
Επικαλούμενο ινδονησιακές κυβερνητικές πηγές, το βρετανικό αμυντικό περιοδικό Janes αποκάλυψε ότι η Μόσχα ζήτησε από την Τζακάρτα, άδεια να αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας, στην αεροπορική βάση Manuhua στο νησί Biak [Παπούα].
Αυτό το αίτημα υποβλήθηκε από τον Σεργκέι Σοιγκού, Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στον Σιάφριε Σιαμσοεντίν, Υπουργό Άμυνας της Ινδονησίας.
Δεδομένου ότι η εν λόγω βάση βρίσκεται «μόλις» 1.400 χλμ. από το Ντάργουιν, η Αυστραλία ζήτησε αμέσως διευκρινίσεις από τις αρχές της Ινδονησίας.
Ο απόλυτος ψηφιακός έλεγχος στη ζωή μας! Υποχρεωτικές οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου από την 1η Οκτωβρίου μέσω gov.gr
«Προφανώς δεν θέλουμε να δούμε τη ρωσική επιρροή στην περιοχή μας, πολύ ξεκάθαρα.
Έχουμε μια θέση, υποστηρίζουμε την Ουκρανία, θεωρούμε τον [Ρώσο Πρόεδρο] Βλαντιμίρ Πούτιν ως έναν αυταρχικό ηγέτη που έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, που επιτίθεται στην κυριαρχία του ουκρανικού έθνους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μάρλες, ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ινδονήσιος υπουργός άμυνας διέψευσε τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό έγκυρο περιοδικό Janes στον Αυστραλό ομόλογό του.
«Μου είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αναφορές για ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν από την Ινδονησία απλώς δεν είναι αληθινές», είπε σε δήλωσή του.
Αλλά τα πράγματα σαφώς και δεν είναι έτσι αφού η Ρωσία ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για τη βάση Manuhua στο νησί της Ινδονησίας για στρατηγικό έλεγχο της περιοχής.
Μάλιστα το 2017, το Κρεμλίνο είχε στείλει μια αντιπροσωπεία εκεί, με επικεφαλής τον Στρατηγό Σεργκέι Κομπυλάχ, τότε διοικητή του κλάδου της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας, για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία με την ινδονησιακή Πολεμική Αεροπορία.
Εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία! Το ΙΟΒΕ καταρρίπτει τις ελπίδες για ανάπτυξη – Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές σε αβυσσαλέα τροχιά
Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 Bear είχαν πραγματοποιήσει το ταξίδι, οδηγώντας τη Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία [RAAF] να θέσει την αεροπορική βάση του Ντάρβιν σε «ύψιστη ετοιμότητα».
Η Ρωσία έχει στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα με στόχο την μείωση της ισχύς των ΗΠΑ, ειδικά στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η Ινδονησία είναι μια χώρα με την οποία η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις, για αυτό και η σταδιακή παρουσία τυχόν ρωσικών βομβαρδιστικών στο νησί της Ινδονησίας, θα μετατραπεί πιθανότατα σε κανονική αεροπορική βάση, στο πλαίσιο της κόντρας με την δύση.
Την ίδια στιγμή η Μόσχα ισχυροποιεί το στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με τα νέα υποβρύχια Yasen, τα οποία είναι το μακρύ χέρι της και στον Ειρηνικό Ωκεανό, για την προβολή ισχύος.
Η όλη κατάσταση σε Ειρηνικό Ωκεανό, Αρκτική και Ατλαντικό έχει αλλάξει άρδην και φαίνεται ότι Αμερικανοί και Ρώσοι να νοιάζονται περισσότερο για αυτές τις περιοχές, παρά για την Μεσόγειο, και αυτό σίγουρα δεν είναι θετικό για Ελλάδα-Κύπρο και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, πλην της Τουρκίας φυσικά που έχει τα δικά της Οθωμανικά σχέδια.
Σε πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας σε αμυντικά θέματα, και αυτό λέει πολλά για τις εξελίξεις.