Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Σέρβοι και Κοσοβάροι – Παρέμβαση ΕΕ για να αποφευχθεί η σύγκρουση

Η επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ  κ.Μοργκερίνι πραγματοποίησε  επείγουσα συνάντηση με τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, και τους ενθάρρυνε να εργαστούν σκληρότερα για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά την πρόσφατη επιδείνωση των εντάσεων στην περιοχή.

Η επικεφαλής της  εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι  κάλεσε τους δύο αξιωματούχους να «παραμερίσουν» τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια  συνεδριάσεων και   δείπνου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση  από το γραφείο της .

«Υπογράμμισα ότι η πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι απαραίτητη, τόσο  για το Κοσσυφοπέδιο όσο και την Σερβία, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Mogherini.

Προφανώς η Ευρωπαία επίτροπος είτε δεν γνωρίζει ιστορία, είτε έχει πλήρη άγνοια των γεγονότων που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση λόγω «εκκρεμοτήτων» από το 1999.

Η άγνοια κινδύνου  μπορεί να «συγχωρεθεί», αλλά η άγνοια της ιστορίας και των ιδιαίτερα «κρίσιμων» πληροφοριών για το  το ακριβώς λαμβάνει χώρα στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια από την ΕΕ δεν «συγχωρείται».

Η γραφειοκρατική λογική του να «εργαστούν σκληρά» Αλβανοί και Σέρβοι για ένα καλύτερο μέλλον , ούτε υπάρχει ούτε φυσικά  ισχύει.

Οι διαφορές και κυρίως οι φιλοδοξίες των Αλβανών για την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» καθοδηγούν την πορεία των γεγονότων.

Ούτε τα δείπνα….ούτε οι αποστασιοποιημένες πολιτικές ταιριάζουν όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση αλλά οπουδήποτε.

Η Μορκερίνι  χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «ανοικτή και πολύ εποικοδομητική» και ανέφερε ότι συζήτησαν «τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ενώ  οι δύο ηγέτες συμφώνησαν  να αφήσουν πίσω τις εντάσεις και να επικεντρωθούν στην δουλειά που υπάρχει μπροστά» .

Η συνάντηση της ήταν με τους πρωθυπουργούς Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας και  Ίσα Μουσταφά του Κοσσυφοπεδίου, και με τους Προέδρους  Τόμισλαβ Νίκολιτς της Σερβίας και Χασίμ Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Θάτσι  χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «δύσκολη και σοβαρή», προσθέτοντας ότι ήταν «ικανοποιημένος από το κύριο στόχο της συνάντησης, που αφορά την μείωση της  έντασης και την αποφυγή περιττών προκλήσεων».

Σε  συνέντευξη του ο Θάτσι είπε ότι ήταν «πιο αισιόδοξος ότι οι  εξελίξεις θα κινηθούν προς την  σωστή κατεύθυνση, πιο γρήγορα, και με πιο ποιοτικό τρόπο υπό την ηγεσία της κας Μοργκερίνι».

Μία ημέρα μετά Αλβανοί μασκοφόροι κτύπησαν στην Μιτρόβιτσα σοβαρά Σέρβο βουλευτή στέλνοντας τον στο νοσοκομείο….διότι τόσο καλά ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης στην έδρα της ΕΕ.

Η Σερβία,  υποστηρίζεται στενά  από τη Ρωσία, η οποία διατηρεί  την επιρροή της  ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής μειονότητας της χώρας.

Για χρόνια, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διευκολύνουν  το διάλογο Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, πιέζοντας όμως μονομερώς  το Βελιγράδι να δεχθεί αλλαγή του συντάγματος και να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.

Οι συναντήσεις αυτές είναι ανούσιες και το μόνο που παράγουν είναι μια καλή έξωθεν εικόνα για οικονομικούς λόγους , διότι οι διαφορές παραμένουν και είναι μεγάλες και κυρίως δεν διορθώνονται με δείπνα.

 

Tags
Back to top button