Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Μήνας Καβάφη: Εκπαιδευτικές δράσεις και ελεύθερη είσοδο στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγουν τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και αφιερώνουν τον Απρίλιο και τον Μάιο στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. 

Ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για όλους, με ελεύθερη είσοδο για την οποία θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Οι δημοφιλείς διαλέξεις «Κ.Π. Καβάφης» του Αρχείου Καβάφη επιστρέφουν με έναν καινούργιο κύκλο συναντήσεων που έχει ως τίτλο «Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα». 

Κάθε μάθημα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ.Π. Καβάφη. 

Επάνοδος από την Ελλάδα, Εν τω Μηνί Αθύρ, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Η Πόλις, Περιμένοντας τους Βαρβάρους, Ο Δημάρατος, Ο Επίσκοπος Πηγάσιος: αυτά είναι τα επτά ποιήματα που έχουν επιλεγεί για τον φετινό κύκλο. 

Στόχος των μαθημάτων είναι να φωτίσουν το λογοτεχνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα, ώστε κάθε ποίημα να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα, τόσο του Αλεξανδρινού ποιητή όσο και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών/δημιουργών.

«Παραστασιακές Διαλέξεις»

Επίσης στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και σε σύνδεση με την ενότητα του εκπαιδευτικού κύκλου «Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα», το Αρχείο Καβάφη εγκαινιάζει μια σειρά από εντυπωσιακές performance lectures. 

Οι «Παραστασιακές Διαλέξεις» θα εξετάσουν σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στο καβαφικό έργο, την έρευνα γύρω από αυτό, αλλά και την ατομική εμπειρία της ανάγνωσης, μέσα από μια πρωτοποριακή συνύπαρξη ποίησης και παράστασης. 

Κάθε διάλεξη θα έχει ως αφετηρία της ένα συγκεκριμένο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη, όμως θα συνεχίζει τη «διαδρομή» της πλέκοντας την έρευνα με το επιχείρημα, τη συγκίνηση, τη συμμετοχή και την παράσταση.

Οι εκπαιδευτικοί κύκλοι «Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα» και «Παραστασιακές διαλέξεις» απευθύνονται σε όλους -μυημένους και μη στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη-, ανοίγοντας νέες οδούς προσέγγισης στο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Επτά Ποιήματα, Επτά μαθήματα», Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)

Σάββατο 1 Απριλίου 13.00 – 15.00

«Επάνοδος από την Ελλάδα»

Συντελεστής: Μιχάλης Χρυσανθόπουλος,

Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 8 Απριλίου 13.00 – 15.00

«Ο Δημάρατος» Συντελεστής: Γιάννης Παπαθεοδώρου,

Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σάββατο 22 Απριλίου 13.00 – 15.00

«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»

Συντελεστής: Χριστίνα Ντουνιά,

Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σάββατο 29 Απριλίου 13.00 – 15.00

«Η Πόλις» Συντελεστής: Βασίλης Κολώνας,

Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σάββατο 6 Μαΐου 2017 13.00 – 15.00

«Περιμένοντας τους Βαρβάρους» Συντελεστής: Μαρία Μπολέτση,

Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Leiden

Σάββατο 13 Μαΐου 13.00 – 15.00

«Εν τω Μηνί Αθύρ»

Συντελεστής: Τάκης Καγιαλής,

Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σάββατο 20 Μαΐου 13.00 – 15.00

«Συμεών» Συντελεστής: Ευγενία Σηφάκη,

Λέκτορας Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2.Παραστασιακές Διαλέξεις

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)

Τετάρτη 12 Απριλίου 19.30 – 21.30

«Μύρης: Μια παραστασιακή διάλεξη για το θρήνο και τη φιλία» Παρουσίαση: Μάριος Χατζηπροκοπίου,

Υποψήφιος Διδάκτορας Σπουδών Επιτέλεσης, Πανεπιστήμιο του Aberystwyth

Τετάρτη 26 Απριλίου 19.30 – 21.30

«Μέρες: Μια παραστασιακή διάλεξη για την αυτοβιογραφία και το ημερολόγιο».

Παρουσίαση: Θοδωρής Χιώτης,

Φιλόλογος, Project Manager Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση

Τετάρτη 10 Μαΐου 19.30 – 21.30

«Τρώες: Μια παραστασιακή διάλεξη για τον ύπνο, την απώλεια, το χρόνο και τη διάρκεια» Παρουσίαση: Δημήτρης Παπανικολάου,

Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Επιστημονικός Σύμβουλος Αρχείου Καβάφη/ Ιδρύματος Ωνάση

Τετάρτη 17 Μαΐου 

19.30 – 21.30

«Inventions: Μια παραστασιακή διάλεξη για το μελοποιημένο Καβάφη / Μια μουσική παράσταση 14 Inventions του Δημήτρη Μητρόπουλου».

Παρουσίαση: Άννα Παγκάλου, μέτζο σοπράνο

Νικόλας Τσαλίκης, πιάνο

Η είσοδος και για τους δύο κύκλους εκπαιδευτικών δράσεων του Αρχείου Καβάφη είναι ελεύθερη στο κοινό. Τα δελτία εισόδου διατίθενται έως και μισή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο .

Tags
Back to top button