Αυξάνονται τα περιστατικά με παιδιά και εφήβους που καταλήγουν στα νοσοκομεία, μετά τη συμμετοχή τους σε προκλήσεις και δοκιμασίες για χάρη του TikTok.
Τελευταίο περιστατικό στη χώρα μας είναι η 14χρονη που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί. Η μαθήτρια ήταν στο σχολείο της, όταν πήρε μέρος σε διαδικτυακή δοκιμασία κράτησης της αναπνοής της, κάτι που την έκανε να λιποθυμήσει.
Ένα περιστατικό που προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε ότι «πραγματικά πρέπει να κάνουμε τα πάντα να σταματήσουμε τα παιδιά μας από αυτή την τρέλα!»
Η 13χρονη, όμως, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία στο επικίνδυνο αυτό «ντόμινο» που έχει αναζωπυρώσει η μόδα του TikTok.
Πήρε εξιτήριο η 14χρονη που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο εξαιτίας challenge του TikTok
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δοκιμασία του «blackout». Μια πρόκληση που έχει συνδεθεί με δεκάδες θανάτους παιδιών ηλικίας 12 ετών ή μικρότερων, σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ήδη από το 2022 το Bloomberg Businessweek, από δημοσιεύματα, δικαστικά αρχεία και συνεντεύξεις. Και ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στα μικρότερα παιδιά, καθώς στα επικίνδυνα TikTok challenges εμπλέκονται και μεγαλύτερα παιδιά, με καταστροφικές, ενίοτε, συνέπειες.
Το «blackout challenge» παρότρυνε ουσιαστικά τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια δοκιμασία ασφυξίας με οικιακά αντικείμενα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Και τα παιδιά πνίγονταν χρησιμοποιώντας κάθε είδους πιθανό αντικείμενο που έβρισκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, βιντεοσκοπούσαν την αδρεναλίνη από την οποία κατακλύζονταν όταν ανακτούσαν τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια ανέβαζαν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όσο η εφαρμογή γινόταν όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των παιδιών, οι δοκιμασίες γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνες. Κάποια στιγμή κυκλοφορούσε μία δοκιμασία, στην οποία δύο άτομα προκαλούσαν ένα τρίτο να δοκιμάσει να πηδήξει στον αέρα τόσο ψηλά όσο κι αυτοί και, όταν το τρίτο ενέδιδε στην πρόκληση, του κλωτσούσαν τα πόδια, με αποτέλεσμα το παιδί να χάνει τον έλεγχο και να πέφτει στο έδαφος, με κίνδυνο να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι ή στην σπονδυλική στήλη. Μια δοκιμασία για την οποία υπήρξαν επίσης αναφορές σε θανάτους παιδιών.
Άλλη δοκιμασία ήθελε τα παιδιά να περιλούζουν αντικείμενα με κάποιο υγρό που επιταχύνει το άναμμα της φωτιάς και να τους βάζουν φωτιά. Πρακτική που κατέληγε ενίοτε σε εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Μια άλλη προκαλούσε τα παιδιά να ανακατέψουν αλκοόλ, ηλεκτρολύτες, καφεϊνούχα ροφήματα και νερό σε μια μεγάλη κανάτα, υποτίθεται για ενυδάτωση και επιβράδυνση της μέθης, χωρίς hangover. Το trend αυτό οδήγησε στο νοσοκομείο γύρω στους 30 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst.
Στο TikTok κυκλοφορούν επίσης συχνά δοκιμασίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως ενός γνωστού αντιισταμινικού που, στην περίπτωση κατάχρησης, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, καρδιακά προβλήματα, κώμα, ακόμη και θάνατο. Τουλάχιστον ένας έφηβος πέθανε από τη δοκιμασία.