Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Να αλλάξει ο νόμος - Σε εξέταση σε δημόσιο Νοσοκομείο πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε αντίτιμο 40 ευρώ - Αν ήταν λαθρομετανάστης θα ήταν δωρεάν

Ένα εξωφρενικό περιστατικό, αποκάλυψε  ο δημοσιογράφος Κώστας Σαρικάς, το οποίο αποκαλύπτει τις στρεβλώσεις στο Εθνικό σύστημα Υγείας, προκαλώντας οργή στους πολίτες, το οποίο έλαβε χώρα σε δημόσιο νοσοκομείο, ακολουθώντας σαφώς το γράμμα του νόμου που ισχύει δυστυχώς για Έλληνες πολίτες. 

Ο δημοσιογράφος αναφέρει σε προσωπική ανάρτησή του στο X ότι “Ιπτάμενος Σμηναγός σε μαχητικό, εν ενεργεία, έπειτα από πρόβλημα υγείας, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο (ευτυχώς το ξεπέρασε), πήγε σε ΔΗΜΟΣΙΟ Νοσοκομείο της Πάτρας για προληπτική αξονική. Του ζήτησαν 40 ευρώ. Αν είχε ζητήσει άσυλο θα ήταν δωρεάν”.

Το αντίτιμο είναι απόρροια του Άρθρου 39 του ΦΕΚ 5195/2025: διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 5195/2025 (ΦΕΚ Α’ 73/09.05.2025), που αντικαθιστά το άρθρο 6 του π.δ. 62/2023:Οι στρατιωτικοί δεν συμμετέχουν γενικά στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, εξαιρούνται όμως: οι οδοντοπροσθετικές εργασίες σε ιδιωτικά οδοντιατρεία και οι διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, ΝΠΙΔ κοινωφελούς/μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, όπου η συμμετοχή είναι 15%.

Όταν οι εξετάσεις γίνονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή. Για εξετάσεις σε συμβεβλημένα με ΕΟΠΥΥ ή ΥΠΕΘΑ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα/πολυϊατρεία/κλινικές, ο στρατιωτικός πληρώνει 15% και το Γενικό Επιτελείο το υπόλοιπο 85%.

Η συμμετοχή στα φάρμακα παραμένει όπως ορίζει το άρθρο 19 του Ν. 1902/1990.

Ενδεικτικό απόσπασμα :«…των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία … ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%)…».

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα παρέχει ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες, τόσο σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όσο και σε άλλες κατηγορίες μεταναστών. Οι μετανάστες έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας, όπως Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε ειδικά προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών τους. 

  •  

    Tags
    Back to top button