Τελειώνουν τα… ψωμιά της Ευρωζώνης και μαζί των Μέρκελ και Σόιμπλε; Είναι πολύ πιθανό αν η Ευρωπαϊκή Ένωση που «γερμανοκρατείται» συνεχίσει στην ίδια τακτική, στο να στύβει τους πολίτες για να κερδοσκοπούν τα funds σαν αυτά των Σόρος και Ρότσιλντ.
Η πρώτη ήττα του συστήματος αυτού ήταν το Brexit. Κανείς δεν περίμενε ότι ο λαός της Βρετανίας θα αποφασίσει να βγει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όμως συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ότι έκανε δηλαδή ο Αλέξη Τσίπρας στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα.
Επί της ουσίας το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, με το 62% να δηλώνει «ΟΧΙ» στα νέα μέτρα, αλλά επί της ουσίας στο ευρώ, ήταν το πρώτο χαστούκι για το σύστημα που «πατάει» τους πολλούς για να κερδίζουν οι λίγοι, αλλά τη δράση του φρόντισε να την εξουδετερώσει ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 με τον γνωστό τρόπο.
Μετά το Brexit ακολούθησε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Αυτό και αν ήταν το μεγάλο χαστούκι στην παγκοσμιοποίηση. Ακόμη κάποιοι προσπαθούν να το χωνέψουν και κάνουν ότι μπορούν ακόμη και τώρα να ανατρέψουν τον Αμερικανό Πρόεδρο ή να τον λειάνουν και να τον φέρουν εκεί που θέλουν. Το αν και τί θα καταφέρουν μένει να το δούμε.
Και επιστρέφουμε ξανά στην Ευρώπη και στις δύο μεγαλύτερες χώρες. Στη Γαλλία και στη Γερμανία. Η Μαρίν Λεπέν άνοιξε την προεκλογική της εκστρατεία, εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο-Μάιο, χθες και υποσχέθηκε έξοδο από το ευρώ, δημοψήφισμα για παραμονή ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δασμούς για τα ξένα προϊόντα και βελτιωμένο κοινωνικό κράτος.
Η κ. Λεπέν δεσμεύθηκε επίσης να προφυλάξει τους ψηφοφόρους από την παγκοσμιοποίηση και να δώσει πίσω στην χώρα τους την «ελευθερία», ελπίζοντας την ίδια στιγμή ότι θα αποκομίσει οφέλη από το πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Λεπέν θα επικρατεί των αντιπάλων της στον α΄ γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά να χάνει στον β΄ γύρο της 7ης Μαΐου. Μετά από αυτό που έγινε στις ΗΠΑ ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την νίκη της στις εκλογές. Ήδη, όπως είπαμε επωφελείται από το σκάνδαλο που πλήττει τον Φιγιόν, και η πολιτική της λιτότητας που «πνίγει» λαούς όπως ο ελληνικός είναι νερό στο μύλο της.
Αν η Λεπέν κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία και αποφασίσει να βγεi η χώρα από το ευρώ τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη διάλυση της Ευρωζώνης. Ευρώ χωρίς τη Γαλλία δεν μπορεί να υπάρξει. Και τότε δεν θα έχει φύγει απλά ένας πόντος από το πουλόβερ, αλλά και έχει ξηλωθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του.
Τους κινδύνους από την πολιτική που ασκούν Μέρκελ και Σόιμπλε φαίνεται πώς τους έχουν αντιληφθεί πλέον και οι Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι τους «μαυρίζουν» στις δημοσκοπήσεις και δίνουν πόντους στον Μάρτιν Σούλτς. Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο όχι μόνο δεν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και φαιδρό.
Εν τούτοις όμως οι Γερμανοί πιστεύουν πώς με την τακτική της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών τους το Βερολίνο μπαίνει απέναντι σε πολλές χώρες της Ε.Ε και όχι μόνο, και δημιουργείται ένα κλίμα αντιγερμανικό, όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο που ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έλαβε θέση υπέρ της Ελλάδας κατηγορώντας ανοιχτά τον Σόιμπλε ότι επιδιώκει εσκεμμένα την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναπτερώνουν τις ελπίδες τού Μάρτιν Σουλτς για την επικράτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και του ιδίου προσωπικά επί της καγκελαρίου Μέρκελ και του κόμματός της στις προσεχείς εθνικές εκλογές, και όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» μπορεί το SPD να συνασπισθεί με τους πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke) και να κερδίσει την καγκελαρία.
Η άνοδος του SPD είναι ραγδαία (+8%) και η πτώση του Xριστινοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθόλου αμελητέα (-3%). Αν μάλιστα εξελέγετο άμεσα ο/ η καγκελάριος τότε ο Μάρτιν Σουλτς θα επικρατούσε κατά κράτος, αφού θα ελάμβανε το 50% των ψήφων, ενώ η κ. Μέρκελ μόλις 34%, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.
Ο Μάρτιν Σούλτς μπορεί να μhν τάσσεται κατά του ευρώ, αλλά υποστηρίζει την έκδοση των ευρωομολόγων προκειμένου να στηριχθεί το νόμισμα και οι αδύναμες οικονομίες. Επί της ουσίας ωστόσο, όποια και πολιτική ατζέντα να ξεδιπλώσει ο κ. Σούλτς τα ποσοστά του δεν θα είναι γιατί αυτός κερδίζει, αλλά γιατί η Μέρκελ χάνει.
Τους επόμενους μήνες λοιπόν και μέχρι το 2017 αναμένονται συνταρακτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν και ολόκληρο στον κόσμο. Ίσως και να ευνοήσουν την Ελλάδα.