Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Πώς η αϋπνία επηρεάζει τη μνήμη και τις σκέψεις μας

Υγεία: Οι 5 τροφές που προκαλούν αϋπνία – Τι λένε οι ειδικοί

Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου αποσυντονίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που διατηρούν υγιή την σκέψη και δυνατή τη μνήμη, σύμφωνα με το 

Η στέρηση ύπνου φαίνεται να εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να καταστέλλει ανεπιθύμητες αναμνήσεις και ενοχλητικές σκέψεις, όπως αποδεικνύουν σε νέα μελέτη, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του York, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της East Anglia. Ειδικότερα η αυπνία παρεμβαίνει στην ικανότητα του προμετωπιαίου φλοιού να συγκρατεί την ανάκληση δυσάρεστων αναμνήσεων, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες, καταστέλλονται.

Ο Δρ. Scott Cairney από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης δήλωσε ότι «οι αναμνήσεις ανεπιθύμητων εμπειριών εισβάλλουν συχνά στη συνειδητή μας σκέψη ως απάντηση σε υπενθυμίσεις, αλλά τείνουν να είναι φευγαλέες και μπορούν να δραπετεύσουν ξανά από το μυαλό, κάτι που εξαρτάται από το πόσο μας έχει ξεκουράσει ο βραδινός ύπνος». Στην ουσία, ο επαρκής ύπνος «σβήνει» τα ίχνη των εμπειριών αυτών από τη μνήμη, με συνέπεια η πληροφορία να μην μεταφέρεται σε συμπαγή μορφή, όταν την προκαλεί κάποιο εξωτερικό ερέθισμα.

Ο καλός ύπνος ενδυναμώνει τον έλεγχο της σκέψης

Για να κατανοήσουν αυτόν τον τρόπο εγκεφαλικής λειτουργίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησε σαρώσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) προκειμένου να διερευνήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 85 υγιών ενηλίκων, οι μισοί από τους οποίους είχαν βιώσει έναν υγιή νυχτερινό ύπνο στο εργαστήριο και οι άλλοι μισοί έμειναν ξύπνιοι. Στη συνέχεια και αφού είχαν δει εικόνες προσώπων που απεικονίζονταν σε κάποιο ευτυχές ή δυστυχές συμβάν, κλήθηκαν είτε να ανακαλέσουν το συμβάν αυτό είτε να το αποσύρουν από τη μνήμη τους.

Συμπεράσματα:

  • όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν ξεκούραστοι παρουσίασαν ισχυρότερη ενεργοποίηση στον δεξιό ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό – έλεγχος σκέψεων, πράξεων, συναισθημάτων- σε σύγκριση με εκείνους που ξαγρύπνησαν
  • ο επαρκής ύπνος συνδέθηκε επίσης με μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου (ιππόκαμπος) που εμπλέκεται στην ανάκληση αρνητικών εντυπώσεων
  • στα άτομα που δεν στερήθηκαν ύπνο, παρατηρήθηκαν ταχείες κινήσεις των ματιών (REM) κάτι που συνδέεται με την ενεργοποίηση του δεξιού ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού, την επακόλουθη καταστολή της αρνητικής ανάμνησης και την παρεμπόδιση εισόδου της στην συνειδητή σκέψη

Το άρθρο «Memory control deficits in the sleep-deprived human brain» δημοσιεύτηκε στο (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών).

 

Tags
Back to top button