Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Νέα αποκάλυψη για την βιολογία της καμήλας - Πως επιβιώνει στην έρημο χωρίς νερό για εβδομάδες

Μεγάλα και πολλά είναι τα ερωτήματα γύρω από τις καμήλες, που είναι ικανές να επιβιώσουν στην έρημο χωρίς να πιούν σταγόνα νερού για εβδομάδες.

Στο “μανίκι” τους κρύβουν διάφορα βιολογικά κόλπα, όπως η ικανότητα να αποθηκεύσουν κάθε σταγόνα υγρού, να συλλαμβάνουν με τα ρουθούνια τους την υγρασία του αέρα που βγαίνει από το σώμα τους για να μην τη χάνουν, ενώ έχουν και τροποποιημένο αίμα το οποίο μπορεί να αντέξει την αφυδάτωση. Μπορούν να καταναλώσουν εκατοντάδες λίτρα νερού σε λίγα λεπτά, αποφεύγοντας το οσμωτικό σοκ και η θερμοκρασία του σώματός τους κυμαίνεται από 31 έως 41 βαθμούς Κελσίου έτσι ώστε να μειώσουν τον ιδρώτα.

Αυτού του είδους η ακραία βιολογία, τους επιτρέπει να επιβιώνουν στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στον πλανήτη, ωστόσο ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ένα “όπλο” στη φαρέτρα τους.

Σε μία έρευνα η οποία εξέτασε τα γονίδια των κυττάρων στα νεφρά των αραβικών καμήλων (Camelus dromedarius), αποκαλύφθηκε πως η ποσότητα της χοληστερόλης στα νεφρά παίζει ρόλο στη διαδικασία διατήρησης του νερού, κάνοντας τις καμήλες να παράγουν πολύ πυκνά ούρα για να μη χάνουν νερό.

Μία μείωση στην ποσότητα της χοληστερόλης στη μεμβράνη των κυττάρων των νεφρών, θα οδηγούσε σε κίνηση διαλυτών και νερού σε διάφορα μέρη του νεφρού – μία διαδικασία που απαιτείται για να ανακτηθεί αποδοτικά το νερό, παράγοντας μία πολύ υψηλά συγκεντρωμένη ποσότητα ούρων, αποφεύγοντας την απώλεια νερού. Αυτή είναι η πρώτη φορά από όσο ξέρουμε, που τα επίπεδα της χοληστερόλης συνδέονται απευθείας με τη διατήρηση νερού στα νεφρά. Έτσι, περιγράφουμε ένα καινοτόμο ρόλο αυτού του λιπιδίου το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και σε άλλα είδη.

Η αραβική καμήλα υποστηρίζει εκατομμύρια ανθρώπων από την εξημέρωσή της πριν 3.000 χρόνια, προσφέροντας γάλα, κρέας, ρουχισμό, μετακινήσεις ή ακόμα και καταφύγιο στα πιο ακραία μέρη του πλανήτη μας.

Tags
Back to top button