Απανωτά τα χαστούκια στην Τουρκία και πλέον κανείς αναρωτιέται τι έρχεται. Μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες, επί τάπητος έχει τεθεί στα υψηλά κλιμάκια της Γερμανίας το ζήτημα τις αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων μαζί με τα μαχητικά Tornado που εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές μεταστάθμευσης.
Συνολικά έχουν τεθεί υπόψιν οκτώ πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες.
Σημειώνεται πως γερμανικές δυνάμεις υπάρχουν και σε δεύτερη βάση στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στo Iκόνιο, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Ιντσιρλίκ.
Μεταξύ των πιθανών επιλογών για τις γερμανικές δυνάμεις, εξετάζονται τρεις τοποθεσίες στην Ιορδανία, τρεις στο Κουβέιτ και δύο στην Κύπρο και συγκεκριμένα το Ακρωτήρι και η Πάφος.
Eίχε ήδη διαφανεί ότι υπάρχει θέμα μεταστάθμευσης και το είχαμε και σε παλιότερο άρθρο μας
Ο Φλόριαν Χαν, εκπρόσωπος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) είπε ότι οι Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες μπορεί να μεταβληθούν σε πιόνια στα παιχνίδια εξουσίας της Άγκυρας.
«Μέσα σ’ αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα είναι ολοένα και πιο αβέβαιο ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των στρατιωτών μας στο Ιντσιρλίκ», δήλωσε και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις επενδύσεις στην υποδομή της βάσης.
Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και στελέχη του αντιπολιετευόμενου Αριστερού Κόμματος Die Linke.
«Ενόψει των εξελίξεων στην Τουρκία είναι επιτακτική ανάγκη να αποσύρουμε τα Tornado μας και τους στρατιώτες της Bundeswehr και να διακόψουμε αμέσως την προμήθεια όπλων στην Τουρκία», είπε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος και υποψήφια καγκελάριος.
Από το Κόμμα των Πρασίνων ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Εζντεμίρ, σφοδρός επικριτκής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η απόσυρση του γερμανικού προσωπικού απ’ τη βάση του Ιντσιρλίκ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία, όπως λέει «χάνει τα τελευταία κατάλοιπα σεβασμού προς την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο μας ,«πάγωσε» το αμυντικό πρόγραμμα που αφορά την εξαγωγή συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall, τινάζοντας στον αέρα το σχετικό πρόγραμμα αναβάθμισης 200 αρμάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperg σε μια δήλωση ανέφερε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει ορισμένες από τις συμβάσεις που αφορούν εξαγωγές », όπως είπε.
Το «πάγωμα» του προγράμματος τοποθέτησης γερμανικών συστημάτων ενεργητικής προστασίας ADS της Rheinmetall σε 200 τουρκικά leopard, αφορά σαφώς γερμανικά αντίποινα προς τη Τουρκία από τις δηλώσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν περί φασιστικής Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έντεκα αμυντικές παραγγελίες με προορισμό την Τουρκία έχουν μπλοκαριστεί από το Βερολίνο, με κύρια αιτία την θεωρούμενη από το Βερολίνο καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κουρδικές περιοχές της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε κακό σημείο, λόγω της αντιπαράθεσης με εμπρηστικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς όπως φασίστες, που ξεκίνησε από την απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Γερμανία, εν όψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επέκταση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τελευταία εξέλιξη στη γερμανοτουρκική «κόντρα» είναι οι αναφορές πως τουρκικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν Τούρκους πολίτες στη Γερμανία- ωστόσο, σημειώνεται πως το θέμα της παραμονής γερμανικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ αποτελεί λόγο τριβών μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούνιο του 2016 ακόμα, όταν είχε αναγνωριστεί από τη γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.
Σε αντίδραση, η Άγκυρα είχε απαγορεύσει σε Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν τη βάση.