Πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι στα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι ένα ποσό της τάξης του 1,35 δισ. ευρώ.
Στο πακέτο μέτρων όμως που ενεργοποιείται με τη λήξη του προγράμματος, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα σταθερές περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του ΑΕΠ.
Οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψαν το 0,8% και πρότειναν στους Ελληνες υπουργούς να κόψουν και από τις επικουρικές συντάξεις. Η «τρύπα» που δημιουργείται από τη διαφορά από το 0,8% ως το 1% του ΑΕΠ είναι τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει πρόσθετη μείωση της τάξης του 10% στις επικουρικές συντάξεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ακόμη κι αν δεν προστατευθούν οι κύριες συντάξεις των 500-600 ευρώ και επανυπολογιστούν και αυτές για να βγουν οι προσωπικές διαφορές με το νέο σύστημα, το συνολικό ύψος των περικοπών δεν μεταβάλλεται. Δηλαδή, ακόμη κι αν οι μειώσεις που θα γίνουν μετά το 2018 συμπεριλάβουν και τις μικρές συντάξεις, αυτό δεν θα φέρει τα 1,8 δισ. που συμφώνησε να βρει η κυβέρνηση από περικοπές συντάξεων.
Και αυτό γιατί με τον μέχρι τώρα επανυπολογισμό και κυρίως από το 15% των συντάξεων γήρατος του ΙΚΑ που επανυπολογίστηκαν διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες είναι στα κατώτατα όρια, δηλαδή στα 450-490 ευρώ, και η νέα σύνταξη με τον επανυπολογισμό βγαίνει με θετική (υπέρ των συνταξιούχων δηλαδή) προσωπική διαφορά που είναι κατά μέσο όρο στα 20 με 35 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Από το δείγμα του 15% των συντάξεων ΙΚΑ που επανυπολογίστηκαν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το 65-75% είναι συντάξεις των κατώτατων ορίων που θα αυξηθούν κατά 30 ευρώ. Το υπόλοιπο 35% είναι συντάξεις που θα έχουν μειώσεις 5%-25%.