Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μακροζωία: Η διατροφή που προσθέτει χρόνια–Έχει και σοκολάτα

Οι επιστήμονες, στην αναζήτηση της «διατροφής της μακροζωίας», φαίνεται πως βρήκαν λιμάνι μέσα από ένα μακρύ ταξίδι με διαφορετικούς προορισμούς- πυλώνες της διατροφής μας: από τη σύνθεση των τροφίμων και τις θερμίδες πρόσληψης μέχρι τη διάρκεια και τη συχνότητα των περιόδων νηστείας.

Σύμφωνα με το , το δύσκολο αυτό έργο της πολυσυστημικής προσέγγισης μιας πληθώρας πυλώνων που βασίστηκε σε πάνω από έναν αιώνα έρευνας εκπονήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και δημοσιεύτηκε στο Cell.

Τα συστατικά της μακροζωίας

Τι περιλαμβάνει λοιπόν το καθημερινό πιάτο της μακροζωίας; «Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, χωρίς κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λευκό κρέας, λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα πρόσληψης ξηρών καρπών και ελαιόλαδο, αλλά και λίγη μαύρη σοκολάτα», σύμφωνα με τον δρ. Valter Longo από το τμήμα Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Μακροζωία: Τρώτε περισσότερα όσπρια και λιγότερο κόκκινο κρέας

Ειδικότερα, οι βασικότεροι πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λίπη για να προσληφθεί τουλάχιστον το 30% των ενεργειακών αναγκών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Rozalyn Anderson και Valter Longo διερεύνησαν εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τη διατροφή, τις ασθένειες και τη μακροζωία σε πειραματόζωα και ανθρώπους και τις συνδύασαν με τις δικές τους μελέτες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τη γήρανση. Συμπεριέλαβαν επίσης στην έρευνα μελέτες σχετικά με δημοφιλείς διατροφές, όπως την κετογονική δίαιταυψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, την δίαιτα βασισμένη στον περιορισμό των συνολικών θερμίδων, χορτοφαγικές και vegan διατροφές καθώς και τη μεσογειακή διατροφή.

Δεν παρέλειψαν επίσης να ενσωματώσουν και στοιχεία που αφορούσαν σε διαφορετικά είδη νηστείας (αποχής από το φαγητό) όπως μικρής διάρκειας δίαιτες που μιμούνται την απόκριση της νηστείας του σώματος, της διαλειμματικής νηστείας (συχνή και βραχυπρόθεσμη) και της περιοδικής νηστείας (δύο ή περισσότερες ημέρες νηστείας ή δίαιτες που μιμούνται περισσότερο τη νηστεία από δύο φορές το μήνα). Τέλος, σύνδεσαν τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες για να προσδιορίσουν παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα όπως τα επίπεδα της ινσουλίνης, C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και η χοληστερόλη.

Πόσο ωφελεί η νηστεία 

Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων, ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τα γεύματα μέσα σε διάστημα 11-12 ωρών, επιτρέποντας έτσι μια ημερήσια περίοδο νηστείας, και έναν κύκλο πέντε ημερών νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε 3-4 μήνες. Αυτές οι τακτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών.

Οι ομοιότητες του πιάτου της μακροζωίας με τη μεσογειακή διατροφή είναι προφανείς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ. Valter Longo, η διατροφή της μακροζωίας θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και τη σαρκοπενία.

Το επόμενο ερευνητικό εγχείρημα των ερευνητών είναι η μελέτη 500 ατόμων από τη νότια Ιταλία.

Tags
Back to top button