Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

NASA: Το ελικόπτερο Ingenuity και η δεύτερη πτήση με ελιγμούς στον Άρη (βίντεο)

Ακόμη μια σημαντική επιτυχία κατέγραψε το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, που πραγματοποίησε τη δεύτερη πτήση του στον πλανήτη Άρη. Το μικρό drone, μεγέθους 1,8 κιλών, που βρισκόταν προσεδεμένο στο διαστημικό ρόβερ, Perseverance, κατάφερε να ανέβει ακόμη ψηλότερα. Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μία διαστημοσυσκευή παράγει οξυγόνο σε έναν άλλο πλανήτη

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε τη Δευτέρα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας, κάνοντας τον γύρο του Διαδικτύου.

Στην πρώτη πτήση, το Ingenuity ανέβηκε στο μέγιστο υψόμετρο των 10 ποδιών (3 μέτρα) και διατήρησε μια σταθερή αιώρηση για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κατέβηκε, αγγίζοντας την επιφάνεια του Άρη, αφού καταγράφηκαν συνολικά 39,1 δευτερόλεπτα πτήσης.

Στη δεύτερη πτήση ανέβηκε πάνω από 16 πόδια (5 μέτρα), ενώ μετακινήθηκε και πλαγίως κατά 7 πόδια.

Σχολιάζοντας τον νέο θρίαμβο στο Twitter, το εργαστήριο της NASA προέβη στην ακόλουθη πανηγυρική ανακοίνωση: «Πέτυχε σπουδαία πράγματα ή αλλιώς πήγαινε σπίτι! Το διαστημικό ελικόπτερο ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη πτήση του, έφτασε σε νέο υψόμετρο, κατάφερε μεγάλύτερης διάρκειας αιώρηση και πλευρική πτήση».

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το ελικόπτερό της απογειώθηκε στις 12:30, ώρα Ελλάδος.

Το μεγάλο ζητούμενο για το Ingenuity ήταν να αντέξει στην Αρειανή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα.

Παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.

 

Παραγωγή οξυγόνου στον Άρη κατάφερε ένα επιστημονικό όργανο πάνω στο ρομποτικό ρόβερ Perseverance, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα ενδέχεται να ανοίξει μια νέα σελίδα όσον αφορά στη σχέση της ανθρωπότητας με τον αφιλόξενο προς αυτήν Κόκκινο Πλανήτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που μία διαστημοσυσκευή παράγει οξυγόνο εκτός Γης.

Εκτός επίσης από την επίτευξη μιας ακόμα πρωτιάς για την αποστολή του Perseverance, μετά την πρώτη πτήση ενός μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου, του Ingenuity, στον Άρη τη Δευτέρα (19/04), το γεγονός αποτελεί ορόσημο βαρύνουσας σημασίας για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές αποίκισης, καθώς η NASA δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να στείλει αστροναύτες στον Άρη.

Το όργανο του πειράματος MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) μετέτρεψε το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε οξυγόνο, γεννώντας ελπίδες για δυνατότητα επιτόπιας παραγωγής είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα.

Σημειώνεται ότι η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει παρά απειροελάχιστο οξυγόνο, ενώ αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε να σκοτώσει σε λίγο χρονικό διάστημα έναν άνθρωπο αν το ανέπνεε.

Το MOXIE, με μέγεθος φρυγανιέρας, αφού απορροφά τον τοξικό αέρα του Άρη, διαχωρίζει, μέσω ηλεκτρόλυσης σε θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου, τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου.

Ακολούθως, αποβάλλει τον άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο είναι έτοιμο για χρήση.

Σύμφωνα μάλιστα με τη NASA, το πρώτο τεστ παρήγαγε περίπου 5,4 γραμμάρια οξυγόνου, «αρκετά για να κρατήσουν έναν αστροναύτη υγιή για περίπου δέκα λεπτά κανονικής δραστηριότητας».

Για την ώρα πάντως, το MOXIE μπορεί να παράγει περίπου δέκα γραμμάρια οξυγόνου κάθε 60 λεπτά.

Είναι εύκολα ωστόσο αντιληπτό ότι οι πύραυλοι που καίνε υγρό οξυγόνο απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να μπορέσουν να εκτοξευθούν από τον Άρη.

Ενδεικτικό είναι ότι η εκτόξευση τεσσάρων αστροναυτών από τον Κόκκινο Πλανήτη απαιτεί περίπου 7.000 κιλά πυραυλικών καυσίμων και 25.000 κιλά οξυγόνου.

Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα πάντα με τη NASA, κάποια στιγμή στο μέλλον να σταλούν στον Άρη, πριν τους πρώτους ανθρώπους, πολύ μεγαλύτερες μονάδες MOXIE, ώστε να προετοιμάσουν όχι το έδαφος, αλλά την… ατμόσφαιρα, με μαζική παραγωγή οξυγόνου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στα σχέδια του αμερικανικού Οργανισμού είναι η παραγωγή οξυγόνου περίπου δέκα φορές κατά τη διάρκεια της αποστολής για αναζήτηση εξωγήινης ζωής του εξάτροχου Perseverance στον Άρη, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, τοποθεσίες και θερμοκρασίες.

 

Tags
Back to top button