Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μια «ανάσα» από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα η Ελλάδα – Ο ρόλος του Τεντ Μάλοχ…

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει, είπε χτες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του SP Arnold Merkies, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Financieele Dagblad.

Όμως η μέχρι τώρα γραμμή Ν.Τραμπ είναι ξεκάθαρη δεν θέλει η αμερικανική κυβέρνηση να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ και η πλειοψηφία ως φαίνεται του ελληνικού λαού είναι διατεθιμένη να επιστρέψει στο εθνικό του νόμισμα μετά από τόσα χρόνια οικονομικών βασανιστηρίων

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», εξήγησε.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν και την περασμένη εβδομάδα ο J. Dijsselbloem έκανε γνωστή την θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, που είναι ίδια με αυτή της γερμανικής, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ, είναι η πρώτη φορά που αναφέρει πως χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην χρεωκοπία εννοώντας την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», διευκρίνισε.

«Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ακόμη πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο πεδίο της φορολογίας, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού.

¨Όταν αυτές ολοκληρωθούν – κάτι που σύμφωνα με τον ολλανδό πολιτικό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα – πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Dijsselbloem αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Groen Links (Πράσινοι) έκανε γνωστό στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 90% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς βουλευτών του ακροδεξιού PVV του G. Wilders, πως η Ολλανδία θα έχανε περίπου 10 δις ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του πάντως ο J. Dijsselbloem διαβεβαίωσε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». ¨

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε και την στάση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας.

Θέλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να διαλύσει την ΕΕ; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση ξεκάθαρα, αλλά οι ενδείξεις που έχει εκπέμψει συνηγορούν πως αυτός είναι ο στόχος των ΗΠΑ.

Απλά σκεφτείτε τη δήλωση του Τεντ Μάλοξ, του ανθρώπου που γενικά φημολογείται ότι θα είναι ο πρέσβης του κ. Τραμπ στην ΕΕ. Ο κ. Μάλοξ, καθηγητής στο Henley Business School στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε ότι θέλει να «σορτάρει το ευρώ». Το κοινό νόμισμα βρίσκεται σε κίνδυνο κατάρρευσης μέσα στους επόμενους 18 μήνες, υποστήριξε. Κι εγώ ο ίδιος δεν είμαι και ο πιο αισιόδοξος για το ευρώ, αλλά μετά χαράς θα δεχόμουν αυτό το στοίχημα. Το χειρότερο σενάριο για το ευρώ δεν είναι η καταστροφή του, αλλά η απώλεια ενός από τα μέλη του. Eννοώντας την χώρα μας φυσικά.

Όπως είχε αναφέρει το pentapostagma.gr πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός καθηγητής και παλιός διπλωμάτης, που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο με τις δηλώσεις του κατά της ευρωζώνης, λέει πως κάποιοι Έλληνες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με ινστιτούτα στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο «δολαριοποίησης» της Ελλάδας.

Επιπλέον, επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι το Grexit αποτελεί την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, ενώ αφήνει αιχμές για τη Γερμανία, τονίζοντας πως η Ε.Ε. δεν έχει μόνο ένα μέλος.

Από το 2010 η Ελλάδα έχει υπογράψει τρία μνημόνια με τους δανειστές της και έχει εφαρμόσει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ανεργίας και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Πιστεύετε ότι οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να έχουν απαιτήσει αυτά τα μέτρα;

Οι όροι ήταν υπερβολικά σκληροί και οι επιπτώσεις πολύ ατυχείς για τον ελληνικό λαό.

– Θεωρείτε πως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν η επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα ήδη από το 2010;

Η επιστροφή στη δραχμή εκείνη την περίοδο θα ήταν η προτιμότερη και καλύτερη ενέργεια. Ως οικονομολόγος, δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικονομία ευνοήθηκε εξαρχής από την είσοδό της στο ευρώ.

– Συνεπώς, πιστεύετε ότι το Grexit παραμένει ακόμα η καλύτερη λύση…

Η Ελλάδα είναι ξανά στο χείλος του γκρεμού. Είναι το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Θα τελειώσει ποτέ; Αυτή τη φορά θα έλεγα πως οι πιθανότητες είναι υψηλότερες για μια ρήξη με το ευρώ. Κι αυτό διότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους – κάτι που λίγο ή πολύ διασφαλίζει μια πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές της ευρωζώνης. Αυτό πρωτίστως πιέζει τη Γερμανία, η οποία παραμένει αντίθετη. Όλα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα διακόψει τους δεσμούς και θα φύγει από το ευρώ.

Ας δούμε τα γεγονότα. Τα προγράμματα της σκληρής λιτότητας ήταν μια απόλυτη αποτυχία και έπληξαν βαρύτατα τον ελληνικό λαό. Πολύ απλά, η κατάσταση είναι μη βιώσιμη. Κάποιοι Έλληνες οικονομολόγοι έχουν πάει σε think tanks στις ΗΠΑ για να συζητήσουν τη «δολαριοποίηση». Και φυσικά, οι Γερμανοί φρίττουν όταν ακούνε αυτές τις ιδέες.

Tags
Back to top button