Του Βασίλη Καπούλα
Ο Ν.Τραμπ γκρεμίζει οριστικά την Τουρκία και τον Ερντογάν αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση την Μουσουλμανική Αδελφότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν…
Φαίνεται ότι η Τουρκία έχει μπει σε μη αναστρέψιμο στάδιο διαμελισμού λόγω Κούρδων και Β.Συρίας-Ιράκ με την Αίγυπτο και την Ελλάδα να αναβαθμίζονται γεωπολιτικά αν λάβουμε υπόψιν μας και τι συμφωνήθηκε στο άρθρο
Τη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του το πρώτο Mig 29/35 με τα χρώματα της Αιγύπτου με σειριακό αριθμό 811 (κεντρική εικόνα άρθρου, αεροπορική βάση Jukhovsky) και το Κάιρο παραλάμβανε ακόμη 3 Rafale(φωτο παρακάτω) από τη Γαλλία και υ/β από τη Γερμανία, στον Λευκό Οίκο ο Ν.Τραμπ συναντούσε τον Αλ Σίσι σε μια συνεδρίαση που αλλάζει πολλά στην ευρύτερη περιοχή μας.
Getting ready to meet President al-Sisi of Egypt. On behalf of the United States, I look forward to a long and wonderful relationship.
Ο Ν.Τραμπ είπε ρητά ότι οι ΗΠΑ θα ανεβάσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο στο υψηλότερο δυνατό σημείο και πλέον όλοι αναρωτιούνται με εξοπλιστικές αγορές από Ρωσία-Γαλλία-ΗΠΑ που θα φτάσει το Κάιρο;
Μάλλον για περιφερειακή δύναμη υποβαθμίζοντας εντελώς τον ρόλο της Τουρκίας.
Επιπλέον ο Ν.Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν 100% την Αίγυπτο και τον πρόεδρο al-Sisi στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε Ερντογάν λόγω Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και…Ομπάμα.
«Θέλω απλώς να γνωρίζουν όλοι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία, ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο Σίσι. Έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στηρίζουμε θερμά την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Αιγύπτιο ηγέτη.
“Έχετε, στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου, έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο”, πρόσθεσε.
“Έχουμε πολλά κοινά”, συνέχισε ο Τραμπ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα θέματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου τα οποία έθετε συχνά η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
«The president made clear…this is a new day in the relationship between & the United States» says at White House briefing
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως ο Sisi έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δηλαδή, ISIS σε Συρία, Υεμένη και Λιβύη αλλά και το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα.
Η επίσκεψη Σίσι έγινε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ο οποίος είναι επίσης βασικός παίκτης στη σκακιέρα του μεσανατολικού.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Στο Λευκό Οίκο θα ακολουθήσει και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς,.
Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν ραγδαία την γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι σχέσεις Καΐρου-Ουάσινγκτον ήταν παγωμένες με τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόπτει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο λόγω ανησυχιών σε σχέση με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο αμερικανός πρόεδρος έχει βαθιά κατανόηση του τι συμβαίνει στην περιοχή και στην Αίγυπτο συγκεκριμένα», είχε δηλώσει ο Σίσι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος Ν.Τραμπ θέλει να ξαναφτιάξει τις σχέσεις με την Αίγυπτο από την αρχή τόσο σε ζητήματα ασφαλείας όσο και σε στρατιωτικά-εμπορικά-οικονομικά.
«Θέλει μια ριζική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών» τόνισε διπλωματική πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ.Ομπάμα σταμάτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα το 2013 μετά τις διαδηλώσεις τις Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Μόρσι.
Θα χειριστούμε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ένα πιο διακριτικό τρόπο είπε ο Λευκός Οίκος.
Παράλληλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Ν.Τραμπ να κηρύξει την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση τόνισε αμερικανική πηγή λέγοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις του Αλ-Σίσι πάνω σε αυτό το θέμα.
«Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για πολλές δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην ευρύτερη περιοχή» φέρεται να είπε ο ίδιος ο Ν.Τραμπ.
Η Αίγυπτος για να καταλάβουμε τι έχει παραλάβει… τον Οκτώβριο παραδόθηκαν στο Κάιρο συστήματα αυτοπροστασίας «President S» ODS για την προστασία ελικοπτέρων και μαχητικών από επίγειες και εναέριες απειλές!
Έτσι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν παραγγείλει και βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσης μια πλειάδα όπλων όπως:
125 αρμάτων μάχης εγχώριας κατασκευής κατόπιν αδείας M1A1 Abrams, αναφορές κάνουν λόγω για παραλαβή και συστοιχιών επάκτιας άμυνας Yakhont/SS-N-26 εμβέλειας 300 χιλιομέτρων με ταχύτητα 750μ/δευτ. με τις μη-επιβεβαιωμένες πηγές να κάνουν λόγω για παράδοση 8 εκτοξευτών για την σύσταση δύο πυροβολαρχιών για την κάλυψη των εισόδων/εξόδων του καναλιού του Σουέζ.
Aντιαρματικούς πυραύλους Kornet-E 9M133 AT-14 Spriggan και Metis M1 9K115-2/AT-13 Saxhorn-2, αντιαεροπορικά συστήματα Buk M2, Tor M2 και Pantsir- S1 με δεκάδες εκτοξευτές από κάθε τύπο για την κάλυψη όλων των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών ενώ ήδη είχε στην κατοχή της 10 πυροβολαρχίες Buk-M1 και 16 μονάδες εκτόξευσης Tor-M1, προμήθεια των Antey 2500 (S-300VM) σε ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων που είναι αρκετό για την πλήρη αγορά 3 πυροβολαρχιών των 6 εκτοξευτών καθώς και των ραντάρ έρευνας και πρόσκτησης στόχων.
Επιπλέον προμηθεύεται 24 επιπλέον μαχητικά τύπου F-16Block-52 σε συνδυασμό με αεροεκτοξευόμενους Harpoon, 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, μαζική προμήθεια ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ για την αγορά 24 μαχητικών Rafale, μια φρεγάτας FREMM, καθώς και όπλων αέρος-αέρος MICA και αέρος εδάφους AASM, δύο ελικοπτεροφόρων Mistral ύψους 950 εκτ.δολαρίων, 4 υποβρυχίων Type 209/1400mod, 6 κορβετών κλάσης Gowind, τη ρωσική πυραυλάκατο P-32 Molniya που φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου P-270 Moskit, την ολοκλήρωση της παράδοσης των 4 κορβετών stealth τύπου Ambassador MK III με 8 πυραύλους Harpoon η κάθε μια, 74 Grob G-115’s και 120 K-8 Karakorum για την εκπαίδευση των πιλότων,.
Προμήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων για 46 MiG-35 καθώς και η ολοκλήρωση των παραδόσεων για 44 ελικόπτερα Mi-8Ts και 3 Mi-17-1V, 24 μεταφορικά C-295, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τουλάχιστον 8 αεροσκαφών Il-76MD-90A.
Τέλος παρέλαβε από τα αμερικανικά αποθέματα 762 οχήματα τύπου MRAP. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη γίνεται ο ριζικός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιοτέρων οπλικών συστημάτων ενώ παραγγέλθηκαν και δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.
Συνολικά έχουν παραγγελθεί 4 υποβρύχια το τύπου με option για ακόμα 2 τα οποία αναφορές θέλουν να είναι τύπου Type-214 AIP.
Τα υποβρύχια έχουν μέγιστο εκτόπισμα 1.586 τόνων και οι διαστάσεις τους είναι 61,2μ μήκος, 6,25μ πλάτος και 5,5 μέτρα ύψος ενώ με την χρήση των 4 κινητήρων πετρελαίου μπορούν να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια της τάξης των 11 κόμβων και σε κατάδυση 22 κόμβους.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από 8 τορπιλοσωλήνες των 533mm για 14 τορπίλες και πυραύλους Sub-Harpoon.
Επιπλέον ο αιγυπτιακός στρατός θα παραλάβει 50 εκτοξευτές του συστήματος M270 Multiple Launch Rocket System από τα αμερικανικά αποθέματα έναντι κόστους 9,8 εκατ.δολαρίων
Οι εκτοξευτές θα προστεθούν στους 38 υπάρχοντες για να εξοπλίσουν τις μοίρες γενικής χρήσης των ΣΣ.
Το σύστημα MLRS μπορεί να εκτοξεύσει είτε 12 ρουκέτες σε δέσμες των 6 με αυτόματο σύστημα επαναγέμισης σε αποστάσεις μέχρι τα 32χιλιόμετρα ή μέχρι και τα 65χιλιόμετρα με τους νεώτερης κατασκευής είτε τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με εμβέλεια 165/300χιλιόμετρα με κάθε εκτοξευτή να φέρει μέχρι και δύο πυραύλους.
Το σκάφος είναι ερπυστριοφόρο και βασίζεται στο αντίστοιχο του ΤΟΜΑ BRADLEY.
Το ύψος της προμήθειας αναφέρεται στα 2 δισ.δολάρια και ήδη έχει γίνει η κατάθεση της προκαταβολής.
Επιπλέον των Mig-35 τα ρωσικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την παραγγελία από την Αίγυπτο και 46 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Ka-52K ενώ συζητά και για βαλλιστικά συστήματα Iskander από τη Ρωσία…