Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Καθηγητής Δασολογίας: «Οι φωτιές στα δάση θα πνίξουν τις πόλεις - Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική»

Ο διευθυντής ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες των πυρκαγιών και τόνισε πως οι φωτιές στα δάση θα πνίξουν τις πόλεις.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στο OPEN είπε: «Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για το μέγεθος που έχουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή, δηλαδή πρόκειται να έχει σίγουρα αρνητικά οικολογικά αποτελέσματα, σίγουρα δευτερογενείς επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση και τις πλημμύρες και, βέβαια, τεράστιο αποτύπωμα στην κοινωνία και στην οικονομία της περιοχής και όχι μόνο. Το πρόβλημα, εγώ νομίζω, είναι μια πληγή για το σύνολο της ελληνικής συνείδησης».

Εν συνεχεία, ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος πρόσθεσε: «Θα υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν τα φυτά για να διαπνεύσουν, η στάχτη θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό μέχρι να παρουσιαστεί στη θάλασσα, που θα έχει και κάποιες διαφοροποιήσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Θα υπάρξει, στην αρχή, μεγάλη συσσώρευση ξυλείας που θα είναι διαθέσιμη και στη συνέχεια θα υπάρχει έλλειψη συνέχειας παραγωγής».

Ακόμα, για την αναγέννηση του δάσους, ο ερευνητής και καθηγητής Δασολογίας επεσήμανε πως η Εύβοια δεν είναι ξηρός τόπος με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα, επομένως υπάρχουν καλές πιθανότητες γι' αυτό.

Πάντως, όσον αφορά στην Αττική, ο ειδικός επεσήμανε: «Η Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη στην ατμόσφαιρά της από όλους τους βιομηχανικούς και αστικούς ρύπους γενικότερα οπότε εκεί είναι που χρειαζόμασταν ακόμα περισσότερο το φιλτράρισμα και το οξυγόνο, το οποίο προσφέρει το δάσος. Δυστυχώς, είναι μεγάλη η καταστροφή, είναι μεγάλη η οικολογική ζημιά προς την Πάρνηθα. Είναι σημαντικό να δούμε πού πρόκειται να υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις, δηλαδή πιθανότητες για πλημμύρα».

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος προειδοποίησε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια θα πρέπει να γίνουν εντός δύο μηνών καθώς είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις νωρίτερα και αναφέρθηκε σε «κρίσιμα σημεία» ειδάλλως θα σημειωθούν πλημμύρες.

Τέλος, σχετικά με την άποψη πως το πεύκο είναι ακατάλληλο δένδρο για τα δάση, ο επιστήμονας τόνισε: «Οι άνθρωποι που λένε κάτι τέτοιο, δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη Δασοπονία και τα δάση. [...] Η Φύση θα αναγγενηθεί, τα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά, ξέρουν ότι θα καούν, θα ρίξουν τους σπόρους τους».

Tags
Back to top button