Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, καθώς η συμπλήρωση της αίτησης κρύβει «παγίδες» που μπορεί να προκαλέσουν απόρριψη του αιτήματος ή επιστροφή χρημάτων.
Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) «άνοιξαν» χθες (1η Φεβρουαρίου 2017) και ήδη την πρώτη μέρα έγιναν 23.689 αιτήσεις (οι 22.208 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΚΕΑ (keaprogram.gr), οι 936 πήγαν στα ΚΕΠ και άλλοι 545 στους Δήμους).
Το βασικό ποσό ενίσχυσης είναι 200 ευρώ για ένα μέλος και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στον οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων για το ΚΕΑ που έβγαλε χθες η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας εντοπίζονται 10 παγίδες, που πρέπει να αποφύγουν όσοι κάνουν αίτηση:
1)Πότε θα κόβεται το επίδομα; Όταν ο δικαιούχος δηλώσει στην αίτηση μικρότερο εισόδημα από αυτό που εμφανίζει στη φορολογική του δήλωση.
2)Σε ποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα επιστρέφουν πίσω τα χρήματα που πήραν; Στις περιπτώσεις που δήλωσαν ψευδή στοιχεία εισοδήματος ή απέκρυψαν τυχόν άλλες πηγές εισοδήματος που ελέγχονται εκ των υστέρων, όπως για παράδειγμα το αν λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις.
3)Με ποιο τρόπο θα προσδιοριστεί το δηλωθεν εισόδημα εξαμήνου επαγγελματιών, εμπόρων και όσων δηλώνουν εργόσημο; Θα δηλώνεται αναδρομικά από την επόμενη φορολογική δήλωση.
4)Ποιο εισόδημα θα δηλώσουν; Αυτό που εισπράχθηκε στο τελευταίο εξάμηνο
5) Τι συνυπολογίζεται στο εισόδημα; Όλα τα ποσά που μπορεί να λαμβάνει κάποιος (έκτακτα βοηθήματα, ΕΚΑΣ, κτλ)
6) Μια τρίτεκνη οικογένεια που μπαίνει στο ΚΕΑ αλλά θα λάβει επίδομα τριτεκνίας από τον ΟΓΑ τον Απρίλιο, θα επιστρέψει τα χρήματα; Όχι, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις όμως.
7) Τι ποσά λαμβάνουν όσοι είχαν εργασία και έμειναν άνεργοι το τελευταίο εξάμηνο; Αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα, το 20% του καθαρού εισοδήματος από εργασία ή κατάρτιση.
8)Σε περίπτωση που μέλος οικογένειας βρει εργασία, ενώ παίρνει ΚΕΑ, τι γίνεται; Δεν συνυπολογίζεται κατά 100% τον πρώτο μήνα και κατά τους δύο επόμενους το 40% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος από την ανωτέρω εργασία.
9) Πότε δικαιούνται το επίδομα τα παιδιά που μένουν στο σπίτι των γονιών τους; Θα κάνουν αίτηση και οι γονείς. Αν μένουν σε σπίτι γονιών, τότε είναι παραχώρηση και η αίτηση γίνεται μόνο από τον ενδιαφερόμενο.
10) Αν κάνω αίτηση στο τέλος του Φλεβάρη, πότε θα πληρωθώ; Το ΚΕΑ πληρώνεται την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα της αίτησης.
Σε ποιους θα δοθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης
Η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 δικαιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν:
Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.
Επιπλέον, το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Ακίνητη περιουσία
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία
1. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 7.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 10.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 12.600 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 14.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 16.200 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ. Όριο Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (κατ’ έτος) 18.000 ευρώ.