του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν σε λιμάνι των Φιλιππίνων, προαναγγέλλοντας πλέον μελλοντικές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά.
Το υποβρύχιο ναύαρχος Tributs και το δεξαμενόπλοιο Boris Butoma, αγκυροβόλησαν σε λιμάνι της Νότια της Μανίλας, όπου θα παραμείνουν εκεί για μια εβδομάδα.
Οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών συζήτησαν κοινά μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας στην περιοχή.
Η Μόσχα εξέφρασε την επιθυμία να διεξάγει πλέον ασκήσεις με τις Φιλιππίνες, με την Μανίλα να δίνει θετική απάντηση.
«Στο μέλλον, ίσως μπορούμε να διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να μπορούμε να σας βοηθήσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας τις γνώσεις μας για να αντιμετωπίσουμε ή να λύσουμε το πρόβλημα με την πειρατεία και την τρομοκρατία», δήλωσε ο Υποναύαρχος Eduard Mikhailov, αναπληρωτής διοικητής του ρωσικού Ναυτικού, σε μια Τρίτη συνέντευξη τύπου.
Ο Mikhailov, ο οποίος ηγείται της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη Μανίλα, δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των ναυτικών ικανοτήτων των Φιλιππίνων στο μέλλον.
Ο Ρώσος αξιωματούχος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μια περιφερειακή στρατιωτική συνεργασία όπου θα περιλαμβάνει επίσης την Κίνα και τη Μαλαισία.
«Ελπίζουμε ότι σε λίγα χρόνια, οι στρατιωτικές ασκήσεις, για παράδειγμα στην περιοχή σας, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα διεξάγονται για παράδειγμα, όχι μόνο μεταξύ Ρωσίας τη Φιλιππίνων, αλλά Ρωσίας, Φιλιππίνων, Κίνας, και ίσως Μαλαισίας μαζί . «
Οι δεσμοί μεταξύ Φιλιππίνων και ΗΠΑ, που είχαν επίσης ισχυρή στρατιωτική συνεργασία έχει πλέον επιδεινωθεί, υπό τον Πρόεδρο Rodrigo Duterte. Οι Φιλιππίνες υποβάθμισαν τις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον για αντίποινα, περιόρισε την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Μανίλα.
Τον Νοέμβριο, ο Duterte ακύρωσε την αγορά 26.000 όπλων από τις ΗΠΑ, ενώ ο Duerte είναι πρόθυμος να ακυρώσει την συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Φιλιππίνων, όπου επιτρέπει στις ΗΠΑ να διεξάγουν ασκήσεις στις Φιλιππίνες. Μάλιστα, από το 2012 έχουν αναπτυχθεί περίπου 600 αμερικανοί στρατιώτες στις Φιλιππίνες, για να εκπαιδεύσουν τον στρατό.
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών είχει επικρίνει πριν δύο μήνες την καταστροφική πολιτική των χωρών της Δύσης της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), κυρίως των ΗΠΑ.
«Αρκετά κράτησε αυτό», δήλωσε ο Ντουτέρτε για την προνομιακή σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.
«Τον τελευταίο καιρό βλέπω τις δυτικές χώρες να παρενοχλούν τις μικρές. Και δεν είναι αυτό όλο, είναι και πολύ υποκρίτριες», πρόσθεσε. «Κάνουν δήθεν ότι ξεκινούν έναν πόλεμο, αλλά στην πραγματικότητα φοβούνται να προχωρήσουν. Αυτό το σφάλμα κάνουν οι ΗΠΑ και οι άλλες. Έκαναν πόλεμο σε τόσες χώρες, στο Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ με μόνη αιτιολογία ότι υπήρχαν (σύμφωνα με την Ουάσινγκτον) όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία τελικά δεν υπήρχαν’‘.
«Ξέρετε αν η Κίνα και η Ρωσία αποφάσιζαν να δημιουργήσουν με νέα τάξη, θα ήμουν ο πρώτος που θα προσχωρούσα», είχε τονίσει.
Ο αρχηγός του φιλιππινεζικού κράτους, ο οποίος εξελέγη με αριστερή – κεντροαριστερή πλατφόρμα, κυρίως όμως ως «τιμωρός» των εγκληματιών και των εμπόρων ναρκωτικών στη χώρα του, έχει εκφράσει πολλάκις τη βούλησή του για συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για το πρότυπο ηγεσίας του Ρώσου ομολόγου του, Βλάντιμιρ Πούτιν.