Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ξεκινούν οι προεργασίες για τον αγωγό East Med: Σοκ & δέος στην Άγκυρα

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις πολιτικές της για τον επαναπροσδιορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, ξεκινούν οι προκαταρκτικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Μάλιστα ορίστηκε, ότι η ελληνική εταιρεία ASPROFOS Single Member Engineering, θα είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες για την εξασφάλιση εξουσιοδότησης και αδειών που απαιτούνται για τον σχεδιασμό του έργου στην ελληνική ενδοχώρα.

Το τεράστιο ενεργειακό σχέδιο καλύπτει το χερσαίο τμήμα αγωγού 550 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το Φλοροβούνι στη βορειοδυτική Ελλάδα μέχρι νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου τμήματος 17 χιλιομέτρων που διασχίζει τον Κόλπο της Πάτρας.

Ρωσική ''βόμβα'': ''Η Τουρκία θέλει να στείλει στρατό στη Γάζα''

Η ελληνική εταιρεία είναι επίσης υπεύθυνη για ειδικό σταθμό, που θα βρίσκεται στον Αθηρινόλακκο. Η IGI Poseidon διόρισε επίσης την εταιρεία DNV Italy για την εκτίμηση σχεδιασμού της παραγωγής του έργου Front End Engineering Design (FEED) για τον αγωγό σε θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα, καθώς και τις συνοδευτικές δομές και εγκαταστάσεις.

Ο EastMed είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.900 χλμ. Που θα συνδέει τα αποθέματα  φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα.

Θα έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως στην Ελλάδα και την Ιταλία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετικά πρόσφατη Τετραμερή ( Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο-ΗΑΕ) στην Κύπρο, συζητήθηκε ακόμα και το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.

Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων. 


Ο εκσυγχρονισμός σε εξοπλισμό και μέσα ( ειδικά ταχύπλοα) αφορά αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώ και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο σχέδιο αυτό του αγωγού αλλάζοντας τα πάντα.

Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ομολογία ήττας από Άγκυρα: Στέλνουν Σύριους μισθοφόρους στο Β.Ιράκ (Βίντεο)

Το κύριο πρόβλημα όμως έγκειται στους φόβους των Τούρκων για την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι βάσει τρομερού σχεδίου ξεσήκωσαν την Χαμάς κατά του Ισραήλ, με στόχο την αποδοχή παρουσίας "ειρηνευτικής δυνάμεως" ( με Τούρκους κομάντος φυσικά που δεν αποχωρούσαν ποτέ από την Γάζα), με στόχο να ελέγξουν την ΑΟΖ ενός πιθανού λέμε μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

Η ίδρυση ενός κράτους των Παλαιστινίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Άγκυρα μετά τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, για αυτούς ειδικά τους λόγους, ενώ η ίδια τουρκική πολιτική  

 

Tags
Back to top button