Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Μόσχα: Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας στο ιστορικό φεστιβάλ «Times and Epochs» (φωτό)

Ξένοι οργανισμοί εδώ και δεκαετίες αξιοποιούν τα οφέλη των ιστορικών αναπαραστάσεων στον ακαδημαϊκό αλλά και στον τουριστικό τομέα.

Τα παραδείγματα ανά την Ευρώπη πληθαίνουν όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε φεστιβάλ Ιστορικής αναπαράστασης οι οποίοι αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο βιωματικού τουρισμού και συνδυαστικής εκπαιδευτικής αναψυχής.

Η αρχή έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αγγλία με ένα Μεσαιωνικό φεστιβάλ Ιπποτών. Έκτοτε τα Φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και αποτελούν αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της πολιτιστικής προώθησης της κάθε χώρας και για πολλούς ίσως την πιό μοντέρνα και έξυπνη μορφή τουριστικής προβολής.

Η Ρωσία εισερχόμενη δυναμικά σε αυτή την μοντέρνα τουριστική τάση, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια αρκετά εκατομμύρια ευρώ χτίζοντας προοδευτικά το μεγαλύτερο φεστιβάλ ιστορικού αναχρονισμού στο πλανήτη με τον τίτλο 

"Times and Epochs". Η διοργάνωση πραγματοποιείται στην Μόσχα (1-12 Ιουνίου) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, διέπεται απο αυστηρά κριτήρια ιστορικής ακρίβειας, και καλύπτει μια ιστορική περίοδο 3.000 χρόνων Ευρωπαϊκής ιστορίας χωρισμένη σε 12 διαφορετικές θεματικές ενότητες με βάση την χρονική περίοδο. Βίκινγκ πολεμιστές, αριστοκράτισσες της Αναγέννησης και της εποχής του Μπαρόκ, κατάφρακτοι ιππείς της Βυζαντινής περιόδου, καταδρομείς του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μονομάχοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ναϊτες ιππότες, Κέλτες και Γαλάτες πολέμαρχοι, Ναπολεόντιοι πεζικάριοι , Ισπανοί κονκισταδόροι και δεκάδες άλλες μονάδες συμμετείχαν σε ένα ζωντανό μωσαϊκό πολιτισμών και εθνικών παραδόσεων. 

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια από τον "Σύλλογο Ιστορικών Μελετών Κορύβαντες" ο οποίος με μια 20μελή αποστολή παρουσίασε στο διεθνές κοινό εικόνες απο την καθημερινή ζωή της Ελλάδας της Κλασσικής Περιόδου (5ος αιώνας π.Χ). Σε συνεργασία με τον δημιουργό μουσειακού επιπέδου πανοπλιών Δημήτριο Κατσίκη , τον γλύπτη Γεώργιο Ρούση, την λατρευτική κοινότητα "Λάβρυς", και με ενδυμασίες απο το Εθνικό Θέατρο η Ελληνική αποστολή του συλλόγου Κορύβαντες έκλεψε τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας πολυθεματικές δράσεις όπως έκθεση οπλισμού, επίδειξη φάλαγγας, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, αρχαίος χορός και μουσική, λατρευτικές ιεροπραξίες, αρχαία κουζίνα και παρασκευή εδεσμάτων.
 
Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα του 12ήμερου φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, οι 6000 συμμετέχοντες "reenactors" από κάθε γωνιά του πλανήτη, η παρουσία κορυφαίων μέσων μαζικής ενημέρωσης προσέφεραν στην Ρωσική πρωτεύουσα μια σημαντική διεθνή προβολή και ένα φανατικό κοινό  εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού που κάθε χρόνο μεγαλώνει σε όλη την Ευρώπη. Γιατί  όχι και στην Ελλάδα ;

Tags
Back to top button