Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

NASA: Σχεδιάζει στολές για γυναίκες - Έργο κατασκευής νέων στολών για κάθε σωματότυπο

Τον περασμένο Μάρτιο η NASA επρόκειτο να γράψει ιστορία, πραγματοποιώντας έναν διαστημικό περίπατο από μια αποκλειστικά γυναικεία ομάδα: την Άννι ΜακΚλέιν και την Κριστίνα Κοχ. Τελικά, η αποστολή ματαιώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λόγω ακαταλληλότητας της διαστημικής στολής που προοριζόταν για τη ΜακΚλέιν, καθώς το να φορά ένας αστροναύτης στολή που να του είναι μεγάλη ή να μην εφαρμόζει σωστά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και αποτελεί ύψιστο θέμα ασφαλείας.

Τελικά, το προγραμματισμένο spacewalk έκαναν η Κριστίνα Κοχ με έναν άντρα συνάδελφό της από τον διαστημικό σταθμό, όπου βρίσκονται επί μήνες.

Το περιστατικό αυτό έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα πρόβλημα δεκαετιών. Από τις απαρχές του διαστημικού προγράμματος, οι γυναίκες αστροναύτες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα νούμερα medium, large και extra large.

Συνήθως επέλεγαν το μικρότερο μέγεθος και έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές, κάτι το οποίο ωστόσο είναι χρονοβόρο και όχι τόσο απλό όσο το να κοντύνεις τα μπατζάκια στο καινούριο παντελόνι που αγόρασες. Έρευνα που διενήργησε η ίδια η υπηρεσία το 2003 κατέδειξε ότι περίπου το 1/3 των γυναικών αστροναυτών της αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Λίντσεϊ Εϊτσισον ανέλαβε να αλλάξει τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή -και με αφορμή την αποστολή «Artemis», η οποία το 2024 θα στείλει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι- η μηχανικός/designer διαστημικών στολών της NASA ηγείται μιας ολόκληρης ομάδας, που έχει σκοπό την κατασκευή στολών που μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς σωματότυπους, λαμβάνοντας για πρώτη φορά υπ' όψιν τους και τις ιδιαιτερότητες της γυναικείας σωματοδομής.

«Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας για μας αποτελεί το να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες όχι σαν μικρότερους σε μέγεθος άντρες, αλλά ως όντα με διαφορετική δομή σώματος. Αν και αυτό το concept είναι προφανές για τους σχεδιαστές μόδας, για το σχεδιαστικό πρόγραμμα της NASA αποτελεί σχετικά καινούρια πρόταση. Άλλωστε, σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τους άντρες, ανάλογα με το ποιο μέρος του σώματός τους κοιτάζεις» δηλώνει.

Προς το παρόν, η ομάδα της Εϊτσισον έχει δημιουργήσει ψηφιακά μοντέλα διαφόρων μεγεθών και σωματότυπων στα οποία δοκιμάζει τις νέες διαστημικές στολές που έχει σχεδιάσει. Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή δειγμάτων και η δοκιμή τους σε ανθρώπους -γυναίκες, αλλά και άντρες.

Tags
Back to top button