Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται διασπασμένοι ή τουλάχιστον να ακολουθούν διαφορετική γραμμή. Από τη μία το ΔΝΤ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση και από την άλλη η Κομισιόν και η ΕΚΤ που διαβλέπουν πώς η παράταση των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για την συνοχή της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες αφού για να τα βρουν οι δύο πλευρές των δανειστών (επί της ουσίας αυτή είναι η διαφορά τώρα) η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποκύψει και πάλι σε πολύ απαιτήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε… κόκκινη γραμμή. Είναι πλέον αστείο να λέγεται αλλά ορισμένοι στην Κουμουνδούρου, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη… γραμμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται και άλλη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ για να περισώσει τη μείωση των συντάξεων στο 30-35% και από το 2019. Τι να περισώσει δηλαδή αφού πλέον οι συντάξεις έχουν καταντήσει φιλοδώρημα. Μείωση του αφορολόγητου από τα 9.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 5.600 ευρώ σημαίνει τεράστιο πλήγμα στους μισθωτούς και στα νοικοκυριά.
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση στοχεύει στα… αντίμετρα, έχει το θράσος να μιλάει για ούτε ένα ευρώ λιτότητα και να ισχυρίζεται πως αυτό δεν είναι 4ο μνημόνιο. Είναι σαφώς ένα ακόμη μνημόνιο ή αν θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου μια σκληρή συνέχεια του 3ου που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 για να κρατηθεί στην εξουσία. Το ίδιο έργο ζούμε και σήμερα. Κατάφεραν οι δανειστές να φτάσουν την κυβέρνηση στο παρά ένα και να πάρουν αυτά που θέλουν.
Όπως φαίνεται, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup που θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, αν και μέχρι τότε αναμένεται έντονο παρασκήνιο και πολλές διαβουλεύσεις. Η χθεσινή πάντως τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα το οικονομικό επιτελείς με τους Θεσμούς αναβλήθηκε, αφού το ΔΝΤ επικαλέστηκε αδυναμία.
Ίσως ο Πόλ Τόμσεν δεν ήθελε να χαλάσει την ηρεμία του στα Σκόπια, εκεί όπου συμμετείχε ως ομιλητής σε Συνέδριο που τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας της «Μακεδονίας» και όχι της FYROM. Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση από τον κ. Τόμσεν, τον συνέταιρο του κ. Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας, αφού φαίνεται να παίζει και το παιχνίδι των Σκοπίων.
Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης μάταια περίμεναν τις θέσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών. Έμειναν με το… ακουστικό στο χέρι και είναι άγνωστο αν οι συνομιλίες συνεχιστούν σήμερα και με ποιον τρόπο. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν τον κ. Τσακαλώτου μετά το «άδειασμα» από το ΔΝΤ να αναχωρεί σήμερα για τη Μάλτα και να είναι πιθανό η συνάντηση του με τους εκπροσώπους των δανειστών το βράδυ σήμερα.
Στο μεταξύ σήμερα θα έχει συνάντηση και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν δεν έδωσε πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητήσουν και ανέφερε ότι πρόκειται για μία «κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup- δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
Όμως, η Deutsche Welle σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειές της να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη συνάντηση, είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο. Έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στις συνομιλίες πριν αλλά και μέσα στο Eurogroup, καθώς η Γερμανία έβαλε εμπόδια στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, καθώς ουσιαστικά συντάχθηκε με την άποψη του ΔΝΤ, να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα το 2019.
Στάση πάντως που προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν και αυτό φάνηκε από την ανάρτηση στο twitter του Πιερ Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε εφικτή τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι για αυτό θα πιέσει η Κομισιόν στη Βαλέτα. «Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν με καλή πίστη. Η Κομισιόν θα πιέσει για αυτό στο Eurogroup στη Βαλέτα», έγραψε ο Επίτροπος Οικονομικών.
Αργά χθες το βράδυ μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να έχει άλλη στάση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις. Ενώ το πρωί και κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ «απειλούσε» με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το βράδυ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, προσερχόμενος στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ απάντησε λακωνικά «νομίζω πώς όχι».
Σε κάθε περίπτωση, είτε γίνεται ένα τζαρτζάρισμα μεταξύ δανειστών ή κυβέρνησης δανειστών, είτε ένα «θέατρο σκιών», οι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν με αίμα τις όποιες αποφάσεις αν βεβαίως και όποτε ληφθούν.