Το σύστημα διοικήσεως μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων ελληνικής εταιρείας βάζει νέα δεδομένα στον ακήρυχτο πόλεμο των Τούρκων, να “σκεπάσουν” το Αιγαίο με επιθετικά drones σε διαφορετικά ύψη.
Η ότι “το M3NTOR είναι ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης στοιχείων και αποστολών C3 με επίκεντρο το δίκτυο, με δυνατότητα ελέγχου και πλοήγησης πολλαπλών drones σε τρισδιάστατο περιβάλλον προβολής, διασυνδέοντας ετερογενή δίκτυα αισθητήρων (drones, κάμερες, ραντάρ κ.λπ.) και εφαρμόζοντας προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. αλγόριθμους”.
Έρχεται το τέλος στην κυριακάτικη αργία; Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη
Ουσιαστικά μιλάμε για την δυνατότητα χειρισμού δεκάδων drones που εκτελούν αποστολές μάχης σε όλες τις αποστάσεις και ύψη, δίνοντας μεγάλες δυνατότητες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις .
Σύμφωνα με τον ειδικό Χωριανόπουλο Άγγελο και το οι δυνατότητες της χώρας μας από ένα τέτοιο σύστημα στο Αιγαίο είναι πραγματικά πρωτόγνωρες.
Εκεί αναφέρεται ότι “Η υιοθέτηση του συστήματος M3NTOR στον ελληνικό Στρατό δημιουργεί νέα συστήματα ελέγχου μάχης, με Κέντρα Διοίκησης σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο και θα ελέγχουν τις πολεμικές επιχειρήσεις σε διαφορετικά μέτωπα”.
Τι σημάινει διασύνδεση στοιχείων απο διαφορετικές στρατιωτικές πλατφόρμες σε στεριά -αέρα-θάλασσα
Αυτό σε συνδυασμό με την δυνατότητα ύπαρξης συστήματος επικοινωνίας Link 16, σε μαχητικά Rafale, F-16 VIPER, Φρεγάτες FDI και μελλοντικά Κορβέτες, θα δημιουργούσε άμεσα ένα σύστημα εισροής εκατοντάδων πληροφοριών και κυρίως εικόνων, που θα ήταν διαθέσιμες σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι θα ελαχιστοποιολυσαν τον τρόπο αντίδρασης σε κάθε τουρκική απειλή.
Τέτοια κέντρα διοικήσεως θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δίνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο ΓΕΕΘΑ, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος οπλικού συστήματος για την εξουδετέρωση της οποιασδήποτε απειλής.
Υπενθυμίζουμε ότι το είχε κάνει πρόταση στο ελληνικό υπουργείο άμυνας, για έναν νέο αυτόνομο πύργο επιτήρησης, με σαφή στόχο την βελτίωση της παρακολούθησης απομακρυσμένων νησιών, μια ικανότητα που θεωρείται τρομερά κρίσιμη, ειδικά αυτό διάστημα με την ένταση που έχουμε με τη γειτονική Τουρκία.
Το σχέδιο αφορούσε αυτόνομους πύργους παρακολούθησης, με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον γεωεντοπισμό, την ταξινόμηση και την παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος απειλών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων, drones, πλοίων, αεροσκαφών, οχημάτων και καπνού, σύμφωνα με τον κατασκευαστή την εταιρεία Lambda Automata.
Ο προτεινόμενος πύργος μπορεί να εγκατασταθεί σε απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς υποδομή, επιτρέποντας μια δικτυωμένη ανίχνευση τεράστιων περιοχών με ελάχιστες απαιτήσεις προσωπικού.
Δημιουργία ειδικών μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας με διάφορους τύπους πυραυλικών συστημάτων μικρής εμβέλειας φορητών ή εποχούμενων και αντιαεροπορικά πυροβόλα.
Για την πλήρη εκμετάλλευση και των δύο συστημάτων απαιτείται:
• Βελτίωση (εκσυγχρονισμός) των υπαρχόντων αντιαεροπορικών όπλων, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα εναντίον μικρών εναέριων στόχων.
• Ανάπτυξη εξελιγμένων αντιαεροπορικών όπλων με σκοπό την ανίχνευση και κατάρριψη μικρών εναέριων στόχων.
• Ανάπτυξη εξειδικευμένου εξοπλισμού για προσβολές κορεσμού περιοχής, βασισμένου σε μη συμβατικούς τρόπους και σε νέες φυσικές αρχές (μη-κινητικής ενέργειας).
• Στρατιωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συστημάτων πληροφοριών και ελέγχου για να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εχθρικών drones.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις και η παρατεταμένη φύση του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ραγδαίες αλλαγές, με νέες μεθόδους μάχης και εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών.
Τα πρώιμα διδάγματα του πολέμου αυτού φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το “ξεχασμένο” και παραμελημένο ελληνικό πεζικό, το οποίο όπως όλα δείχνουν, θα αναβαθμιστεί ως προς τις δυνατότητες του άμεσα.
Το νέο δόγμα στην Ουκρανία, θέλει τους "πεζικάριους", να λειτουργούν σε μικρές ομάδες στα πρότυπα εξολοθρευτών αρμάτων μάχης, σταθμών διοικήσεως, φαλαγγών εφοδιασμού και συστοιχιών πυραύλων.
Προσαρμοσμένα όλα αυτά στα νησιά μας, θα φέρουν σχεδόν σίγουρα αλλαγές, σε συνδυασμό με τα νέα οπλικά συστήματα ( αιωρούμενα πυρομαχικά-drones-συστήματα επικοινωνιών και ΤΟΜΑ).