Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Μανία για το πολύτιμο «αγγούρι της θάλασσας»: Ο μεζές των 3.500 ευρώ που έχει κοστίσει τη ζωή σε 40 δύτες

Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν αγγούρια της θάλασσας αυξήθηκε αλματωδώς από 35 σε 83.

Μπορεί να μην του φαίνεται, γιατί είναι λίγο αηδιαστικό στην όψη, όμως κοστίζει ως και 3.000 ευρώ το κιλό. Το αγγούρι της θάλασσας, ή ψολιάγκος ή ολοθούριο -όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αξίζει κάτι παραπάνω από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι το θεωρούν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν όσο-όσο για να το έχουν στο μενού τους. Περισσότερο συχνά ωστόσο, τα αγγούρια της θάλασσας προσφέρονται αποξηραμένα, σε πολυτελείς ξύλινες συσκευασίες σε κινέζικα ντελικατέσεν.

Θεωρείται ότι υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψολιάγκων στον κόσμο, με τον Ιάπωνα ψωλιάγκο να θεωρείται ο κορυφαίος του είδους, όπως γράφει το Business Insider.

Η μανία για το αγγούρι της θάλασσας, φαίνεται να έρχεται πλέον από όλες τις πλευρές. Πέρα από την αρχική ζήτηση του ως λιχουδιά, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 από τις ασιατικές χώρες, υπάρχει και νέο ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες.Το αποτέλεσμα είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 1996 έως το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν αγγούρια της θάλασσας αυξήθηκε αλματωδώς από 35 σε 83. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν όλες οι χώρες να διαχειριστούν το πάθος για τα αγγούρια της θάλασσας.

Στο Yucatan του Μεξικού, για παράδειγμα, οι δύτες είδαν μείωση της συγκομιδής τους κατά 95%, μεταξύ 2012 και 2014 και αυτό αποδεικνύεται καταστροφικό, από πολλές πλευρές. Κατ′ αρχάς επειδή όσα περισσότερα αγγούρια της θάλασσας αλιεύονται, τόσο πιο σπάνια και πιο ακριβά γίνονται. Η μέση τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 17% παγκοσμίως μεταξύ 2011 και 2016. Και όσο πιο σπάνια γίνονται αυτά τα γλοιώση θαλάσσια πλάσματα, τόσο πιο βαθιά κολυμπούν οι δύτες για να τα βρουν.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Yukatan, προσπαθώντας να μαζέψουν αγγούρια της θάλασσας. Και καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, το πρόβλημα επιδεινώνεται. Επτά είδη ψολιάγκων ταξινομούνται τώρα στον κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, εξαιτίας της υπερβολικής αλίευσης.

Στη χώρα μας, υπάρχουν προς το παρόν πολλοί ψολιάγκοι, αλλά οι περισσότεροι ψαράδες τους χρησιμοποιούν ως δόλωμα. Ωστόσο, υπάρχει και μια εταιρία που τα εξάγει στην Κίνα ως μεζέ, κάνοντας βέβαια χρυσές δουλειές.

 

Tags
Back to top button