Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέες απειλές από τους Τούρκους: «Το Αγαθονήσι είναι δικό μας»

Με δηλώσεις που αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση των εδαφικών και γεωγραφικών κεκτημένων της Ελλάδας στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, απειλεί την Ελλάδα ότι το καθεστώς Ερντογάν «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα την ελληνική κυριαρχία» στο Αγαθονήσι, που είναι το βορειότερο άκρο των Δωδεκανήσων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνικότητα ενός νησιού με μόνιμο πληθυσμό 200 κατοίκους και επιχειρούν ξανά να στήσουν σκηνικό θερμού επεισοδίου, στο πρότυπο των όσων είχαν συμβεί στα Ίμια το 1996.

Μάλιστα, σε ένα «κρεσέντο» άγνοιας και μίσους, ο ανιστόρητος Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν υπολογίζει τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, διά της οποίας παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», οι δηλώσεις του κ. Ισίκ μόνο τυχαίες δεν είναι, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξής του στην κεμαλικών αποχρώσεων εφημερίδα «Sozcu».

Επί της ουσίας, δηλαδή, ο Τούρκος υπουργός ήθελε, με τις δηλώσεις του, να χαϊδέψει τα αυτιά των πολιτικών αντιπάλων του κ. Ερντογάν, αποδεικνύοντας ότι και οι Ισλαμιστές δεν πρόκειται να «χαλαρώσουν» την ανθελληνική συνταγή της αμφισβήτησης και τα πρόκλησης.

Μάλιστα, ο κ. Ισίκ επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με την «κατηγορία» ότι εκείνος επισκέφτηκε το Αγαθονήσι την ημέρα του Πάσχα. «Ο Έλληνας υπουργός κάνει επίδειξη απευθυνόμενος στο εσωτερικό ελληνικό ακροατήριο. Δεν πρόκειται να λάβουμε μέρος σε αυτό το ελληνικό σόου, αλλά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά.

Προκλητική NOTAM

Ωστόσο, η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της γείτονος.

Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση, ως προς τις διαθέσεις τής απέναντι πλευράς, προκαλεί η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει NOTAM, με την οποία αμφισβητεί την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, την ώρα που οι ελληνικές δυνάμεις έδιναν αγώνα για να αντιμετωπίσουν ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα, πάντα, με το Έθνος, οι Τούρκοι έσπευσαν κατά την πάγια πρακτική τους να αμφισβητήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις διάσωσης.

«Οι επιχειρήσεις εμπίπτουν στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές», σημείωσε η Άγκυρα, απαντώντας σε προηγούμενη ελληνική NOTAM.

Η αναλγησία των Τούρκων και ο απαράδεκτος τρόπος, με τον οποίο αντιλαμβάνονται εδώ και κάμποσο καιρό τους κανόνες σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα, με φόντο το Αρχιπέλαγος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αγγλόφωνης έκδοσης της Hyrriyet «η ένταση μεταξύ των δύο γειτόνων κλιμακώθηκε από πέρυσι με διάφορες προσπάθειες υπουργών και διοικητών στρατού και από τις δύο πλευρές σε αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου ξεπέρασε τα 100, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πρώην στρατιωτών που κατέφυγαν στη χώρα για να ζητήσουν άσυλο σε κλεμμένο ελικόπτερο, μετά από την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των οκτώ ανδρών, και υπόσχεται ότι θα δικασθούν δίκαια. Ωστόσο, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατά της έκδοσής του τον Ιανουάριο».

Tags
Back to top button