Ο γνωστός Αμερικανός ειδικός και πρώην αξιωματούχος του πενταγώνου Μ.Ρούμπιν τα λέει για μία ακόμη φορά έξω από τα δόντια, ειδικά προς στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την κατοχή της Κύπρου, προαναγγέλλοντας πιθανότατα σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με
“Πριν από πενήντα χρόνια, τα τουρκικά στρατεύματα ξεχύθηκαν στην Κύπρο και κατέλαβαν το ένα τρίτο του νησιού της Κύπρου.
Σε αντίθεση με την τουρκική προπαγάνδα, η κατάληψη του 1/3 του νησιού από τον Τουρκικό Στρατό δεν ήταν μια πράξη προστασίας των Κύπριων Μουσουλμάνων.
Η τουρκική κίνηση ήταν μια ωμή αρπαγή γης, καθόλου διαφορετική από την εισβολή της Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία ή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο τότε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι Κίσινγκερ, είχε δώσει το ελεύθερο στην Τουρκία στην Κύπρο.
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Politico: «Το σχέδιο του Μισέλ για να καταστρέψει τη Φον ντερ Λάιεν: Δώστε στον Μητσοτάκη τη θέση της»
Η Τουρκία ήταν μία από τις δύο χώρες του ΝΑΤΟ που συνόρευαν με τη Σοβιετική Ένωση και ο στρατός της ήταν από τους μεγαλύτερους του ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει αμερικανική άρνηση για την οποία οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», είχε δηλώσει ο Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ.
«Η τουρκική τακτική είναι σωστή, να αρπάξουν ό,τι θέλουν και μετά διαπραγματευτούν με βάση τα κατεχόμενα εδάφη», είχε πει ο Κίσινγκερ.
Ήταν κυνισμός υπό το πρόσχημα της επιτήδευσης. Αυτό που ο Κίσινγκερ απέτυχε να αναγνωρίσει είναι ότι ο κόσμος δεν είναι στατικός και ότι οι χώρες που θεωρούνταν λιγότερο σημαντικές στην εποχή του, θα μπορούσαν αργότερα να γίνουν κρίσιμοι σύμμαχοι, ενώ εκείνες που θεωρούσε κομβικά κράτη θα μπορούσαν να γίνουν μια βαριά υποχρέωση.
Η κατάσταση στην Κύπρο από τότε μέχρι σήμερα και το σχέδιο Ανάν
Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν μια ειρηνευτική δύναμη στο νησί για έξι δεκαετίες και οι διορισμένοι μεσολαβητές του ΟΗΕ προσπαθούν να διαπραγματευτούν ένα ψήφισμα για την διχοτόμηση του νησιού τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η λύση δεν είναι πιο κοντά τώρα, από ό,τι ήταν όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην βόρεια Κύπρος το 1974.
Μερικοί Τούρκοι αναφέρουν την Κυπριακή απόρριψη του Σχεδίου Ανάν του 2004 για να δικαιολογήσουν τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου μιας άλλης χώρας από την Τουρκία, αλλά η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την Κύπρο ήταν σοφή.
Τέλος τα μετρητά στις συναλλαγές μας! Έτσι θα πληρώνουμε πλέον
Ήταν απλός κατευνασμός.
Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περιέγραψε το σχέδιό του ως μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, δεν ζήτησε την πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων ούτε υπήρχαν μηχανισμοί επιβολής, εάν η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα.
Πράγματι, σύμφωνα με το σχέδιο του Ανάν, η Τουρκία διατηρούσε ακόμη το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στο μέλλον.
Ενώ οι προσπάθειες του ΟΗΕ να ανατρέψει την κατοχή της Τουρκίας ήταν φάρσα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να αποδέχονται το σημερινό status quo.
Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσποιούνται ότι παραμένουν προσηλωμένες σε μια λύση, παρόλο που κατανοούν ότι οι προσπάθειες του ΟΗΕ δεν οδηγούν πουθενά.
Εν τω μεταξύ, έποικοι από την Τουρκία συνεχίζουν να ξεχύνονται στην κατεχόμενη ζώνη, περιθωριοποιώντας τους Τουρκο-Κύπριους τους οποίους η Τουρκία ισχυρίζεται ότι προστατεύει.
Καταδίωξη μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Φλόριντα- Τα Ρωσικά πλοία έφτασαν στο λιμάνι της Αβάνας
Η αμερικανική ασφάλεια και οι τουρκικές επιδιώξεις
Ενώ ο Κίσινγκερ και οι συνεργάτες του θεωρούσαν την κατοχή της βόρειας Κύπρου ως ένα δευτερεύον πρόβλημα στο σύνολο των παγκόσμιων κρίσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, μια τέτοια συναίνεση σήμερα αποτελεί πλέον απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Με απλά λόγια, το σημερινό status quo στην Κύπρο δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί ( παρουσία τουρκικών δυνάμεων).
Η Τουρκία όχι μόνο πιέζει τώρα για μόνιμη διχοτόμηση του νησιού, αλλά έχει κάνει την βόρεια Κύπρο πλέον, ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες αλλά και κόμβο ξεπλύματος χρήματος που αποτελεί σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποδεχθούν την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο
Υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να ανέχονται τον αλυτρωτισμό και την κατοχή της Τουρκίας.
Πρώτον, καθώς οι ανελεύθεροι ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Νικολάς Μαδούρο αμφισβητούν τα σύνορα σε όλο τον κόσμο, η ευλογία της πρότασης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διχοτομήσει οριστικά την Κύπρο θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα απειλούσε τη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων.
Η αναγνώριση της κατάκτησης της Κύπρου από την Τουρκία, ακόμη και 50 χρόνια αργότερα, θα σήμαινε αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας και του Ντονμπάς από τη Ρωσία.
Θα σήμαινε για τον Μαδούρο, ότι ο χρόνος θα τον ανταμείψει οποιαδήποτε εισβολή στην περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, και ομοίως θα δικαιολογούσε τόσο την κατοχή του Κασμίρ από το Πακιστάν όσο και την εισβολή της Κίνας στην Ινδία.
Ένα ανεξάρτητο κράτος στη Βόρεια Κύπρο δεν θα ήταν διαφορετικό από τη μαριονέτα της Ρωσίας, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ στην Ουκρανία.
Θα ήταν απλώς μια προσωρινή οντότητα που θα περιμένει την προσάρτηση της.
Πράγματι, τον Μάρτιο του 2024, ο Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του για την Κύπρο όταν “ διαμαρτυρήθηκε” ότι αν ο Τουρκικός Στρατός είχε προχωρήσει περισσότερο κατά την εισβολή του 1974, ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν σήμερα τουρκικό κράτος.
Όλα για την Ουκρανία! Εξασφάλισε δάνειο αστρονομικό $50 δισ. και "πρωτοφανή" συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ
Δεύτερον, καθώς η Τουρκία ολοκληρώνει τη μετάβασή της από έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε χορηγό της τρομοκρατίας και αδίστακτο καθεστώς, η παρουσία της στη βόρεια Κύπρο είναι αποσταθεροποιητική.
Το 2011, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Εγκεμέν Μπαγίς, επί του παρόντος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Τσεχία, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό της εναντίον των Αμερικανών που εργάζονται σε υπεράκτια κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, που η Τουρκία ισχυρίστηκε για λογαριασμό του κυπριακού αντιπροσώπου της.
Το Αεροδρόμιο Λευκόνικου(ή αεροπορική βάση Geçitkale όπως το έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία) έχει γίνει βάση drone από την οποία μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να απειλήσουν τη ναυτιλία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο ή να καλύψουν τις απειλές του Ερντογάν κατά του Ισραήλ.
Τρίτον, η βόρεια Κύπρος σήμερα είναι κόμβος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία βοήθησε το Ιράν και τη Ρωσία να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Ενώ η ίδια η Κύπρος έχει αυστηροποιήσει τους οικονομικούς κανονισμούς και έχει αυξήσει τη διαφάνειά της για να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα, η Τουρκία διατήρησε σκόπιμα τη βόρεια Κύπρο ως νομική και περιοχή ξεπλύματος χρήματος.
Αυτό εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: Πρώτον, ότι ο Ερντογάν μπορεί να προσποιηθεί την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για την αποφυγή κυρώσεων στην Τουρκία, προκειμένου να διεκδικήσει μια καλή θέση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία μπορεί απλώς να παρακάμψει τις παράνομες δραστηριότητές της.
Τέταρτον, η τουρκοκρατούμενη ζώνη στην Κύπρο σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο καταφύγιο για τρομοκράτες.
Οι δάσκαλοι των σχολείων στη βόρεια Κύπρο αναφέρουν ότι οι μισοί μαθητές στις τάξεις τους σήμερα μιλούν αραβικά ή περσικά.
Μερικοί μπορεί να είναι νόμιμοι πρόσφυγες που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράν, αλλά κάποιοι τρομοκράτες κρύβονται μέσα στον προσφυγικό πληθυσμό.
Η κυπριακή υπηρεσία πληροφοριών έχει ήδη προλάβει μια σειρά από συνωμοσίες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με στόχο το Ισραήλ και τα εβραϊκά συμφέροντα στην Κύπρο.
Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο δεν μένει στην Κύπρο, ωστόσο, καθώς όλες αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες ενδέχεται να προσπαθήσουν να περάσουν την πράσινη γραμμή για να αποκτήσουν πρόσβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σίγουρα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσουν το μάθημα τόσο του Αφγανιστάν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2001 όσο και της πρόωρης αποχώρησης από το Ιράκ: “Όταν υπάρχουν κενά, οι εξτρεμιστές και οι τρομοκρατικές ομάδες τα γεμίζουν”.
Το ότι η Τουρκία βοήθησε αθόρυβα τόσο τους Ταλιμπάν όσο και το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να σημάνει συναγερμό καθώς εκμεταλλεύεται μια παράνομη ζώνη πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τη Διώρυγα του Σουέζ.
Τι πρέπει να κάνουν τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη;
Πρώτον, είναι καιρός να σταματήσουμε να παρενοχλούμε και να απογοητεύσουμε την τουρκική διπλωματία.
Η Τουρκία καταλαμβάνει αργά και σταθερά την Κύπρο. Η άρνηση να χαρακτηριστεί η Κύπρος κατεχόμενη δεν είναι περίπλοκη, είναι ηλίθια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να βαθμονομήσουν την πολιτική τους, σε πραγματικές διαστάσεις και όχι με ευσεβείς πόθους.
Ακούει η Δύση; Απειλεί ανοιχτά η Ζαχάροβα: Αν η ΕΕ πειράξει τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά της στοιχεία θα λάβει επώδυνη απάντηση
Συνεπώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στη βόρεια Κύπρο και την Άγκυρα για παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.
Μην ξεγελιόμαστε από τις ρωσικές προτάσεις για ανέγερση Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κατεχόμενη ζώνη.
Οι Κύπριοι χρειάζονται την ελευθερία της λατρείας, και όχι έναν πληρεξούσιο του Κρεμλίνου που λειτουργεί υπό το πρόσχημα της θρησκείας.
Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να πάψουν να παρέχουν οποιαδήποτε νομιμότητα στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Και οι δύο θα πρέπει να κλείσουν όλα τα γραφεία των Τουρκοκυπρίων και θα πρέπει να αρνηθούν πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί αεροδρόμια στην κατεχόμενη ζώνη.
Ομοίως, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να απαιτούν από όλους τους Κύπριους να λαμβάνουν βίζα για κυπριακά διαβατήρια αντί για τουρκικά διαβατήρια ή έγγραφα που εκδίδονται από τις αρχές κατοχής.
Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βαθμονομήσουν οποιαδήποτε βοήθεια προς την Τουρκία για την απόσυρση δυνάμεων και εποίκων από την Κύπρο.
Η παροχή F-16 από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία είναι ένα λάθος που καθορίζει την κληρονομιά μας, παρόμοιο με τη χειραψία του Ντόναλντ Ράμσφελντ με τον Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ρίγκαν.
Τέταρτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιεσδήποτε πωλήσεις ακινήτων στη βόρεια Κύπρο βάσει διατάξεων για το ξέπλυμα χρήματος.
Υπάρχει μικρή ρύθμιση στη βόρεια Κύπρο, καθιστώντας την έναν προορισμό επιλογής για όσους αποφεύγουν τις κυρώσεις ή επιδιώκουν να αποφύγουν τους φορολογικούς παραδείσους.
Η αγορά ακινήτων από Τούρκους εποίκους, Σύρους και Ιρανούς θα εμποδίζει την επίλυση της διχοτόμησης της Κύπρου.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την σχέση της με την Ιερουσαλήμ για να αναγκάσει την καταστολή των ισραηλινών επενδύσεων στην περιοχή για τους ίδιους λόγους, και επειδή είναι στόχοι απαγωγών και δολοφονιών.
Τέλος, είναι σημαντικό να μην παίζουμε παιχνίδια με την Τουρκία, και να μην επιβραβεύσουμε την αδιαλλαξία της ή να προτείνουμε οποιαδήποτε νομιμότητα στη βόρεια Κύπρο.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ζητήσει από την Άγκυρα να λογοδοτήσει για την κατοχή, επιβάλλοντας κυρώσεις όπως απαιτείται.
Καθώς η Τουρκία ζητά από το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν να αναγνωρίσουν τη βόρεια Κύπρο, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σε αυτές τις χώρες ότι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της βόρειας Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πενήντα χρόνια ήταν αρκετά. Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να παίξουμε σκληρό παιχνίδι”, κατέληξε ο ίδιος αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι θα έχουμε εξελίξεις στην Κύπρο λόγω της νέας γεωστρατηγικής σημασίας του για τις ΗΠΑ .