Μήνυμα με αποδέκτη την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, θέλει να στείλει το Eurogroup. Αυτός είναι και ο λόγος που στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα υπάρχει θέμα Ελλάδα.
Στο τελευταίο Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει Έλληνας υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση, αφού ο νυν πιθανότατα θα μαζεύει τα πράγματά του από το υπουργείο, ενώ δεν θα έχει οριστεί ο επόμενος. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν επιβεβαιωθεί οι δημοσκοπήσεις και δεν θα έχουμε την ανατροπή του αιώνα.
Τι θέλουν λοιπόν οι δανειστές; Θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Και ποιο είναι αυτό; Ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε όσα έχουν συμφωνήσει. Δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ και αν δεν είναι να βρεθεί τρόπος να… είναι, δηλαδή περικοπές. Επίσης θέλουν να υπενθυμίσουν στην Αθήνα ότι οι δεσμεύσεις για προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.
Οι μεταρρυθμίσεις σχετίζονται κυρίως με την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι η αγορά ενέργειας μόνο στα χαρτιά είναι απελευθερωμένη, ενώ η ΔΕΗ βουλιάζει στα χρέη και την απαξίωση. Ένα ακόμη μήνυμα που θα στείλουν οι Ευρωπαίοι στην επόμενη κυβέρνηση είναι ότι η υπομονή του με το Ελληνικό έχει εξαντληθεί και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το project.
Επίσης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν οι πρόσφατες συστάσεις της Kομισιόν προς όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό άλλωστε έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό στο πλαίσιο της διαδικασίας του European semester. Οι εν λόγω συστάσεις μάλιστα θα πρέπει να επικυρωθούν και τυπικά την προσεχή Τρίτη σε επίπεδο Ecofin.
Θα περιλαμβάνουν όλες τις προτάσεις πολιτικής σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη-μέλη κατά τη χάραξη των προϋπολογισμών του 2020 που θα κατατεθούν στην Κομισιόν το φθινόπωρο.