Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Με ταχύτατους ρυθμούς το λιώσιμο των ελβετικών παγετώνων

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στην Ελβετία ο γρήγορος ρυθμός που λιώνουν φέτος οι ελβετικοί παγετώνες, με τους επιστήμονες να εξετάζουν όλες τις παραμέτρους.

Συνολικά οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος 2% του όγκου τους, σύμφωνα ετήσια μελέτη που δημοσιεύεται από την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (16/10).

Οι αριθμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται με τον μέσο όρο των 10 τελευταίων ετών, όμως είναι εντούτοις «πολύ ανησυχητικοί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντάκτης της έρευνας, ο Ματίας Χους, ο οποίος είναι επικεφαλής του δικτύου παρακολούθησης των παγετώνων GLAMOS.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο πιο χαμηλοί απ' ό,τι αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, όταν είχαμε εξαιρετικά αυξημένες θερμοκρασίες, όμως οι παγετώνες έχασαν εντούτοις πολλή μάζα», υπογραμμίζει ο επιστήμονας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στα 60 τελευταία χρόνια, οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν τόσο νερό όσο υπάρχει μέσα στη λίμνη της Κωνσταντίας, μια υδάτινη έκταση μήκους 63 χιλιομέτρων στα αυστρο-γερμανο-ελβετικά σύνορα, επιμένει η έκθεση.

Μια από τις πιο ανησυχητικές μετρήσεις αφορά τον Άλετς, τον πιο επιβλητικό παγετώνα των Άλπεων.

Εδώ και λίγο περισσότερο από εκατό χρόνια που γίνονται οι μετρήσεις, «η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την πιο χαμηλή συσσώρευση χιονιού που έχει καταγραφεί ποτέ», υπογραμμίζει ο Χους.

Οι μετρήσεις γίνονται σε ύψος 3.466 μέτρων και συνεπώς υπάρχει πάντα χιόνι.

«Κάνει κρύο εκεί πάνω, αλλά ακόμη και σ' αυτό το ύψος το χιόνι που έχει συσσωρευθεί είναι λίγο και ασφαλώς αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τον μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων», πρόσθεσε.

Ο παγετώνας, ο οποίος εκτείνεται σε 86 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στις ελβετικές Άλπεις, υπολογίζεται ότι έχει 11 δισεκ. τόνους πάγου, αλλά από την αρχή του αιώνα το μέτωπό του έχει υποχωρήσει περίπου 1 χιλιόμετρο.

Ο Άλετς είναι ο πιο επιβλητικός από τους περισσότερους από 4.000 αλπικούς παγετώνες.

Μελέτη του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης ανέφερε πως το 95% αυτών των μεγαλοπρεπών μαζών πάγου θα έχουν εξαφανισθεί μέχρι το 2100, αν δεν ελεγχθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα δύο τρίτα των παγετώνων θα εξαφανισθούν ακόμη κι αν γίνει σεβαστή η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

«Τουλάχιστον όμως σ' αυτή την περίπτωση θα μας έμεναν παγετώνες να θαυμάζουμε», σημειώνει ο Ματίας Χους.

Tags
Back to top button