Με τη φράση " τα αντίμετρα του Πατριαρχείου της Μόσχας θα είναι εξαιρετικά σκληρά" ξεκίνησε την ανακοίνωση η ρωσική εκκλησία η οποία βάλλει κατά ριπάς κατά ΗΠΑ-Βαρθoλομαίου και προβαίνει σε αποκαλύψεις-σοκ.
Οπως έχει γίνει γνωστό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλαβε την απόφαση να διορίσει δύο Ιεράρχες από την Αμερική ως Εξάρχους του στο Κίεβο. Μάλιστα ο ένας τον Ιανουάριο του 2006 έγινε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού (Chaplain Corps). Συμμετείχε στην Σχολή Chaplain του Στρατού των ΗΠΑ στο Fort Jackson.
Kαι εδώ η ρωσική εκκλησία εξαπολύει σφοδρή επίθεση και σε ΗΠΑ
Αντίμετρα σχεδιάζει να λάβει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για τη σχεδιαζόμενη απονομή αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζει απάντηση στις δράσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λαγούδα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας, στο κανάλι Russia 1.
«Τα αντίμετρα εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν», τόνισε ο Λαγούδα, προσθέτοντας ότι θα είναι «εξαιρετικά σκληρά».
Την Κυριακή, ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα σταματήσει την πλήρη επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εάν προχωρήσει στην απονομή αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
«Όταν κάποιος ανακατεύεται με τρόπο τόσο τολμηρό και κυνικό στις υποθέσεις τις Ορθοδόξου Εκκλησίας, αυτό δε φέρνει μόνο την κατάσταση σε αδιέξοδο, αλλά συνιστά απειλή για διάσπαση της παγκόσμιας ορθοδοξίας…
Η "κανονική" εκκλησία δε θα δεχθεί την αυτοκεφαλία. Εμείς, στη Ρωσική Εκκλησία, δεν αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία. Δε μας μένει τίποτα να κάνουμε από το να σταματήσουμε την επικοινωνία με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Ιλαρίων, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης «έθεσε εαυτόν υπέρ του κανονικού χώρου, του νομικού πλαισίου της παγκόσμιας ορθοδοξίας» με τις πρόσφατες ενέργειές του.
Σύμφωνα με τον Ιλαρίων, τα μέτρα «εκκλησιαστικής διπλωματίας» που θα μπορούσαν να αναληφθούν στο πλαίσιο των σχέσεων με την Κωνσταντινούπολη, έχουν ήδη εξαντληθεί.
Ρωσική Εκκλησία: Οι ΗΠΑ ασκούν επιρροή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
Τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ ασκούν επιρροή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δε θα προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες κινήσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν κάποια επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγούδα, σχολιάζοντας τις τελευταίες ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία.
«Φυσικά η επιρροή των ΗΠΑ στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης υπάρχει και θα μιλούσα για δύο διαύλους: μία γραμμή είναι απευθείας μέσω της διασποράς — οι Έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν το ποίμνιο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και οι οποίοι φυσικά, μπορούν να έχουν τα δικά τους συμφέροντα και να προσπαθούν να τα προωθήσουν, συμπεριλαμβανομένων συμφερόντων στην εκκλησιαστική πολιτική. Δεύτερον, επιρροή στην πολιτική γραμμή, ορισμένες φορές αυτές οι γραμμές διασταυρώνονται», δήλωσε ο Λεγούδα σε συνέντευξή του στο κανάλι Russian 1.
Ο ίδιος επεσήμανε το γεγονός πως ένας από τους διορισμένους έξαρχους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο είναι πολίτης της Ουκρανίας.
«Είναι πιθανό να διαπιστώσουμε κάποια συγκεκριμένη λογική εδώ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εντός του πλαισίου μίας γενικότερης απουσίας λογικής. Αυτή η ιδιαίτερα σφοδρή παραβίαση των κανόνων — ο επικεφαλής της Εκκλησίας δεν μπορεί να στείλει αντιπρόσωπο-επίσκοπο χωρίς να λάβει τη συναίνεση ενός άλλου επισκόπου», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης παρά τις ενέργειές του και τις προσπάθειές του να προσαρμόσει την «αποκλειστική υπεροχή» στον χώρο της Ορθοδοξίας κατά παράβαση των «κανόνων», ο Λεγούδα παρατήρησε ότι «για εμάς η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι πάντα το πιο σημαντικό». Η κατάσταση με την Ουκρανική Εκκλησία αφορά «τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων».
«Έχουμε λάβει την κατανόηση και υποστήριξη της παγκόσμιας ορθοδοξίας σε αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε ακόμα ότι στο τέλος ότι αυτά τα τρομερά και ανεπανόρθωτα βήματα δε θα πραγματοποιηθούν και πως θα εισακουστούμε», πρόσθεσε.
Ποιοι είναι οι δύο νέοι Έξαρχοι του Φαναρίου στο Κίεβο
Από την μια λοιπόν ο εξ Ουκρανίας Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ (κοσμικό όνομα: Volodymyr Zelinsky) γεννήθηκε στη μικρή πόλη Buchach, στην περιοχή Ternopil στην Ουκρανία.
Μετά την εκπαίδευσή του στην Ουκρανία, ο Volodymyr μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1996 για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής καθώς και το Δομινικανικό Σώμα Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χειροτονήθηκε Διάκονος.
Το 2000 ο διάκονος ενσωματώθηκε στο UOC των ΗΠΑ και εγγράφηκε στην Ουκρανική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Αγίας Σοφίας στο South Bound Brook. Συμμετείχε ταυτόχρονα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Εφαρμοσμένη Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Balamand του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Στις 22 Μαΐου 2002 έλαβε την κουρά ως ιερομόναχος, με το όνομα Δανιήλ, στην Ουκρανική Ορθόδοξη Μονή στο Ντόβερ της Φλόριντα. Ως μοναχός ανέπτυξε και άλλη δραστηριότητα. Διορίστηκε βοηθός εκδότη του Ουκρανικού Ορθόδοξου Λόγου (UOW), της επίσημης έκδοσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ.
Τον Σεπτέμβριο του 2002, έγινε αρχισυντάκτης του UOW και παραμένει στη θέση αυτή σήμερα. Επίσης, το 2002, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος διόρισε τον π. Δανιήλ διευθυντή του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων (Communications) του Consistory, το οποίο εκδίδει το ετήσιο Εκκλησιαστικό ημερολόγιο και διαχειρίζεται τον ιστότοπο UOC των ΗΠΑ.
Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του ενδιαφέρον έχει πως τον Ιανουάριο του 2006 έγινε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού (Chaplain Corps). Συμμετείχε στην Σχολή Chaplain του Στρατού των ΗΠΑ στο Fort Jackson, από την οποία αποφοίτησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους και υπηρέτησε ως παρεκκλητικός σε μία από τις Ιατρικές Ταξιαρχίες του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά την εναρκτήρια Θεία Λειτουργία του 18ου Τακτικής Συνόδου του UOC των ΗΠΑ στις 3 Οκτωβρίου 2007, ο Ιερομόναχος Δανιήλ ανέβηκε στην τάξη του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο.
Στις 9 Ιανουαρίου 2008, η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης εξέλεξε τυπικά και τελετουργικά τον Αρχιμανδρίτη Δανιήλ στα Δίπτυχα της Ιεράς Ορθοδοξίας ως θεματοφύλακα του Παμφιλώνος. Η Επισκοπική χειροτονία του Μητροπολίτη Δανιήλ πραγματοποιήθηκε στον Ορθόδοξο Ουκρανικό καθεδρικό ναό της Ουκρανίας στην Πάρμα, στις 10 Μαΐου 2008.
Μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου (21 Μαΐου, 2012), ο Επίσκοπος Δανιήλ ανέλαβε τις ευθύνες του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επισκόπων του UOC των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια του Έκτακτου Συνεδρίου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ (6 Οκτωβρίου 2012), διορίστηκε και εξελέγη πρόεδρος της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια του XXI Κανονικής Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ (Οκτώβριος 2016), ο Επίσκοπος Δανιήλ προτάθηκε για τον βαθμό του Αρχιεπισκόπου και μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιλήφθηκε επίσημα στα Δίπτυχα της Ιεράς Ορθοδοξίας ως Αρχιεπίσκοπος Παμφιλου.
Από την άλλη πλευρά ο Επίσκοπος Ιλαρίων (Rudnyk). Επίσκοπος του Έντμοντον και της Δυτικής Επαρχίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά
Ο Ρόμνκιν Ρούντνυκ γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1972 στο Λίββο (Λβιβ) στην Ουκρανία, την εποχή εκείνη που ήταν Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.
Έλαβε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία του UkSSR. Στη συνέχεια, έγινε δεκτός στο δεύτερο έτος στο Θεολογικό Σεμινάριο του Κιέβου. Αποφοίτησε το 1992.
Στη συνέχεια με συστάσεις Βαρθολομαίου μετακόμισε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις θεολογικές του σπουδές στη θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1997.
Στις 5 Δεκεμβρίου 1997 έλαβε την μοναχική κουρά και του δόθηκε το όνομα Ιλαρίων.
Στις 21 Δεκεμβρίου 1997 ο μοναχός Ιλαρίων (Rudnyk) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα , ο οποίος ήταν επίσης ηγούμενος της Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.
Το 2000, ο Αρχιεπίσκοπος Βσεβολόδης ένσωμάτωσε τον Ιλαρίωνα (Rudnyk) στην Αγία Ιεροσύνη.
Ο Ιερομόναχος Ιλαρίωνας (Rudnyk) συνέχισε τη θεολογική του εκπαίδευση και έλαβε το πτυχίο Master of Canon Law, με εργασία του σχετικά με τις «Καναδικές σχέσεις μεταξύ της Μητρόπολης του Κιέβου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι το 1240».
Το 2001, με τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Vsevolod (Μαϊντάνσκι) παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο.
Το 2002, στον Ιερομόναχο Ιλαρίωνα ανατέθηκε να υπηρετήσει τη νεοσυσταθείσα ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Το 2004, χειροτονήθηκε Αριμανδρίτης από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Στις αρχές του 2005 ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίωνας (Rudnyk) επελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης ως επίσκοπος. Στις 20 Ιανουαρίου 2005 ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίωνας (Rudnyk) χειροτονήθηκε στην Ιερά Επισκοπή στην Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης με τον τίτλο «Επίσκοπος Τελμισού», για να υπηρετήσει ως Βικάριος στον Μητροπολίτης Επιφάνιο (✝2011) της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Το 2008, κατόπιν αιτήματος του Μητροπολίτη Ιωάννη (Stinka) της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά, στις 21 Οκτωβρίου 2008, ο Επίσκοπος Ιλαρίωνας (Rudnyk) επελέγη ως Επίσκοπος του Έντμοντον και του Δυτικού Καναδά από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.