Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά σήμερα η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

H πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης για μίζες και παράνομες πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ και αφού η υπόθεση πέρασε από… σαράντα κύματα φτάνει η ώρα της κρίσης. Μετά το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού όταν οι δικαστές υποχρεώθηκαν σε επ’ αόριστον αναβολή λόγω της μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων η δίκη, εκτός απροόπτου, ξεκινά στη σκιά του ενδεχόμενου παραγραφής αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Ενώπιον της δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις συνολικά 64 κατηγορούμενοι οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι μίζες που διακινήθηκαν εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν , κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Όμως, ο φερόμενος ως μεγάλος πρωταγωνιστής της υπόθεσης Μιχάλης Χριστοφοράκος θα είναι και ο μεγάλος απών. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης , βρίσκεται στο Μόναχο και θα εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο υπεράσπισης του.

Από το εδώλιο θα απουσιάζει και ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, ο οποίος παραμένει άφαντος από το 2009.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που κάθεται στο εδώλιο – για τον Τάσο Μαντέλη έχει διαχωριστεί η υπόθεση – είναι ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, σταδιακά και μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 450.000 ευρώ λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα σε τότε στελέχη του ΟΤΕ. Ωστόσο, ο κ. Τσουκάτος έχει υποστηρίξει πως το επίμαχο ποσό δόθηκε από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των 64 κατηγορούμενων στην υπόθεση περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρίας στην Γερμανία ο οποίος αυτοκτόνησε πέρσι και αναμένεται να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του όπως και δύο ακόμα πρώην στελεχών της μητρικής εταιρίας οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Συγκεκριμένα για την υπόθεση στο εδώλιο παραπέμπονται :
– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
– 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ αλλά και τα πρώην στελέχη της ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ , Ράινχαρτ Σίκατσεκ ,Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α , όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας. Επίσης τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ., Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Tags
Back to top button