Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής: O επιστήμονας που ο Αϊνστάιν του χρωστάει τα πάντα

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής ήταν κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός.

Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1873 στο Βερολίνο, όπου ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής της Τουρκίας. Όταν η μητέρα του πέθανε, τη φροντίδα του ανέλαβε εξ ολοκλήρου η γιαγιά του, Ευθαλία Πετροκοκκίνου.

Σπούδασε στο εξωτερικό και μιλούσε γαλλικά και πριν συμπληρώσει τα εφηβικά του χρόνια μιλούσε τουρκικά και γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μάλιστα απευθυνόταν στον Καραθεοδωρή για να τον βοηθήσει στα μαθηματικά, αλλά και σε άλλους μαθηματικούς, όπως γράφει η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία «Νέος Κόσμος» .

Η μεταξύ τους αλληλογραφία φανερώνει τον μεγάλο σεβασμό που έτρεφε ο νομπελίστας διανοούμενος προς τον Καραθεοδωρή. Υπό αυτήν την έννοια θεωρείται δάσκαλος του Αϊνστάιν.

Ο ίδιος ο Αϊνστάιν έχει πει στην τελευταία του συνέντευξη πριν πεθάνει: «Κύριοι, λυπάμαι που σας βλέπω έτοιμους να φύγετε δίχως να μου υποβάλετε την ουσιαστικότερη ίσως ερώτηση. Ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Για να μην σας κουράζω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και ολόκληρη η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα, χρωστάμε τα πάντα».

O Kαραθεοδωρής αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και γύρισε σε αυτήν το 1920, για να φανεί χρήσιμος στην πατρίδα του. Έλαβε διακρίσεις για τις μελέτες του πάνω στον Λογισμό των Μεταβολών, ενώ είχε σημαντική συνεισφορά στους τομείς της Θεωρίας των Μιγαδικών Συναρτήσεων, των Πραγματικών Συναρτήσεων, της Θεωρίας του Μέτρου και της Ολοκλήρωσης.

Tags
Back to top button