Στη συνέχεια ο Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στο ερώτημα εάν τα άλλα κράτη-μέλη συμμερίζονται την Ελλάδα απάντησε «όχι», αναφερόμενος και στην Γερμανία και υπογραμμίζοντας πως: «Η Γερμανία θα ήθελε να επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης οι χώρες πρώτης άφιξης των προσφύγων. Αλλά θα πρέπει να προσθέσω ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επέδειξε πολύ καλή προαίρεση προς εμάς κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο μας, ακόμη και σε ό, τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα κατανομής των προσφύγων».
Ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής απέκλεισε κατηγορηματικά μια επάνοδο στο καθεστώς του Δουβλίνου, λέγοντας: «Δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε μία επάνοδο στους κανόνες του Δουβλίνου. Θα ήθελα να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικοί ή ιδεολογικοί λόγοι ή ότι δεν θα εκτιμούσαμε τη βοήθεια από τη Γερμανία. Η Ελλάδα απλώς δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιμετωπίσει την άφιξη και άλλων προσφύγων. Μόλις έχουμε επανέλθει σε μια καλύτερη κατάσταση. Παρακαλώ μη μας βγάζετε πάλι εκτός πορείας».
Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε θέση να δεχτεί πίσω, μόνο μια μικρή ομάδα προσφύγων, «προς το παρόν έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις μας. Από τους συμφωνηθέντες 32.000 πρόσφυγες έχουν κατανεμηθεί μόλις 10.000 σε άλλα κράτη – μέλη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν επιπλέον πρόσφυγα. Κατά την άποψή μας είναι μεγάλη ανοησία να παραμένουμε σε ένα σύστημα που θα καταρρεύσει αμέσως με το επόμενο κύμα προσφύγων. Κάνω έκκληση στη σύνεση της Ευρώπης. Και παρακαλούμε για περισσότερη ευελιξία χώρες όπως η Γερμανία που έχουν εκπληρώσει το τμήμα εκείνο της συμφωνίας που τους αναλογεί».
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Γιάννης Μουζάλας δέχτηκε το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένος από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Η συμφωνία είναι περίπλοκη και υπάρχουν γκρίζες περιοχές. Ωστόσο, η συμφωνία είναι μία επιτυχία, τα κύματα των προσφύγων έχουν ανασχεθεί δραστικά. Και φυσικά όχι εξαιτίας των φρακτών στα σύνορα. Όταν έκλεισε η οδός από την Ελλάδα στη Γερμανία, οι αριθμοί των προσφύγων υποχώρησαν από τους 10.000 την ημέρα σε περίπου 3.000. Κατόπιν της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έρχονταν μόνον 60 την ημέρα».
Τέλος ο υπουργός δεν απέκλεισε νέους θανάτους προσφύγων στην Ελλάδα σε περίπτωση που οι αριθμοί και πάλι ξέφευγαν.
«Σε περίπτωση που έρθουν πάλι περισσότεροι πρόσφυγες, ακόμη και αν πρόκειται για μόνον εκατό ημερησίως, η κατάσταση στη Μόρια μπορεί να παρουσιάσει ταχεία κλιμάκωση. Έχουμε απευθύνει παράκληση προς την ΕΕ να μας επιτρέψει να απαλλάξουμε από κάποιο βάρος τα νησιά και να μεταφέρουμε περισσότερους πρόσφυγες σε κλειστές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Επ’ αυτού όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση», σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας.