Καθεμιά από τις δύο πλευρές έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες της άλλης και έχει εκπαιδευτεί στις συνήθειες και στη γλώσσα της. Οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν τα συναισθήματά μας, να καταλάβουν λέξεις και να επεξεργαστούν αριθμούς. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports, αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι μάλλον μας ακούν και την ώρα που κοιμούνται.
Ερευνητές στην Ουγγαρία μελέτησαν 13 σκύλους όσο βρίσκονταν βυθισμένοι σε βαθύ ύπνο, και παρατήρησαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται σε σκυλίσιες και ανθρώπινες φωνές όταν είναι ξύπνιοι, λειτουργούν παρόμοια όταν οι σκύλοι κοιμούνται.
“Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό καθώς αποτελεί την πρώτη απόδειξη της ύπαρξης σύνθετης ηχητικής επεξεργασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου στους σκύλους,” γράφουν στο άρθρο τους ο ηθολόγος Huba Eleőd του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη, και η ερευνητική ομάδα του.
Γιατί οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους; - Τι σημαίνουν οι διάφορες κινήσεις
Οι σκύλοι συνδέθηκαν σε συσκευές οι οποίες μετρούσαν τις εγκεφαλικές αποκρίσεις που αποτελούσαν το άμεσο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου αισθητηριακού, γνωστικού, ή κινητικού γεγονότος. Οι ερευνητές εξέθεσαν τους σκύλους σε φωνές άλλων σκύλων και ανθρώπων όσο ήταν ξύπνιοι, όσο χαλάρωναν, και όσο κοιμούνταν βαθιά. Κάθε ήχος, μεταξύ των οποίων υπήρχαν κλάματα, γρυλίσματα, βήχας, γέλιο, αναστεναγμοί και χασμουρητά, παιζόταν στην ίδια ένταση, και διαρκούσε για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Δεν χρησιμοποιήθηκαν πιο αρνητικοί ήχοι, με σκοπό την αποφυγή του να ταραχτούν και να ξυπνήσουν απότομα οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα.
Παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα μπορούσαν να καταλάβουν αν ο ήχος που άκουγαν προερχόταν από ανθρώπους ή από άλλους σκύλους, και αν τα συναισθήματα που τον συνόδευαν ήταν θετικά ή αρνητικά, ακόμα και κατά τη διάρκεια μη-REM ύπνου. Αυτή η ικανότητα έχει παρατηρηθεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και στους ανθρώπους, και σε κάποια άλλα θηλαστικά όπως τα ποντίκια. Το γεγονός ότι τα θηλαστικά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους να κοιμούνται, καθιστά τη δυνατότητα να επεξεργάζονται κοινωνικά ερεθίσματα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή τους.
Το εύρος των ερεθισμάτων που αντιλαμβανόμαστε όσο κοιμόμαστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως από το στάδιο του ύπνου στο οποίο βρισκόμαστε, και το είδος του ήχου τον οποίο ακούμε. Για παράδειγμα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, στο άκουσμα των ονομάτων μας αντιδρούμε διαφορετικά απ’ ότι όταν ακούμε άλλους ήχους.
Ο ύπνος δεν αποτελεί μόνο ώρα ξεκούρασης. Οι σκύλοι, όπως κι εμείς, χρησιμοποιούν την ώρα του ύπνου για να οργανώσουν και να επεξεργαστούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Μέσα από την διαδικασία της εξημέρωσής τους, ο ύπνος τους έχει αλλάξει φτάνοντας στο σημείο να προσομοιάζει περισσότερο στον δικό μας.
Τα ευρήματα αυτά θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Eleőd, τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια λίστα με ομοιότητες μεταξύ του σκυλίσιου και του ανθρώπινου ύπνου η οποία όλο και μεγαλώνει. Η ομάδα του Eleőd γράφει, τέλος, πως η συγκεκριμένη ερευνητική μέθοδος δεν απαιτεί προηγούμενη εκπαίδευση, και δεν προκαλεί στους σκύλους κανενός είδους βλάβη ή ταραχή.