Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθημερινό φαινόμενο η εγκληματικότητα μεταξύ ανηλίκων - Οι αυστηρότερες ποινές και τα πρόστιμα

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον τα επεισόδια βίας και παραβατικότητας ανηλίκων που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άκρως ανησυχητικά καθώς έγιναν 9.000 συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο 8μηνο του 2024.

Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα

Επίσης όλο και μικρότερες ηλικίες φαίνεται να εμπλέκονται σε παρόμοια επεισόδια με την αστυνομία να συλλαμβάνει ακόμα και μαθητές δημοτικού.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία υπόθεση με την 14χρονη που δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό στη Γλυφάδα με δύο συμμαθήτριές της να πρωτοστατούν και να οργανώνουν την επίθεση καλώντας μέσα από τα social media τουλάχιστον άλλα 25 με 30 παιδιά από όλη την Αθήνα.

Tα βίντεο μίσους και τα απειλητικά μηνύματα που «πλημμύρισαν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως το TikTok- και στοχοποιούσαν τις δράστριες του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα προκάλεσαν την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Έρχονται αυστηρά μέτρα για τη βία ανήλικων: Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα σε γονείς – Αναμoρφωτήριo από τα 14 για τους ανήλικους

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την ταυτοποίηση των ατόμων που εμπλέκονται στο περιστατικό, καθώς και για την αποκάλυψη των στοιχείων των διαχειριστών των προφίλ που σχετίζονται με τις αναρτήσεις.

Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ενημέρωσης της πλατφόρμας, με σκοπό την αφαίρεση των εν λόγω βίντεο.

Ποινές και χρηματικά πρόστιμα στους γονείς

«Επιχείρηση ολικού αφοπλισμού των ανηλίκων» επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις προωθούμενες διατάξεις που παρουσίασε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος  Φλωρίδης.

Μεγάλη έμφαση πάντως, δίνεται στο ζήτημα οπλοκατοχής μετά και τα τελευταία περιστατικά βίας ανηλίκων που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Έτσι, επιχειρείται με ένα πλέγμα διατάξεων να επιτευχθεί ο ολικός αφοπλισμός ανηλίκων.

Επίσης, προωθείται η αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των γονέων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Με τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις το αδίκημα στο μέλλον θα τιμωρείται με φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής θα είναι από 1 έως 5 έτη.

Παράλληλα, προβλέπεται και χρηματική ποινή για τους γονείς που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους, που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, και θα ξεκινά από 5.000 ευρώ.

 «Οι γονείς των δύο πρωτεργατριών όταν μπήκαν στο τμήμα, ενώ είχαν συλληφθεί έλεγαν ‘θα σας δείρουμε»

Η ψυχολόγος, Βέρα Αθανασίου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση.

«Όλη αυτή η βία ξεκινά από κάπου. Ειδικά μετά τον κορονοϊό υπάρχει μία έξαρση της βίας. Ένα παιδί που υιοθετεί τέτοια βία είτε έχει υπάρξει θύμα τέτοιας βίας είτε μάρτυρας επαναλαμβανόμενης βίας. Βία είναι και η παραμέληση και το συνεχές ‘ναι’. Τα παιδιά – θύτες είναι φοβισμένα παιδιά. Μετατρέπουν τον φόβο τους σε επιθετικότητα σε άλλα παιδιά που αισθάνονται ότι είναι αδύναμα. Για να αλλάξουν συμπεριφορά πρέπει να πάρουν αυτό που έχουν στερηθεί, την ενσυναίσθηση. Βλέπουμε γονείς που λένε πως δεν ‘έφταιγε το παιδί μου’».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας σχολίασε για την αυστηροποίηση των ποινών:

«Έπρεπε να γίνει. Οι γονείς των δύο πρωτεργατριών για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης όταν μπήκαν στο τμήμα, ενώ είχαν συλληφθεί έλεγαν ‘θα σας δείρουμε΄. Το νομικό πλαίσιο που υπήρχε ήταν πολύ light. Πρέπει να σταματήσει το καθεστώς ατιμωρησίας».

Tags
Back to top button