Ως κομιστής μηνυμάτων του Ρ.Τ. Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση (στις 10:30) με τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπολο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το πρώτο θέμα που θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Γιλντιρίμ είναι η έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών. Θα ζητήσει να μεταφερθούν στην Τουρκία και να δικαστούν εκεί ως τρομοκράτες ή εγκληματίες, αφού πήραν μέρος στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον του Τούρκου Προέδρου.
Ο ίδιος ο Ρ.Τ. Ερντογάν φρόντισε να προϊδεάσει για την ατζέντα του πρωθυπουργού της χώρας του κάνοντας επίθεση στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ για υπόθαλψη εγκληματιών. «Βλέπουμε τον πραξικοπηματία αξιωματικό ή τον στρατηγό να διαφεύγει σε χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 10 στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; «Αυτό το θέμα είναι της δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη»», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Θέτει ξεκάθαρα το θέμα έκδοσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών που είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη αυτομολώντας με το ελικόπτερο Black Hawk, αλλά και δύο ακόμη, πιθανότατα αυτών που πέρασαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι έχουν απογίνει, αν έχουν δικαστεί, αν κρατούνται ή έχουν μεταφερθεί σε άλλη χώρα.
Χαρακτήρισε μάλιστα την απάντηση της Ελλάδας περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης ως «ανοησία» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει την έκδοση μίας διοικητικής πράξης και να τους εκδώσει για να δικαστούν στην Τουρκία ως «εγκληματίες». Προφανώς ο κ. Ερντογάν κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και νομίζει πώς και η Ελλάδα βρίσκεται σε «δικτατορικό» καθεστώς όπως η Τουρκία.
Πέραν του ζητήματος των «8» ο κ. Γιλντιρίμ θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα το Κυπριακό και είναι σχεδόν βέβαιο πώς η Τουρκία θα υποστηρίξει πώς στη νέα Διάσκεψη της Γενεύης η Αθήνα και η Λευκωσία δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά από την Άγκυρα. Αυτή θα εμμείνει στη συνέχιση του καθεστώτος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως έχει μέχρι σήμερα και βεβαίως αποκλείεται να δεχθεί απόσυρση των Κατοχικών στρατευμάτων.
Με λίγα λόγια η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα πώς αυτή που πρέπει να κάνει υποχωρήσεις είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι οι Τουρκοκύπριοι και αν η συνομιλίες στη Γενεύη εξελιχθούν σε «ναυάγιο» τότε την ευθύνη θα έχουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα.
«Θα ανοίξουν τα χαρτιά τους ενόψει της Συνόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό», έγραψε η εφημερίδα Turkiye, ενώ το μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών όπως υποστηρίζει η ίδια εφημερίδα.
Από ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και ότι αυτή η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, αλλά μάλλον ισχύσει αυτό που λένε «στο κουφού την πόρτα χτύπα όσο θες…». Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στις αναθεωρητικές της βλέψεις και θα συνεχίσει να προκαλεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ βλέποντας πώς στα ανατολικά σύνορα της η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η εν συνεχεία επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Θράκη, όπου εκεί φαίνεται πώς προετοιμάζεται μια μεγάλη φιέστα προκειμένου ο Τούρκος πρωθυπουργός και το προξενείο της Κομοτηνής να θέσουν θέμα «τουρκικής μειονότητας» αντίς της μουσουλμανικής μειονότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς στο Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα που ακολουθεί μετά την λήξη του Ραμαζανιού θα συμμετάσχουν περί του 5.000 μουσουλμάνους. Έχει υπάρχει γι’ αυτό μεγάλη κινητοποίηση από το Προξενείο της Κομοτηνής και ορισμένες άλλες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για… κόκκινα χαλιά που θα στρωθούν κατά την άφιξη του κ. Γιλντιρίμ.
Είναι προφανής ο στόχος της Τουρκίας στη Θράκη και ξεκάθαρος ο στόχος της προώθησης ενός ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή. Είναι επίσης προφανής πώς η ελληνικές κυβερνήσεις φαίνεται να το έχουν χάσει το παιχνίδι. Αν δεν αναληφθεί εδώ και τώρα δράση τότε τα σχέδια της Τουρκίας για μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια θα «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ήταν αναμενόμενο.
Πλέον κάθε φορά που έρχεται ένα Τούρκος αξιωματούχος στην Ελλάδα κάνει και μία στάση στη Θράκη προκειμένου να ξεδιπλώσει την προπαγάνδα του με το μανδύα μάλιστα της… ιδιωτικής επίσκεψης. Σημειώνεται ότι η πιο γνωστή επίσκεψη στη Θράκη ήταν αυτή του Ταγίπ Ερντογάν το Μάιο του 2004, ενώ το Δεκέμβριο του 2007 είχε μεταβεί στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν το 2011, όπως και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ιδιωτικές επισκέψεις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει η σύζυγος, αλλά και ο γιος του κ. Ερντογάν.
Κοινώς μπάτε σκύλοι αλέστε…