Η υπόθεση προσομοίωσης ήρθε το 2003 ως ένα φιλοσοφικό ερώτημα και υποστηρίζει πως αν η ανθρωπότητα φτάσει στο σημείο όπου μπορεί κάποια στιγμή να προσομοιώσει το σύμπαν χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ, τότε οι πιθανότητες λένε πως και εμείς ζούμε σε μία από πολλές προσομοιώσεις.
Πρόκειται περισσότερο για ένα πείραμα σκέψης, το οποίο όμως έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον φυσικών και μαθηματικών.
Ο δεύτερος νόμος των infodynamics βασίζεται στο δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, ο οποίος λέει πως όλες οι φυσικές διεργασίες στο σύμπαν θα καταλήξουν σε απώλεια ενέργειας και θα αυξήσουν την εντροπία του. Ο Vopson είχε προτείνει πως η πληροφορία μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή ύλης και ως εκ τούτου αναμένεται και αυτή να καταλήξει σε εντροπία με τον καιρό. Ωστόσο μελετώντας το δεύτερο νόμο των infodynamics, κατάλαβε πως αυτό δεν ισχύει καθώς ο νόμος απαιτεί η εντροπία της πληροφορίας να παραμένει ίδια ή να μειώνεται με τον καιρό.
Ξέχνα την κλασική σαΐτα: Αυτή είναι η νέα κατασκευή που κάνει θραύση στο TikTok
Τα απόμενα βήματα είναι να υποστηρίξει αυτά τα ευρήματα με πειραματικά δεδομένα. Αν όντως ζούμε σε μία προσομοίωση, τότε η πληροφορία είναι το θεμελιώδες συστατικό του σύμπαντος και όπως είχε προτείνει ο Vopson στο παρελθόν, θα έχει μάζα. Αν αυτό ισχύει, μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της εξαφάνισης της πληροφορίας σε συγκρούσεις αντίθετα φορτισμένων σωματιδίων.