Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση με Τουρκία: Τέλος τα F-16V - Ιστορική επίσκεψη του YΠΑΜ Κύπρου στις ΗΠΑ - Άρση εμπάργκο και στο βάθος... ΝΑΤΟ!

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η ιστορική επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά είχε συνομιλίες στο Πεντάγωνο, το State Department, το Κογκρέσο ενώ είδε και τον Ρόμπερτ Μενέτεζ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στην αναβαθμισμένη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας αλλά σηματοδοτεί και μια νέα εστία έντασης των Αμερικανών με τους Τούρκους.

Η Ουάσιγκτον θέτει τις βάσεις σε περίπτωση που επέλθει οριστική ρήξη με την Τουρκία, είτε στο ζήτημα της Σουηδίας-Φινλανδίας είτε επιδεινωθεί ραγδαία η κατάσταση και στην Συρία.

Οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για “περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της σχέσης” γεγονός που δείχνει πως αρχίζουν να θεωρούν μη αναστρέψιμη την κατάσταση με την Τουρκία.

Είναι δεδομένο πως μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς με αμερικανικά όπλα, θα ξεκινήσει συζήτηση για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Μένει να δούμε τι θα συμβεί μέχρι τότε με την Τουρκία.

Μια Τουρκία που πλέον δεν βλέπει ούτε να παίρνει F-16V ούτε να εκσυγχρονίζει τον Στόλο της μετά και τις αμερικανικές κινήσεις γι αυτό και ενεργοποιεί το πρόγραμμα Özgür.

Δείτε το βίντεο

Πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο 

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Εθνική Φρουρά.

Oι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πρωτοβουλίες για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η διατλαντική συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη με την Βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας Δρ Σελέστ Γουόλαντερ την Τετάρτη στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα, υπό το φως της ραγδαίας ανάπτυξης της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ τα τελευταία δύο έτη, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων, κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, πρόσβαση στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης, τη δημιουργία του Κέντρου εκπαιδεύσεως CYCLOPS και την εγκαθίδρυση του διαλόγου ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης

“Αναβαθμίζεται και εμβαθύνεται η συνεργασία”

Σημειώνεται επίσης ότι «στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με την πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Πεντάγωνο να αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε θέματα άμυνας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως ο κ. Πετρίδης μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τη Βοηθό Υπουργό, αρμόδια για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις Τζέσικα Λιούις, με την οποία συζήτησε μεταξύ άλλων την πλήρη άρση των περιορισμών για απόκτηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε ακόμη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου συναντήθηκε με τη Διευθύντρια Ευρώπης Αμάντα Σλόουτ και τη Διευθύντρια Μέσης Ανατολής Στέφανι Χάλετ, με τις οποίες συζήτησε ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, καθώς και τον ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνάντηση ΥΠΑΜ Κύπρου με την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας

Σε καλό κλίμα έγινε την Τετάρτη η συνάντηση του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, με την Αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας για τα διεθνή θέματα ασφαλείας, Σελέστ Γουαλάντερ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κύπριου υπουργού Άμυνας στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Αμερικανίδα υφυπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την εισβολή στην Ουκρανία και τήρησε απαρέγκλιτα όλες τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, δόθηκε ειδική έμφαση στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα διάφορα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει ενεργά η Κύπρος.

Υπό αυτό το πρίσμα, έγινε μια ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και στη συνέχεια αναλύθηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της σχέσης.

«Η επίσκεψη του υπουργού Πετρίδη στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία», σημείωσε με ανάρτηση του στο Twitter το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη στάση που τήρησε η Κύπρος στο Ουκρανικό. Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την ισχυρή αμυντική τους συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

«Η υφυπουργός Γουαλάντερ και ο υπουργός Πετρίδης συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου, συνεχίζοντας να αναζητούν νέους τομείς συνεργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με Ρόμπερτ Μενέντεζ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον εκτελεστικό διευθυντή του American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις.

Ο κ. Πετρίδης συμμετείχε ως ομιλητής στο Συνέδριο του Economist με θέμα την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, στην παρέμβασή του ανέδειξε τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου σε θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που δρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αναφερόμενος στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο ίδιος τόνισε οτι σταθερός στόχος παραμένει η αναβάθμιση και διεύρυνσή της.

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε με τους προέδρους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκο Παπαστυλιανού και του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντι Ζεμενίδη.

Μενέντεζ:  Όχι στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία

Ταυτόχρονα, την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη».

Συνεχίζοντας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προέρχεται από την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει μια προκλητική συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε, υπό αυτό το πρίσμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική πραγματικότητα, λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επέλθει η πλήρη άρση του εμπάργκο, η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνα της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Oι Τούρκοι ξεκινούν το πρόγραμμα ÖZGÜR για τα F-16

Μετά από αυτές τις δυσοίωνες για την Άγκυρα εξελίξεις, η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να ξεκινήσει το πρόγραμμα Özgür” για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, “ξεκίνησε η διαδικασία μαζικής παραγωγής των απαρτίων για το Σχέδιο Özgür για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με εγχώρια ηλεκτρονικά”.

Ο Abdurrahman Şeref Can, Επικεφαλής του Τμήματος Αεροσκαφών του γραφείου των Αμυντικών Βιομηχανιών, στην ομιλία του στο 9ο Σεμινάριο Αεροπορικών Συστημάτων, είπε ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής αεροσκαφών F-16 για μια περίοδο, αγοράστηκαν ολοκληρωμένα εξαρτήματα και τοποθετήθηκαν στο αεροσκάφη, και ότι αυτές οι μελέτες ήταν πολύ διδακτικές.

Εξηγώντας ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού που ολοκλήρωσαν αυτή τη διαδικασία στη συνέχεια, ο Can επέστησε την προσοχή στη σημασία της έναρξης των έργων Erciyes, Arı και Özgür.

Σημειώνοντας ότι η διαδικασία μαζικής παραγωγής έχει ξεκινήσει στο Σχέδιο Özgür για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Block 30 με εγχώρια συστήματα, ο Can είπε:

«Στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, αν έχουμε κατασκευάσει τα ηλεκτρονικά μας στο Hürkuş, αν μπορούμε να κατασκευάζουμε τα δικά μας ηλεκτρονικά στο Hürjet, αν κατασκευάζουμε τα ηλεκτρονικά μας στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης με τις εταιρείες μας στην αμυντική βιομηχανία, η σημασία των έργων εκσυγχρονισμού είναι πραγματικά μεγάλη.” είπε.

Οι Τούρκοι έχουν σκοπό να εκσυγχρονίσουν όλο τον Στόλο των F-16 με δικά τους ηλεκτρονικά επεκτείνοντας το Σχέδιο Özgür σε όλα τα Block των F-16.

Tags
Back to top button