Σήμερα Πέμπτη, θα βρεθεί στη Νάξο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών.
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr και την Πόπη Αλιμπέρτη τόνισε μεταξύ άλλων πως με τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών τα νησιά θα μπορούν να έχουν φθηνό και καθαρό ρεύμα. Στόχος η βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των νησιωτών, αλλά και η προστασία της φυσιογνωμία κάθε τόπου.
«Πράσινα», φιλικά και βιώσιμα τα νησιά
«Η δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης είναι ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Νάξο και τις Κυκλάδες αλλά συνολικά για τη νησιωτική Ελλάδα και τις προοπτικές της.
Η Νάξος έχει καταφέρει να διατηρήσει, σε σημαντικό βαθμό, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της παρά την αξιοσημείωτη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Οι δε Ναξιώτες συνδυάζουν την οικονομική πρόοδο και την προκοπή του τόπου τους με την παράδοση», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα πρόσθεσε πως σκοπός είναι «η αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών, χωρίς αυτό να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος ή να αλλοιώσει την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε τόπου. Θέλουμε όλα τα ελληνικά νησιά να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, παραμένοντας «πράσινα», φιλικά και βιώσιμα».
«Τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια των νησιών, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος για όλους, καθώς θα τερματίσουν την εξάρτηση των νησιών από το ακριβό πετρέλαιο.
Και τα περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι μεγάλα, η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και βέβαια, τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, μετατρέποντας τα σε πραγματικά «πράσινους» προορισμούς».
Σε πρακτικό επίπεδο, τα νησιά μας θα έχουν φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα διασφαλισθεί η ενεργειακή τους αυτάρκεια 12 μήνες τον χρόνο ενώ με έργα και φράγματα θα τονωθεί η αγροτική οικονομία και η παραγωγή των μοναδικών τοπικών προϊόντων.
Όλα αυτά μπαίνουν πλέον σε τροχιά εφαρμογής τα οποία θα γίνουν ορατά το επόμενο διάστημα με σεβασμό στο ξεχωριστό οικοσύστημα κάθε νησιού.
Κατασκευή έργων υποδομής για το υδρευτικό και το αρδευτικό πρόβλημα των νησιών
Σε ερώτηση για υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα των νησιών ο πρωθυπουργός είπε πως «ένα σημαντικό τμήμα από τους πόρους του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα διατεθεί για την κατασκευή έργων υποδομής που θα δίνουν απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της άρδευσης και της λειψυδρίας.
Έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα φωτοβολταϊκών, αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων που θα ενισχύσουν το υδάτινο αποτύπωμα της νησιωτικής Ελλάδας, θα τροφοδοτούν τις αγροτικές εκτάσεις των νησιών μας και θα αντιμετωπίζουν το θέμα της λειψυδρίας παράλληλα με άλλα μέτρα που θα συμβάλλουν, αποφασιστικά, στην συμπληρωματική τροφοδοσία των νησιών με πόσιμο νερό.
Μέριμνα για τον υπερτουρισμό
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε και το ζήτημα του υπερτουρισμού. «Η έννοια του υπερτουρισμού δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ένταση της αιχμής της τουριστικής περιόδου που εντοπίζεται κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε κάποια νησιά κυρίως των Κυκλάδων και των Επτανήσων.
Προφανώς τους δυο αυτούς μήνες δοκιμάζονται οι υποδομές και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’και Β’ βαθμού, ενώ ταυτόχρονα θα θέσουμε κανόνες στον χωροταξικό σχεδιασμό με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη εκπονούνται.
Τελικός μας στόχος είναι η ανθεκτικότητα των νησιών μας, με την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου προάσπισης του Περιβάλλοντος, του χαρακτήρα των νησιών, της περιουσίας των πολιτών σε συνδυασμό με το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας.
Αυτόν τον πολλαπλό στόχο φιλοδοξούν να εκπληρώσουν και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουμε προνοήσει ως Κυβέρνηση να χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».