Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους, τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει εδώ και χρόνια (όχι τελευταία) να στηρίξουν και να συμβάλουν στις προσπάθειες τους για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με εδάφη από τη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία τον καθιστά πλέον «εχθρό» και της Ουάσιγκτον. Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις οι σχέσεις των δύο χωρών ολοένα και επιδεινώνονται και ίσως έχουν λάβει και τροχιά σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή.
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους είναι η ανάρτηση του πρώην στελέχους του Πενταγώνου Michael Rubin, ο οποίος έγραψε «είναι επικίνδυνη η απομάκρυνση του Ερντογάν από την Τουρκία σε αυτή τη φάση; Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει πίσω;». Ο Rubin είναι ο άνθρωπος που έχει προβλέψει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. Τί θα μπορούσε λοιπόν να εννοεί; Πρόκειται για απειλή ή για κάποια προειδοποίηση;
Και δεν είναι μόνο αυτή η ανάρτηση. Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ Richard Haas έγραψε στο Twitter του «είναι ωραίο να βλέπεις την κυβέρνηση Τράμπ να εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας. Εάν ο κ. Ερντογάν ακυρώσει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ , έχοντας υπόψη την αυταρχική διακυβέρνηση και τον ανώφελο ρόλο του στη Συρία, δεν θα είναι μεγάλη απώλεια».
Είναι σαφές πως η απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Λευκό Οίκο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ήθελε να του στείλει το μήνυμα πώς ο Ερντογάν είναι σχεδόν αδύνατο να πείσει του Αμερικανούς για το θέμα των Κούρδων, οι οποίοι έχουν τη στήριξη όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας.
Αγνοώντας όλες αυτές τις προειδοποιήσεις ο Ερντογάν συνεχίζει να κάνει τους τσαμπουκάδες του: «Είναι αδιανόητη η λήψη οποιασδήποτε απόφασης στη Μέση Ανατολή χωρίς τη γνώμη της Τουρκίας. Εάν κάποιοι λάβουν αποφάσεις χωρίς να ζητήσουν την γνώμη της Τουρκίας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Πρέπει να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν με την Τουρκία».
Το ταξίδι του αρχηγού των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στρατηγού Χουλούσι Ακάρ, του αρχηγού της ΜΙΤ Φιντάν Χακάν και του στενού συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν στην Ουάσιγκτον για την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοργίστηκε με τα τουρκικά αιτήματα σε βάρος των Κούρδων.
Οι εξελίξεις λοιπόν έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε εξαιρετική δύσκολη κατάσταση, αφού έχει καταφέρει να τα βάλει με όλους και βεβαίως να απομονωθεί απ’ όλους. Εδώ υπάρχει και ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα. Ο Μπαρζανί ετοιμάζεται να κηρύξει την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν τον προσεχή Αύγουστο και το κράτος του θα αναγνωριστεί αμέσως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πως θα αντιδράσει η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Παρά το μέτωπο που έχει ανοιχτό στα ανατολικά της σύνορα, εκεί οι δυνατότητες της να κάνει κάτι είναι περιορισμένες. Συνεπώς. το Αιγαίο και η κυπριακή ΑΟΖ ίσως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του πώς δεν ηττήθηκε και πώς μπορεί να διεκδικήσει… εδάφη ή δικαιώματα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Προμηνύεται λοιπόν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, αφού «τρέχουν» τόσο οι διαδικασίες για την εξόρυξη του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και οι ενέργειες για την ανακήρυξη του κουρδικού κράτους. Οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι καθημερινές και όπως όλα δείχνουν εντεινόμενες.