Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται ο Ζελένσκι για τα ορυκτά! Οι ΗΠΑ τον πιέζουν να υπογράψει τη νέα εκδοχή της συμφωνίας

Κυριολεκτικά βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο ο Ζελένσκι, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να υπογράψει τη νέα εκδοχή της συμφωνίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί αποικιοκρατική και θα μετατρέψει την χώρα σε υποτελές κράτος, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο όλων των μεγάλων μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μια νέα εκδοχή της συμφωνίας για τα ορυκτά στρατηγικής σημασίας, «εντελώς διαφορετική» από το προηγούμενο πλαίσιο, ενώ προχώρησε σε δήλωση «βόμβα» λέγοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει την προηγούμενη εγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ως δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν, ίσως, μάλλον, γιατί τη θεωρεί… δώρο.

Σημειώνεται ότι το νέο προσχέδιο συμφωνίας που στάλθηκε στο Κίεβο την Κυριακή υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική κοινή οικονομική συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα, ως μέρος των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ανακτήσει τη στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μπουρλότο έβαλε ο Μεντβέντεφ με ανάρτηση του! Αν ο ναρκομανής Ζελένσκι εγκρίνει την αμερικανική συμφωνία θα τον κρεμάσουν σαν τον Μουσολίνι

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση συντάσσει εδώ και αρκετές εβδομάδες μια συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία δήλωνε έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία και ο Ζελένσκι πήγε στην Ουάσινγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου αλλά η επίσκεψή του κατέληξε σε αντιπαράθεση, σε απευθείας μετάδοση, με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο Οβάλ Γραφείο.

Οι λεπτομέρειες της νέας εκδοχής δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, ωστόσο Ουκρανοί βουλευτές και μέσα ενημέρωσης την επέκριναν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το έγγραφο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, «η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε όλες τις συμβιβαστικές λύσεις που συμφωνήθηκαν πριν από έναν μήνα» και το νέο κείμενο «παραβιάζει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές» της Ουκρανίας, η οποία «στερείται ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της» και υποχρεώνεται «να αποπληρώσει όλη την αμερικανική βοήθεια που έλαβε».

Η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, όπως ζητά με επιμονή το Κίεβο, προσθέτει η εφημερίδα.

«Το νέο προσχέδιο συμφωνίας που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μια απίστευτη κλιμάκωση της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να καταλάβει τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας ως τίμημα για τη μεσολάβησή του για κατάπαυση του πυρός», γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Μάλιστα, σχολιάζουν πως ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη και συνεχίζει να περιφρονεί τον Ζελένσκι, ενώ παράλληλα είναι εξοργισμένος από τη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσε στο Κίεβο η κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει σκοπό να τα πάρει όλα πίσω και με γενναίους τόκους. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για μισθοφορική προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στις συναλλαγές της με την Ουκρανία, με τους Ουκρανού να παρομοιάζουν το σχέδιο με ληστεία.

Ο Τραμπ προτείνει τη μεταφορά όλων των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και σημαντικής ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο. Τα έσοδα θα μοιράζονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θα διορίσουν τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δίνοντας στον Λευκό Οίκο τον έλεγχο του ταμείου, γράφουν οι Times.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τις υποδομές που συνδέονται με φυσικούς πόρους «συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των δρόμων, των σιδηροδρόμων, των αγωγών και άλλων μέσων μεταφοράς, λιμάνια, τερματικά και άλλες εγκαταστάσεις επιμελητείας, διυλιστήρια, εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εγκαταστάσεις υγροποίησης και/ή επαναεριοποίησης φυσικού αερίου και παρόμοια περιουσιακά στοιχεία».

Οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα δικαιώματα από περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας έως ότου η χώρα εξοφλήσει τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια πολεμικού χρέους, με πρόσθετους τόκους 4%.

Μιλώντας για τη «μισθοφορική προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στις συναλλαγές της με την Ουκρανία», οι Times σχολιάζουν πως δεν αποτελεί έκπληξη.

Την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι η τιμή του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό θα πήγαινε «στον πλειοδότη». Η χαρακτηριστική εμπορική πολιτική του, να επιβάλλει τεράστιους δασμούς σε φίλους και αντιπάλους, βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, «μας ξεσκίζει εδώ και χρόνια».

Οι εβδομάδες μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο, ήταν μια καταστροφική εμπειρία για την Ουκρανία. Στην συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, τον περασμένο μήνα, όπου κατέρρευσε η αρχική πρόταση συμφωνίας για τα ορυκτά, ο Τραμπ έπαιξε με την αδυναμία του Ζελένσκι. «Δεν είστε σε καλή θέση. Δεν έχετε τα χαρτιά αυτή τη στιγμή. Με εμάς, αρχίζετε να έχετε χαρτιά», του είπε τότε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο αντιπρόεδρος Βανς, ο οποίος επέκρινε επίσης τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της διαμάχης στο Οβάλ Γραφείο, προειδοποίησε το Κίεβο στο Fox News: «Εάν θέλετε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας είναι να δώσετε στους Αμερικανούς οικονομικό μερίδιο στο μέλλον της Ουκρανίας».

«Η συμφωνία για τα ορυκτά προσφέρει στην Ουκρανία την ευκαιρία να δημιουργήσει μια διαρκή οικονομική σχέση με τις ΗΠΑ, που είναι η βάση για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ειρήνη. Θα ενισχύσει τη σχέση των δύο εθνών μας και θα ωφελήσει και τα δύο μέρη», δήλωσε ο Τζέιμς Χιούιτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία των ΗΠΑ, ακόμη και αν η Ουκρανία συναινέσει σε μια ακόμη ταπείνωση, είναι άλλο θέμα, σύμφωνα με τους Times.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι από το Παρίσι μετά τη σύνοδο των «προθύμων» είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.

Δεν αναγνωρίζει την βοήθεια ως δάνεια ο Ζελένσκι

Ο Ζελένκσι είπε σήμερα ότι το προσχέδιο συμφωνίας είναι «εντελώς διαφορετικό» από όσα συζητούσε και θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη από τις νομικές υπηρεσίες, ενώ περιλαμβάνει «πολλά πράγματα που δεν είχαν συζητηθεί και ορισμένα που είχαν ήδη απορριφθεί».

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια συμφωνία που απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της και ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ως δάνειο.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο, με την πρότασή του για μια «μεταβατική κυβέρνηση» στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Όλα αυτά που κάνει καθυστερούν κάθε δυνατότητα (…) διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου», σχολίασε.

«Ο Πούτιν φοβάται τις συνομιλίες μαζί μου», ισχυρίστηκε. Όπως είπε, η χώρα του θα συμφωνούσε για τη διεξαγωγή συνομιλιών με οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της Ρωσίας, πέραν του Πούτιν.

Η ποσότητα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας δεν είναι ξεκαθαρισμένη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, είτε είναι δύσκολη η εξόρυξή τους, είτε βρίσκονται ντε φάκτο υπό ρωσικό έλεγχο, αφού τα κοιτάσματα είναι σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει θετικός σε αμερικανικές επενδύσεις στα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

Το αδιέξοδο του Ζελένσκι

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σχολιάζει επιχαίροντας ο Ντμίτρι Μεντβέντφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας «εξαιρετικό», καθώς όπως υποστηρίζει «αν το καθεστώς του Κιέβου το δεχτεί, τότε ο τοξικομανής και το περιβάλλον του θα κρεμαστούν στην πλατεία Μάινταν, σαν τον Μουσολίνι. Και αν την απορρίψει, οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν το καθεστώς Μπαντέρα. Ματ».

 

 

 

Tags
Back to top button