Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κωλοτούμπα Ερντογάν στο θέμα ενσωμάτωσης των S-400 στην τουρκική αεράμυνα - Φόβος για κυρώσεις από τον Τράμπ-παζάρεμα ή λάθος;

με τίτλο, "Που το πάει" το δίδυμο Τραμπ-Μασκ- Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;", είχαμε επισημάνει ότι  ενδεικτικό για την πορεία των  Ελληνοτουρκικών σχέσεων  θα είναι αν ο Τραμπ θελήσει να "φρενάρει" τον Ερντογάν ,επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με την ενσωμάτωση των Ρωσικών S-400 στην αεράμυνά της.

Αναφέραμε δε ότι  τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Turkish Minute και το TurDef, επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα S-400 θα διασυνδεθεί με διάφορες τουρκικές αμυντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού συστήματος αεράμυνας SIPER και πως αυτή η ενσωμάτωση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Τουρκίας να ενισχύσει την αεράμυνα της μέσω του συστήματος διοίκησης και ελέγχου HAKIM 100.

Οι Τούρκοι "τα μαζεύουν"- Δεν θα ενσωματώσουν τους S-400 στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Hakim 100 της  αεράμυνά τους

Φαίνεται όμως ότι τελικά οι Τούρκοι  αντιλήφθηκαν την  πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα  επιβολής κυρώσεων λόγω της ενσωμάτωσης των S-400 στην αεράμυνά τους από τον Τράμπ και έκαναν στροφή 180 μοιρών, αφού σύμφωνα με επισημαίνει ότι "Η Τουρκία «διαγράφει» τους S-400 από το δίκτυο αεράμυνά της, αναφέροντας:

Σε μια σημαντική αναθεώρηση της εσωτερικής τεκμηρίωσης, η τουρκική αμυντική  εταιρεία Aselsan "αφαίρεσε" το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf από το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου Hakim 100.

Η παραπάνω "ενημέρωση" έχει πυροδοτήσει ίντριγκες, καθώς το S-400 είχε προηγουμένως καταχωρηθεί ως μέρος του ολοκληρωμένου δικτύου αεράμυνας του Hakim 100, μαζί με άλλα συστήματα όπως το εγχώριο σύστημα αεράμυνας Siper.

Το Hakim 100 είναι ένα εξελιγμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου αεράμυνας που έχει σχεδιαστεί για να συντονίζει διάφορες πλατφόρμες αεράμυνας και εναέρια μέσα.

Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα από μια σειρά αισθητήρων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του εναέριου χώρου για όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

Η προηγούμενη τουρκική αναφορά  περιελάμβανε τους S-400, μια κίνηση που εγείρει ερωτήματα μεταξύ ειδικών που γνωρίζουν τις συνεχιζόμενες αμυντικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ.

Ενώ το S-400 απουσιάζει  από την πιο πρόσφατη τεκμηρίωση του Hakim 100, πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για την αρχική συμπερίληψη ή την επακόλουθη αφαίρεση του συστήματος.

Οι γνώστες του κλάδου εικάζουν ότι η συμπερίληψη των S-400 μπορεί να ήταν ένα απλό λάθος από την ομάδα σχεδιασμού, παρά μια σκόπιμη επιχειρησιακή απόφαση.

Όταν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εντόπισαν το σφάλμα, πιστεύεται ότι διεύθυναν την αναθεώρηση των εγγράφων, διασφαλίζοντας ότι το S-400 αφαιρέθηκε από τη λίστα.

Αυτή η κίνηση αντανακλά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εντός του τουρκικού στρατού να ευθυγραμμίσει τις δυνατότητές του με τις στρατηγικές του ανάγκες, ενώ παράλληλα εξισορροπεί περίπλοκες διεθνείς σχέσεις.

Το  τουρκικό Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου αεράμυνας Hakim 100

Παρά τον αποκλεισμό των S-400, άλλα συστήματα που είναι ενσωματωμένα στο Hakim 100, συμπεριλαμβανομένου του Siper, παραμένουν αμετάβλητα. Αυτά τα συστήματα συνεχίζουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του δικτύου αεράμυνας της Τουρκίας, σχεδιασμένο να εξασφαλίζει ισχυρή προστασία έναντι μιας ποικιλίας αεροπορικών απειλών.

Καθώς η Τουρκία πλοηγείται στις πολυπλοκότητες των αμυντικών προμηθειών και συμμαχιών της, η εξέλιξη του Hakim 100 παραμένει ένα κρίσιμο κομμάτι στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της αεράμυνας της χώρας.

Το σύστημα αεράμυνας και ελέγχου Hakim 100 της τουρκικής εταιρείας Aselsan είναι μια καινοτόμος και εξαιρετικά προηγμένη λύση για την προστασία του εναέριου χώρου.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αξιόπιστη και αποτελεσματική προστασία από ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων και drones.

Το Hakim 100 προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επιτήρηση, τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των απειλών σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα ραντάρ, αισθητήρες και πλατφόρμες λογισμικού.

Το βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος Hakim 100 είναι το πλέγμα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας του, το οποίο περιλαμβάνει διάφορους τύπους ραντάρ όπως ενεργητικής και παθητικής παρακολούθησης, ραντάρ πολλαπλών ζωνών και συνθετικά ραντάρ υψηλής ανάλυσης.

Αυτά τα ραντάρ παρέχουν λεπτομερή παρακολούθηση και παρακολούθηση αερομεταφερόμενων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία είναι το ραντάρ AESA [Active Electronically Scanned Array], το οποίο προσφέρει υψηλότερη αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό και την παρακολούθηση απειλών, ενώ μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τον χρόνο αντίδρασης.

Το σύστημα Hakim 100 περιλαμβάνει επίσης ραντάρ εναέριας επιτήρησης που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση στόχων που πετούν χαμηλά, καθώς και για τη διαχείριση πυραυλικών συστημάτων.

Αυτό επιτρέπει όχι μόνο την ανίχνευση απειλών, αλλά διασφαλίζει επίσης την ακρίβεια στην καθοδήγηση των όπλων και τη λήψη άλλων αποτελεσματικών ενεργειών για την εξουδετέρωση αερομεταφερόμενων στόχων.

Σε συνδυασμό με διάφορα άλλα συστήματα ραντάρ, το Hakim 100 παρέχει πλήρη κάλυψη του εναέριου χώρου, ενώ ελαχιστοποιεί την πιθανότητα «τυφλών σημείων» ή αγνώστων απειλών.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των υπέρυθρων και οπτικών αισθητήρων, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στη συνολική αρχιτεκτονική του συστήματος. Αυτοί οι αισθητήρες παίζουν ζωτικό ρόλο στην παρακολούθηση αερομεταφερόμενων στόχων και στην αναγνώρισή τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ορατότητας και περιβάλλοντος.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη ανίχνευση απειλών και να παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες για πιθανούς στόχους σε όλους τους συμμετέχοντες στο σύστημα.

Ένα από τα κύρια υποσυστήματα του Hakim 100 είναι το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάλυση και αξιολόγηση της κατάστασης. Το σύστημα εντολών και ελέγχου περιλαμβάνει εξαιρετικά αυτοματοποιημένες πλατφόρμες λογισμικού και έξυπνους αλγόριθμους λήψης αποφάσεων.

Αυτό εξασφαλίζει γρήγορη απόκριση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο και ελαχιστοποιεί την ανθρώπινη παρέμβαση κατά τις κρίσιμες στιγμές, ενώ επιτρέπει τη λειτουργική παρακολούθηση. Η υποδομή επικοινωνίας είναι κατασκευασμένη για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη ενοποίηση μεταξύ διαφορετικών υποσυστημάτων και εγγυάται την ασφάλεια μεταφοράς δεδομένων.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων αλλά και για την άμυνα κρίσιμων υποδομών όπως αεροδρόμια, πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, το Hakim 100 μπορεί να ενσωματωθεί με υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και άλλες εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης και άμυνας, διασφαλίζοντας πλήρη επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα αεράμυνας.

Ο εξοπλισμός του συστήματος περιλαμβάνει διάφορους τύπους οπλικών πλατφορμών και πυραύλους αεράμυνας, οι οποίοι μπορούν να καθοδηγηθούν με ακρίβεια και να εκτοξευθούν σε αεροπορικές απειλές.

Το σύστημα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων με ενεργά και ημιενεργά κανάλια καθοδήγησης ραντάρ, καθώς και ενσωμάτωση με άλλα οπλισμένα συστήματα όπως πυροβολικό και αμυντικά συστήματα λέιζερ.

Η ικανότητα ενσωμάτωσης διαφόρων όπλων επιτρέπει στο Hakim 100 να παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των τύπων αεροπορικών απειλών.

Συνολικά, το σύστημα Hakim 100 είναι μια πλήρως ενσωματωμένη και πολυεπίπεδη πλατφόρμα που προσφέρει προστασία από ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, συνδυάζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες σε ραντάρ, αισθητήρες και όπλα.

Η ικανότητά του να προσαρμόζεται και να κλιμακώνεται το καθιστά κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και για μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

 Φόβος-παζάρεμα ή λάθος στο θέμα ανάπτυξης των S-400 από τους Τούρκους

Τελικά τι από τα τρία ισχύει και οι Τούρκοι "μαζεύουν" τις προηγούμενες αναφορές τους για ενσωμάτωση των Ρωσικών S-400 στο εννιαίο Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου αεράμυνας Hakim 100 , που καλύπτει ολόκληρη την τουρκική επικράτεια και δηλώνουν τώρα πως αυτό δεν ισχύει;

Άποψή μας είναι ότι σίγουρα δεν πρόκειται περί  τουρκικού λάθους , αφού άπαντες γνωρίζουν στην γειτονική χώρα αλλά και η Διεθνής κοινότητα ότι το θέμα των S-400 είναι κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ, αφού αυτά οδήγησαν στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Απόδειξη άλλωστε ότι δεν πρόκειται περί λάθους είναι ότι  ο Ερντογάν "δεν πήρε τα κεφάλια των υπεύθυνων" του "υποτιθέμενου λάθους",πράγμα σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θέλησε να "ζυγίσει" τον Τράμπ και τις αντιδράσεις του μέσω των S-400 , οπότε όταν είδε το "τσουνάμι" εμπρηστικών δηλώσεων Τράμπ-Μάσκ κατά Καναδά-Γροιλανδίας-Παναμά-Γερμανίας-Μ. Βρετανίας, φοβούμενος ότι η ενσωμάτωση των S-400 στο δίκτυο αεράμυνας της χώρας του δεν θα γινόταν ανεκτή και θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, αναδιπλώθηκε.

Άλλωστε ο τακτικιστής Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει να έχει την συναίνεση του Τράμπ στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, αλλά και την Αμερικανική αποδοχή στον εκτουρκισμό της πολύπαθης χώρας, δεν θέλει να οξύνει τις αερικανοτουρκικές σχέσεις με το καλημέρα, βάζοντας στο τραπέζι το θέμα των S-400, αντιλαμβανόμενος ότι ο Τράμπ δεν θα κάνει πίσω σε αυτό.

 

 

 

Tags
Back to top button