Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μαδούρο : Παραδέχτηκε ότι τα «θαλάσσωσε» στα δημοσιονομικά της Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα πάσχει σε πολλούς τομείς ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πόλη 160.000 κατοίκων υπάρχει τρεχούμενο νερό μια φορά το μήνα,παράλληλα οι πολίτες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα με αποτέλεσμα να ζουν υπό το όριο της φτώχειας.

Υπάρχει μια πόλη στη Βενεζουέλα, όπου οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι υπομένουν καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος και τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής ή ακόμα και σε νερό.

Το Σαν Χουάν ντε Λος Μόρος έχει τρεχούμενο νερό μόνο μια φορά τον μήνα και οι δημόσιες συγκοινωνίες του είναι αξιολύπητες. Τα λιγοστά λεωφορεία, γεμάτα ασφυκτικά με κόσμο, κάνουν ώρες να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ την ώρα της επιβίβασης γίνεται «μάχη» για το ποιος θα χωρέσει και ποιος θα μείνει απέξω. 

Αν νομίζετε ότι πρόκειται για ένα μικρό απομακρυσμένο χωριουδάκι, όπου τέτοια προβλήματα θα ήταν ίσως αναμενόμενα σε μια φτωχή χώρα, κάνετε λάθος. Το Σαν Ζουάν έχει 160.000 κατοίκους και απέχει μόνο 140 χλμ από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας.

Ενώ οι υποδομές σε πολλές χώρες της Βενεζουέλας καταρρέουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξαναγκάστηκε πρόσφατα εν μέσω σφοδρών επικρίσεων να παραδεχθεί ότι οι σοσιαλιστικές οικονομικές πολιτικές του «απέτυχαν». 

Η πρωτοφανής για τον συγκεκριμένο πολιτικό παραδοχή έγινε στον απόηχο σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε πρόσφατα στη χώρα η παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η διακοπή ρεύματος της Τετάρτης που βύθισε στο σκοτάδι το 80% του Καράκας. 

«Τα μοντέλα παραγωγής που δοκιμάσαμε μέχρι στιγμής απέτυχαν και η ευθύνη είναι δική μας, δική μου και δική σας» είπε ο Μαδούρο σε ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του. «Φτάνει όμως με την γκρίνια. Πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί ανεξάρτητα από την ξένη επιθετικότητα, με ή χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να κάνουμε τη Βενεζουέλα οικονομική δύναμη. Θέλω λύσεις, σύντροφοι», είπε ο Βενεζουελανός πρόεδρος, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στα στελέχη της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εθνικοποίησε τα τελευταία χρόνια διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως την παραγωγή τσιμένου και ατσαλιού, απαλλοτρίωσε εκατοντάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ πρόσφατα ανέθεσε στον στρατό να περιπολεί τους δρόμους και να ελέγχει τις αγορές, διασφαλίζοντας ότι οι έμποροι δεν θα ανεβάζουν τις τιμές. 

Επίσης όρισε με νόμο σταθερές τιμές για πολλά προϊόντα και επέβαλε μονοπώλιο στο ξένο συνάλλαγμα.

Το πλάνο οικονομικής ανάκαμψης του Μαδούρο περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε «έξι εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα μέχρι το 2025 ή νωρίτερα». Η παραγωγή πετρελαίου έχει κατακρημνιστεί από τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα το 2008 σε 1,5 εκατομμύριο φέτος, τον χαμηλότερο αριθμό την τελευταία 30ετία.

Παρά τα παραπάνω μέτρα, το ΔΝΤ προέβλεψε φέτος ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα  θα εκτιναχθεί στο 1.000.000%  μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο συνεχίζει να τυπώνει χρήμα για να καλύψει το διογκούμενο δημοσιονομικό κενό.

Tags
Back to top button