Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για το μπαράζ δονήσεων στον Κορινθιακό κόλπο

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα με δεκάδες δονήσεις πολύ χαμηλού μεγέθους που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στον Κορινθιακό Κόλπο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
 


Η σεισμική έξαρση στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ξυλόκαστρου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και μέχρι και σήμερα είχαν καταγραφεί δεκάδες σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 1 Ρίχτερ έως και 3,8 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος.

Νέος σεισμός 3,5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο! - Ο 19ος τις τελευταίες ώρες

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σεισμική έξαρση όχι ασυνήθιστη για την περιοχή η οποία προς το παρόν δεν έχει δείξει κάτι το ανησυχητικό. Άλλωστε τέτοιου είδους ακολουθίες στον Κορινθιακό Κόλπο έχουν πάντα επιστημονικό ενδιαφέρον γιατί είναι μια περιοχή με εξαιρετικά υψηλό σεισμικό δυναμικό.
 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ανέφερε στο protothema.gr ότι «Κάθε σεισμική ακολουθία που λαμβάνει χώρα εντός του Κορινθιακού Κόλπου έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούμε ενδελεχώς την εξέλιξη της σεισμικότητας. Για την ακρίβεια έχουμε ένα πολύ πυκνό σεισμογραφικό δίκτυο και μπορούμε να καταγράφουμε και τους πλέον ασθενείς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή στην τάξη μεγέθους του 1 με 1,5 Ρίχτερ».

Θέση για το φαινόμενο πήρε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του μεταξύ άλλων ότι: «Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή μα το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένων και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο ο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα».

 

Tags
Back to top button