Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Είναι το εντονότερο γεγονός που έχει καταγραφεί στην Αθήνα - Πώς δημιουργήθηκε το απόκοσμο χρώμα

Ο μετεωρολόγος παρέθεσε και μερικά στοιχεία για το πότε άλλοτε έχουν καταγραφεί παρόμοια περιστατικάΣτις απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη αναφέρθηκε σε νέα του ανάρτηση ο Θοδωρής Κολυδάς, αναρτώντας και άρθρο του από την προσωπική του σελίδα.

«Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης τις οποίες σας τις μεταφέρω. Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της ΕΜΥ από το 1986» γράφει σε άρθρο του, προτρέποντας όποιον συνάδερφό του γνωρίζει κάποια άλλη περίπτωση, να του την στείλει για να την προσθέσει.

Αναλυτικά, όπως περιγράφει, έχουμε στις 7 Μαρτίου 1902, 28 Μαρτίου 1931, 23 Απριλίου 1965, 14 Απριλίου 2008, 21 Μαΐου 2008, 17 Απριλίου 2005. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία και για τις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός» γράφει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας ότι «μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή, όπως γίνεται συνήθως, οπότε η σκόνη δεν ''ξεπλύθηκε'' και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το ''απόκοσμο'' χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα».

Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη: Tι εντόπισαν οι επιστήμονες

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΚΟΝΗΣ - ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ 

Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες #Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν #σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. 

Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο. 

Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.

Tags
Back to top button