Σε επιθεώρηση του Στόλου προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης τα πληρώματα βρίσκονταν στα καταστρώματα των πλοίων από οπού απέτισαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος, από την γέφυρα της φρεγάτα «Σαλαμίς» απευθύνθηκε, μέσω ασυρμάτου, στα πληρώματα των πλοίων και, μεταξύ άλλων, τους επισήμανε ότι δεν υπερασπίζονται μόνο την ελληνική επικράτεια, αλλά και τα σύνορα της ΕΕ καθώς και τη διεθνή νομιμότητα.
Με την επιθεώρηση του Ελληνικού Στόλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στα ανοικτά του Φαληρικού όρμου, ολοκληρώνεται αύριο η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού μας Ναυτικού «Καταιγίς 2019», η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα,
Στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση επί του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, των σωμάτων ασφαλείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το μήνυμα του Παυλόπουλου προς την Τουρκία
«Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Αισθήματα Εθνικής Υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της Επιθεώρησης του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Χώρας κατά την υπεράσπιση της Επικράτειας και των Συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Επικράτειας και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος μετά την επιθεώρηση του στόλου.
«Οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», πρόσθεσε.