έλεγχος αυτής αποτελεί το κύριο διακύβευμα των μεγάλων δυνάμεων και η μάχη για τον έλεγχο της,  ήδη εμπλέκει ΗΠΑ, Ρωσία ( για ευνόητους λόγους), Κίνα ( δρόμος του μεταξιού).

Στην εξίσωση όμως εισήλθαν και τα Βαλκάνια τα οποία αποτελούν την πύλη εισόδου των ρωσικών υδρογονανθράκων και των κινεζικών εμπορευμάτων στην ΕΕ και για αυτό η μάχη θα είναι ανελέητη.

Μέσα σε όλο αυτόν τον πόλεμο των « άγριων θηρίων» γίνεται ακόμα πιο κατανοητή η θέση της Ελλάδος ως μιας χώρας με απλά τεράστια γεωπολιτική, ενεργειακή, στρατιωτική σημασία.

Ενώ οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν το κύριο στόχο όλων των υπερδυνάμεων ,  ο έλεγχος της περιοχής θα επιφέρει την απαρχή ενός τρίτου καταστροφικού πολέμου, διότι όλες αυτές οι χώρες πολύ απλά δεν «συμφωνούν» πουθενά και τα θέλουν όλα δικά τους.

Την ίδια ώρα κλειστός θα παραμείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος για όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη. Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ Α1405/17, η υπέρπτηση και προσγείωση σε ελληνικό έδαφος απαγορεύεται σε όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη. Η απαγόρευση θα ισχύει από σήμερα 13 Ιουνίου μέχρι και τα μεσάνυχτα τις 18ης Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που εκδόθηκε σήμερα, τα μόνα αεροσκάφη που δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση αυτή είναι τα ελληνικά κρατικά αεροσκάφη, στρατιωτικά αεροσκάφη άλλων κρατών σε συνεννόηση με ελληνικές στρατιωτικές Αρχές και κρατικές πτήσεις ή άλλες VIP πτήσεις σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης από την απαγόρευση αυτή δεν θα επηρεάστουν και συγκεκριμένα αεροσκάφη που θα εκτελούν μεταφορές ασθενών.

Αξίζει να θυμίσουμε πάντως πως ανάλογο κλείσιμο του ελληνικού εναέριου χώρου προς τη Λιβύη είχε λάβει χώρα και το καλοκαίρι του 2016 εν αναμονή ΝΑΤΟικών ασκήσεων και επιχειρήσεων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Tags
Back to top button