Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

«Να θυμάσαι τα παιδιά» - Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου

Από τα 218 θύματα της Σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τα 57 ήταν παιδιά από λίγων ημερών μέχρι  και 17 ετών. Δεκάδες ήταν και τα παιδιά που στην Σφαγή αυτή έχασαν τον ένα ή και τους δύο γονείς. Ή και όλη την οικογένεια - και γονείς και αδέλφια...

Αυτά τα παιδιά είναι στο κέντρο του σεναρίου για εκπαιδευτικούς - δασκάλους και καθηγητές- που διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου στο Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου με στόχο  την προσέγγιση μιας βιωματικής διδασκαλίας της Σφαγής του Διστόμου σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων -Λυκείων του σήμερα, είτε εντός είτε εκτός Μουσείου.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εξωστρεφές βήμα που τολμά, με συνέργειες, η Διοίκηση του Μουσείου της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας και το οποίο  εντάσσεται ως  επιστημονική δράση προεργασίας,  στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης που θα γίνει τον Μάιο στην Θήβα- η δε σημασία του στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι αυτονόητη.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η γ.γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συνδιοργανώνουν αυτό το πανελλήνιας εμβέλειας τριήμερο  Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης με θέμα: «Αξιοποιώντας τα μουσεία, τα τοπία μνήμης  και τους γεώτοπους για την εκπαίδευση του πολίτη στον 21ο αιώνα».

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου συνεδρίου αξιοποιούνται στην Βοιωτία το (νέο) Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ο Ιερός Ναός Σκριπούς Ορχομενού, η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου. Στην Φθιώτιδα το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.Στην Εύβοια το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας και το Κάστρο Καράμπαμπα. Στη Φωκίδα το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου και στην Ευρυτανία τα πετρογέφυρα. Στους επιλεγμένους αυτούς τόπους διεξάγονται ή θα διενεργηθούν βιωματικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων.

Συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος 

Έτσι είκοσι πέντε ( 25) εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, από την Στερεά Ελλάδα, συγκεντρώνονται την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στο Διστομο για να παρακολουθήσουν το ολοήμερο βιωματικό σεμινάριο μέσα στις υποβλητικές αίθουσες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. Το σεμινάριο αυτό είναι καρπός δημιουργικής συνεργασίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) Διστόμου, μια συνεργασία που σύμφωνα με την Διοίκηση του Μουσείου, θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 

Οι έμπειροι μουσειο-παιδαγωγοί και ιστορικοί ερευνητές του ΕΜΕ και η εκπαιδευτική ομάδα της Διοικούσας Επιτροπής του ΜΘΝ Διστόμου θα μοιραστούν με 25 εκπαιδευτικούς της Στερεάς προτάσεις, ιδέες και σχέδια δραστηριοτήτων με θέμα «Να θυμάσαι τα παιδιά''- Διδάσκοντας τη Σφαγή του Διστόμου».

Το σεμινάριο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Διστόμου,Αράχωβας,Αντίκυρας, ο οποίος, με ιδιαίτερη φροντίδα συνέβαλε στην διοργάνωση. 

Τα αποτελέσματα του βιωματικού σεμιναρίου - όπως και αντιστοιχων στους άλλους προαναφερθέντες μουσειακούς/ιστορικούς τόπους- θα ανακοινωθούν στο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Θηβα.

Tags
Back to top button