
Είναι γνωστό πως η κολπική μαρμαρυγή, αποτελεί μια από τις κοινές παθήσεις που διαταράσσουν τον ρυθμό που χτυπάει η καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές όπως οι θρομβώσεις, το έμφραγμα ή η ανακοπή.
Συνήθως ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός δεν είναι επικίνδυνος, αν και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πολύ συχνά χρειάζεται θεραπεία.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την καρδιά. Σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, τα συμπληρώματα λιπαρού οξέος Ωμέγα-3 αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής!
Όπως αναφέρει ο επιβλέπων της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal: Cardiovascular Pharmacotherapy, δρ. Marco Lombardi: «Τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 χρησιμοποιούνται συχνά από γιατρούς για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με αυξημένα τριγλυκερίδια».
«Ωστόσο, η ασφάλεια αυτής της πρακτικής ελέγχεται, καθώς αρκετές έρευνες για καρδιαγγειακές επιπτώσεις σε άτομα που πήραν συμπληρώματα Ωμέγα-3 έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με άτομα που έπαιρναν χάπι placebo» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής του Catholic University of the Sacred Heart.
Ο γιατρός προσθέτει ότι σε σχετικές έρευνες φάνηκε πως ακόμα και χαμηλότερες δόσεις Ωμέγα-3 ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή
Σύμφωνα με το βρετανικό ΕΣΥ (NHS), η κολπική μαρμαρυγή είναι καρδιακή πάθηση, στην οποία παρατηρείται ακανόνιστος και συχνά υπερβολικά γρήγορος καρδιακός ρυθμός.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χτυπήματα το λεπτό.
Ορισμένες φορές, η κολπική μαρμαρυγή δεν έχει εμφανή συμπτώματα.
Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται:
- Αίσθημα έντονων και ακανόνιστων παλμών στο στήθος
- Αδυναμία
- Μειωμένη ικανότητα για άσκηση
- Ζαλάδα
- Πόνος στο στήθος
- Κόπωση
Υπάρχουν τέσσερα είδη κολπικής μαρμαρυγής:
1.Περιστασιακή: Τα συμπτώματα εμφανίζονται ανά διαστήματα, κρατώντας από λίγα λεπτά έως μια ολόκληρη εβδομάδα.
2.Επίμονη: Συνήθως χρειάζεται θεραπεία με φάρμακα ή ακόμα και ηλεκτρικό σοκ, καθώς η καρδιά δεν μπορεί να επανέλθει με φυσιολογικό τρόπο στον κανονικό ρυθμό της.
3.Μακροχρόνια επίμονη: Κρατάει πάνω από 12 μήνες.
4.Μόνιμη: Χρειάζεται συνεχής φαρμακευτική αγωγή για να ελεγχθεί ο ρυθμός της καρδιάς και για να μη δημιουργούνται θρομβώσεις.
Αν και δεν μπορείτε απαραίτητα να αποφύγετε την εμφάνιση ενός τέτοιου νοσήματος, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ιδανικός για να μην αποκτήσετε καρδιακά νοσήματα.