Νέα έρευνα αναφέρει ότι με τους ρυθμούς που συνεχίζεται η παγκόσμια υπερθέρμανση, ο Αρκτικός Ωκεανός θα μείνει… χωρίς πάγους τουλάχιστον μια φορά μέχρι το 2050.
Δραματικές είναι οι επιστημονικές προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα όλοι οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό αναμένεται να έχουν λιώσει τουλάχιστον μια φορά ένα καλοκαίρι μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η κάλυψη του χιονιού την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο μειώνεται συνεχώς από τουλάχιστον το 1978.
Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
«Τα τωρινά επίπεδα πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό (τόσο τα ετήσια όσο και για το τέλος του καλοκαιριού) είναι τα χαμηλότερα από το 1850… Ο Αρκτικός θα μείνει χωρίς πάγους τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον μια φορά πριν το 2050 σύμφωνα με πέντε διαφορετικά σενάρια που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση» αναφέρει η IPCC.
Το λιώσιμο των πάγων και οι φετινοί καύσωνες
Μόλις πριν λίγους μήνες, στα τέλη Μαΐου, όταν ακόμη δεν είχαν αρχίσει οι μεγάλοι καύσωνες, το πιο μεγάλο παγόβουνο του κόσμου – τρεις φορές μεγαλύτερο από την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί - αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική.
Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν και φυσιολογικά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αποκολλήσεις κομματιών πάγου γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι συνέπειες της τελευταίας είναι φανερές από τους πρωτοφανείς καύσωνες που έχουν πλήξει φέτος όλη την υφήλιο.
Από τον Καναδά και τη Σιβηρία, όπου ο υδράργυρος έδειξε ακόμα και 48 βαθμούς Κελσίου, έως και τη Μεσόγειο, το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, με τη ζέστη να φτάνει στο «κόκκινο», ο μισός πλανήτης «φλέγεται» καθώς καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται από τα Βαλκάνια έως και τη νότια Αφρική.