Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγο πριν την κατάρρευση θυμήθηκαν να ζητήσουν στρατηγικό επενδυτή για τη ΔΕΗ (βίντεο)

Με δύο μοντέλα για την εξυγίανση της ΔΕΗ, όπου στο ένα το δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και στο άλλο την μειοψηφία αλλά με κοινή συνισταμένη τον απογαλακτισμό από τον στενό κρατικό έλεγχο, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κατά την διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Παναγιωτάκης απαντώντας στα καταιγιστικά πυρά για την πορεία της ΔΕΗ υποστήριξε ότι η επιχείρηση δεν καταρρέει αλλά ούτε και αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

Όπως ανέφερε στην περίπτωση που το Δημόσιο κρατήσει την πλειοψηφία των μετοχών επιβάλλεται η ριζική αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας με βάσεις τους κανόνες και την λειτουργία των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να αρθούν τα εμπόδια σε τομείς όπως οι προσλήψεις, οι προμήθειες κ.α. που σήμερα αποτελούν θηλιά στο λαιμό της Επιχείρησης.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή και μάλιστα κατά προτεραιότητα, χαρακτηρίζοντας εφιάλτη και καταστροφικά τα σχέδια να πουληθούν πάγια της εταιρείας (πακέτα λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων) ως μέσο επίλυσης των οικονομικών δυσκολιών της επιχείρησης και στην συνέχεια να έλθει ο στρατηγικός επενδυτής.

Όπως ανέφερε η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι μέσο εξυγίανσης. «Ένας κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής μπορεί να καταβάλλει πολλαπλάσιο τίμημα αρκεί να υπάρχει ένα κατάλληλο σχέδιο» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Όπως σημείωσε, μόνο από την αναχρηματοδότηση των δανείων μπορεί να μειώσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες και να αυξήσει την κερδοφορία κατά 80 εκατ. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναρωτήθηκε πώς μπορεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής σε μια επιχείρηση που θα έχει μείνει ένα κουφάρι.

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι οι ζημιές της ΔΕΗ οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που θα είχε αποφύγει εάν η λειτουργία της δεν είχε αντίκτυπο σε όλη την χώρα και δεν υπήρχαν εμπόδια στο να υπάρξει αναπροσαρμογή στα τιμολόγια.

«Η ΔΕΗ έχει μπει στο πολιτικό παιχνίδι να μην αυξηθεί το ρεύμα. Αλλά ως πότε» διερωτήθηκε ο κ. Παναγιωτάκης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές επισήμανε δεν αρκούν καθώς ακόμη και να περιοριστούν οι μισθολογικές δαπάνες έχει εκτιναχθεί τόσο πολύ το κόστος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων που υπερβαίνουν το κόστος. «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές στοχευμένες που χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν».

Αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της McKinsey η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι εφαρμόζεται και ότι σε κάποιους τομείς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι. Όπως δήλωσε, οι εισπράξεις από ανεξόφλητα χρέη θα υπερβούν το στόχο των 865 εκατ. της McKinsey και θα φτάσουν το 2020 τα 950 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 4414 άτομα θα υπερκαλυφθεί έως το 2022.

Υστέρηση υπάρχει στις επενδύσεις στη διανομή και στις ΑΠΕ με την ΔΕΗ να δηλώνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε σήμερα ότι η ΔΕΗ παρά το έντονο προεκλογικό κλίμα, συνεχίζει την προσπάθεια για την αποεπένδυση. Ανέφερε μάλιστα ότι οι επενδυτές βλέπουν την συγκυρία ως κατάλληλη ευκαιρία για να πουληθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες.
«Η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε είναι στο χείλος του γκρεμού» επισήμανε και τόνισε ότι έχει προβλήματα διαρθρωτικά αλλά και προβλήματα που μπορούν να λυθούν με ξεκάθαρους στόχους. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η εταιρεία μπορεί να γίνει φορέας ανάπτυξης, αρκεί να είναι ελεύθερη να δράσει με επιχειρηματικά κριτήρια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την επιβάρυνση κατά 200 εκ. ευρώ της ΔΕΗ από τους κατόχους του κοινωνικού τιμολογίου. «Οι συμπολίτες που έχουν ανάγκη από το ΚΟΤ πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος με κουπόνια και να επιλέγουν πάροχο γιατί τώρα πάνε όλοι στην ΔΕΗ».

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε συνέργειες με τον ΔΕΔΔΗΕ με την ανάπτυξη θυγατρικής εταιρείας στους τομείς της εκπαίδευσης και της πληροφορικής που θα παρέχει υπηρεσίες και προς τρίτους καθώς και αξιοποίηση του δικτύου διανομής ενόψει των μεγάλων επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G.

ΔΕΔΔΗΕ: 700.000 εντολές διακοπής ρεύματος λόγω χρεών μέχρι σήμερα

Πάνω από 500.000 εντολές διακοπής ρεύματος λόγω χρεών εκδόθηκαν το 2018 και άλλες 200.000 εκδόθηκαν από την αρχή του χρόνου επεσήμανε η ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΔΔΗΕ τονίζει πως εκτελούνται με με αποτελεσματικότητα παρά τις ελλείψεις προσωπικού και τις λοιπές εργασίες (όπως οι έλεγχοι για ρευματοκλοπές) που υλοποιούνται παράλληλα.

Με αφορμή σχετικές επισημάνσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, η ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

-Για το έτος 2018, το σύνολο των εντολών που δέχθηκε πανελλαδικά για αποκοπές από όλους τους προμηθευτές διαμορφώθηκε στις 536.647, εκ των οποίων οι 228.674 εντολές ανακλήθηκαν (λόγω εξόφλησης του χρέους και σε αρκετές περιπτώσεις μετά την επίσκεψη συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ) και οι 298.992 εκτελέσθηκαν, αφήνοντας σε εκκρεμότητα για αποκοπή μόλις το 2% επί του συνόλου.

-Από τις αρχές του 2019 έως σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεχθεί 192.480 εντολές για αποκοπές λόγω χρέους, εκ των οποίων οι 55.491 έχουν ανακληθεί και οι 87.113 έχουν ήδη εκτελεσθεί, με τις εκκρεμότητες επί του συνόλου να διαμορφώνονται στο 26%, ποσοστό που θα μειωθεί το προσεχές διάστημα με τη συνέχιση της εκτέλεσης των εντολών.

«Τα στοιχεία αυτά», τονίζεται, «καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ, με δεδομένο μάλιστα ότι τα συνεργεία του -παράλληλα με τη διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου αιτημάτων για αποκοπές- πραγματοποιούν ταυτόχρονα ελέγχους για ρευματοκλοπές, εντοπίζοντας περισσότερα από 10.000 περιστατικά κατά μέσο όρο, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό που αντιμετωπίζει -ενδεικτικά αναφέρεται ότι πανελλαδικά, για το σύνολο των 7,5 εκατ. παροχών, το τεχνικό του προσωπικό φθάνει τα 2.142 άτομα, ενώ το σύνολο των καταμετρητών του μόλις τους 283 – καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, παρά τις αντιξοότητες».

Facebook Twitter

Tags
Back to top button