Για χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού έκανε λόγο ο Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας πως οι τέσσερις συναντήσεις που συμφωνήθηκε να πραγματοποιήσουν με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είναι ένα χρονοδιάγραμμα όσο και αν δεν θέλουν οι Ελληνοκύπριοι να ακούν την λέξη.
Μιλώντας για ρίσκα όσον αφορά τις επικείμενες έρευνες και γεωτρήσεις που προγραμματίζονται για τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την προειδοποίηση αυτή σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας.
«Αν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, ο λαός θέλει να δει αυτό το αποτέλεσμα. Οι προσεχείς μερικοί μήνες είναι πολύ σημαντικοί. Όταν υποδείκνυα ως στόχο το 2016, προσπάθησα να υπογραμμίσω τα ρίσκα που θα υπήρχαν εντός του 2017. Αυτά άρχισαν να εμφανίζονται. Ανακοινώθηκε ότι κατά τις πρώτες βδομάδες του Ιουλίου θα διεξαχθούν έρευνες για φυσικό αέριο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα ρίσκα που εμπεριέχει αυτό σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Σήμερα προειδοποίησα γι’ αυτό άλλη μια φορά».
Πρέπει να βρούμε μια κοινή κατανόηση σε αυτό το θέμα, συνέχισε λέγοντας ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει στοιχείο πρόκλησης νέων εντάσεων ενώ αναφέρθηκε και σε προεκλογική ατμόσφαιρα που υπάρχει ήδη στο «νότο» (Κυπριακή Δημοκρατία).
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ρόλο που θα έχει ο ΟΗΕ στη διαδικασία θέλοντας – όπως είπε – να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για να μην γίνονται κατανοητά λάθος. «Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε εμείς αποδώσαμε επιδιαιτητικό ρόλο στον ΟΗΕ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε και ο ΟΗΕ μας έχει ζητήσει κάτι τέτοιο».
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι μπροστά μας δεν υπάρχει μακρύ χρονικό διάστημα, εξήγησε τι έγινε από τη Διάσκεψη στη Γενεύη μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να επιτευχθεί πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια και να υπάρχει η συνέχιση της Διάσκεψης.
«Αυτό είναι το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια Διάσκεψη και μετά να τις φέρουμε ενώπιον της κοινότητάς μας. Αρχίσαμε τις συνομιλίες με καλή βούληση. Εύχομαι να μας οδηγήσει στη διάσκεψη αυτή η διαδικασία».